Berita Terkini

4 jam yang lalu: 55 sekolah luar bandar di Kedah dilengkapi kemudahan gentian optik 'Point of Presence' (PoP) 4 jam yang lalu: Lapangan Terbang Antarabangsa Senai terima penerbangan pertama dari China 4 jam yang lalu: Dewan Rakyat lulus Rang Undang-Undang berkaitan kesalahan menghendap 4 jam yang lalu: TPM Ahmad Zahid sahkan Sulaiman Md Ali meletak jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka 4 jam yang lalu: Ahmad Zahid akan menghadap TYT Negeri Melaka untuk persembah nama calon Ketua Menteri baharu

IKUTI KAMI


Kerajaan Pulangkan Wang Berkaitan 1MDB Kepada Parti Politik, Syarikat Dan Individu

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 30 Jan 2023 12:21PM

Kerajaan bersedia untuk memulangkan lebih RM21.7 juta dana yang dirampas kepada parti politik, syarikat dan individu yang didakwa ada kaitan dengan skandal kewangan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Kerajaan bersedia untuk memulangkan lebih RM21.7 juta dana yang dirampas kepada parti politik, syarikat dan individu yang didakwa ada kaitan dengan skandal kewangan 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Keputusan dicapai selepas perbicaraan di Mahkamah Rayuan hari ini, yang menyaksikan pihak pendakwaan diketuai oleh Timbalan Pendakwa Raya Kamal Bahrin Omar menarik balik rayuannya berhubung bidaan pelucutan hak yang gagal dalam 11 daripada 14 kes di mana kerajaan adalah perayu.

Ia menambah bahawa notis pemberhentian terhadap rayuannya difailkan pada Jumaat lepas (27 Januari).

Daripada dana yang sebelum ini dirampas dalam 11 kes, Jakel Trading Sdn Bhd memegang sebahagian besarnya pada RM10.75 juta, diikuti oleh Mediaedge CIA (M) Sdn Bhd (RM4.63 juta) dan Aga Touch (M) Sdn Bhd (RM3). juta).

Sejumlah RM957,395.65 akan dikembalikan kepada Barisan Nasional (BN) Johor Bahru, bersama badan perhubungan UMNO Johor (RM677,872.55), Yayasan Persatuan Bekas Anggota Kemas Malaysia (RM100,000), Jakel Trading (RM628,314), Parti Rakyat Bersatu Sarawak (RM188,138.26) dan UMNO Pekan (RM700,000).

Bekas Menteri Pembangunan Tanah Dan Koperasi Tan Sri Kasitah Gaddam juga akan menerima RM100,000 manakala bekas pengarah eksekutif Sin Chew Media Corp Bhd Sim Sai Hoon akan menerima semula RM41,261.64.

Hakim Datuk Seri Kamaludin Md Said, yang mempengerusikan panel rayuan sembilan orang, mengingatkan pihak pendakwaan bahawa ia harus mempertimbangkan bagaimana adalah “tidak konsisten” untuk mereka meneruskan baki tiga kes, berikutan rayuannya untuk menarik balik 11 kes.

“Mesti ada konsistensi (dalam pengendalian kes-kes ini). Memandangkan anda telah memfailkan penarikan balik rayuan dalam 11 kes, anda harus melakukan perkara yang sama dalam tiga kes yang lain,” katanya.

Tiga baki kes di mana jumlah yang dirampas adalah RM2.1 juta melibatkan Parti Bersatu Rakyat Sabah, jawatankuasa perhubungan MCA Pahang dan tujuh individu lain.

Peguam mereka mempunyai masa sehingga 10 Februari untuk memfailkan representasi mereka kepada Jabatan Peguam Negara (AGC). Permohonan mereka kemudiannya akan didengar pada 28 Mac. - The Vibes, 30 Januari 2023

BERITA SELANJUTNYA MENYUSUL

Berita Berkaitan

1

Semasa 9 jam yang lalu

Skandal 1MDB: Mahkamah Kuwait Kenakan Hukuman Penjara Terhadap Jho Low

2

Semasa 5 hari yang lalu

Rohana Telah Pulangkan AS$10 juta, Aset IMDB Kepada SPRM

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Roger Ng Mohon Pindah Ke Penjara Selebriti AS, Dakwa Alami PTSD

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Roger Ng Dakwa Tak Boleh Pulangkan AS$35 Juta Diambil Daripada 1MDB

Sorotan

1

Ahmad Zahid Sahkan Sulaiman Letak Jawatan Ketua Menteri Melaka

2

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

3

Tubuh Task Force Selaras Agihan Bantuan Dengan YKN Di Setiap Negeri

Disyorkan untuk anda

Semasa 14 jam yang lalu

Lawatan Anwar Ke China Untuk Perkukuh Hubungan Dua Hala - Zambry

oleh Khaw Chia Hui

Semasa 8 jam yang lalu

Kerajaan Tegas Soal Pemberian Kontrak, Projek Selaras Prinsip Tata Kelola Baik - Anwar

Semasa 17 jam yang lalu

Ayob Khan Pengarah Baharu JSJ Mulai 16 April

Semasa 1 hari yang lalu

DoctorsMalaysia Rancang Mogok, Dr Noor Hisham Nasihat Jangan Teruskan Kerana…

oleh Farhana Farush