Berita Terkini

8 jam yang lalu: 11,000 ketua isi rumah di Selangor bakal terima manfaat Bakul Rahmah 8 jam yang lalu: Pelantikan Anifah sebagai Senator akan tingkatkan ekonomi Labuan - LCC 8 jam yang lalu: Dapatan kajian semakan Akta Pengemis selesai September ini - Nancy Shukri 8 jam yang lalu: JPN, SPRM tumpas sindiket seludup pendatang tanpa izin Filipina melalui jalan udara 12 jam yang lalu: Australia: Acara Earth Hour dibatalkan susulan amaran ribut petir

IKUTI KAMI


Ops Terjah: KPDN Yakin Kekurangan Minyak Masak Peket, Bekalan Asas Diatasi Segera

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 29 Jan 2023 10:12PM

KPDN sudah mengenalpasti pembekal minyak masak bersubsidi di seluruh negara dan usaha itu dicapai ketika pihaknya melaksanakan Ops Terjah bermula 16 Disember tahun lepas hingga 15 Januari lalu. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) sudah mengenalpasti pembekal minyak masak peket bersubsidi di seluruh negara dan mewujudkan jaringan berterusan bersama pembungkus produk bahan asas itu, bagi menambah bekalannya di pasaran.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Salahuddin Ayub berkata, usaha dicapai ketika pihaknya melaksanakan Ops Terjah bermula 16 Disember tahun lepas sehingga 15 Januari lalu itu juga, mampu mengurangkan impak susulan masalah bekalan minyak masak kepada pengguna.

“Isu bekalan gula dan tepung gandum juga dilihat tidak kritikal sepanjang tempoh pelaksanaan itu,” katanya menerusi hantaran di Facebook hari ini.

Salahuddin Ayub
Salahuddin Ayub

Dalam pada itu, mengulas mengenai bekalan telur ayam, Salahuddin berkata, produk keperluan harian tersebut sudah diterima semula di beberapa negeri dalam tempoh lebih singkat.

“Bekalan telur ayam gred A, B dan C di premis runcit di beberapa negeri di seluruh negara sudah diterima semula dalam tempoh lebih singkat, (iaitu) kurang daripada tiga hari.

“Bagi isu bekalan ayam pula, tiada premis runcit dilaporkan mengalami gangguan bekalan.

“Isu bekalan gula dan tepung gandum juga dilihat tidak kritikal sepanjang tempoh pelaksanaan,” katanya.

Terdahulu, Salahuddin memaklumkan KPDN melaksanakan Ops Terjah selama sebulan bagi usaha mengenalpasti masalah bekalan dan isu harga barangan asas dihadapi rakyat ketika ini.

Beliau berkata, Ops Terjah juga adalah usaha yang membolehkan kementerian itu memeriksa dan memantau masalah tersebut di premis seperti pasar awam, pasar mini, kedai runcit, gerai penjaja kecil serta kedai makan.

Menurutnya, pelaksanaan itu juga bagi mengenal pasti zon atau kawasan terjejas dengan bekalan dan harga mengikut tahap keseriusannya, selain mencari punca utama isu rantaian bekalan serta harga barangan keperluan asas di negara ini.

“Secara keseluruhannya, pelaksanaan OPS TERJAH dilankan KPDN mendapat maklum balas dan sambutan baik daripada orang ramai.

“Pendekatan secara holistik dengan jalinan kerjasama dan penambahbaikan dilaksanakan bersama-sama kementerian, jabatan serta agensi berkaitan juga, merupakan antara faktor isu gangguan bekalan dihadapi dapat diatasi dengan segera” katanya. - Getaran, 29 Januari 2023.

Sorotan

1

Hapus Monopoli PUSPAKOM Buka Ruang Tambah Baik Perkhidmatan

2

KKM Teruskan Ops Kebersihan Di Bazar, Pastikan Keselamatan Makanan Diambil Berat

3

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

5 Lebuh Raya Terlibat Sistem Pembayaran Tol Terbuka - Nanta

Semasa 1 hari yang lalu

PM Saksi Pemeteraian MoU Antara Syarikat Malaysia-Arab Saudi

Semasa 18 jam yang lalu

PM Anwar Ucap Selamat Hari Polis Ke-216

Sukan 1 hari yang lalu

Penggusti APAC Sedia Bersaing Dengan Jaguh Dunia Di Jepun Dan AS