Berita Terkini

3 jam yang lalu: 55 sekolah luar bandar di Kedah dilengkapi kemudahan gentian optik 'Point of Presence' (PoP) 3 jam yang lalu: Lapangan Terbang Antarabangsa Senai terima penerbangan pertama dari China 3 jam yang lalu: Dewan Rakyat lulus Rang Undang-Undang berkaitan kesalahan menghendap 3 jam yang lalu: TPM Ahmad Zahid sahkan Sulaiman Md Ali meletak jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka 3 jam yang lalu: Ahmad Zahid akan menghadap TYT Negeri Melaka untuk persembah nama calon Ketua Menteri baharu

IKUTI KAMI


Bakar Al-Quran: Hizbut Tahrir Serah Memorandum Kepada Kedutaan Sweden

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 27 Jan 2023 9:56AM

Kira-kira 100 anggota Hizbut Tahrir Malaysia berkumpul di kedutaan Sweden bagi menyerahkan memorandum membantah tindakan membakar al-Quran di Eropah. - Gambar oleh Azim Rahman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Hampir 100 penunjuk perasaan dari kumpulan Hizbut Tahrir Malaysia telah menyerahkan memorandum kepada kedutaan Sweden di sini bagi membantah tindakan membakar al-Quran di Eropah.

Di bawah kawalan kira-kira 50 anggota polis, kumpulan itu, yang turut disertai wanita dan kanak-kanak, berkumpul di luar kedutaan berkenaan pada 8.20 pagi.

Kumpulan Hizbut Tahrir Malaysia telah berkumpul seawal jam 8.20 pagi.
Kumpulan Hizbut Tahrir Malaysia telah berkumpul seawal jam 8.20 pagi.

Sepanduk dan bendera yang mengecam penghinaan ke atas kitab suci umat Islam itu dipegang oleh kebanyakan penunjuk perasaan, dengan sebahagiannya memaklumkan kepada media bahawa mereka datang dari negeri lain.

Pada pukul 8.50 pagi, anggota kepimpinan pusat Hizbut Tahrir, Mu'adz Abu Thalhah dan dua wakil pertubuhan itu memasuki kedutaan untuk menyerahkan memorandum kepada pegawai kedutaan.

Minggu lepas, ahli politik haluan kanan Sweden, Rasmus Paludan telah mencetuskan konroversi selepas membakar Al-Quran di Stockholm, Sweden, hingga mencetuskan bantahan di seluruh dunia.

Mu'adz Abu Thalhah
Mu'adz Abu Thalhah

Ketika muncul 10 minit kemudian, Mu’adz memberitahu bahawa memorandum itu telah berjaya diserahkan.

“Kita menggesa kerajaan Sweden mengarahkan Paludan untuk memohon maaf kepada umat Islam kerana penghinaannya hingga mencetuskan kemarahan umat Islam di seluruh dunia.

“Selagi tiada permohonan maaf (dari Paludan), kita akan terus mengadakan demonstrasi,” tegas Mu’adz dalam ucapannya.

Kumpulan ini juga akan turut menghantar memorandum di Kedutaan Belanda, bagi tujuan sama.
Kumpulan ini juga akan turut menghantar memorandum di Kedutaan Belanda, bagi tujuan sama.

 Beliau juga menyarankan agar kerajaan Malaysia mengerahkan angkatan tentera ke Sweden untuk menghantar mesej tegas kepada mereka yang melakukan kekufuran terhadap Islam.

"Satu-satunya tindak balas yang layak (kepada mereka yang menghina Islam) adalah mengajar mereka pelajaran melalui jihad".

Dengan menyasarkan kepada pemimpin yang "puas hati", beliau menggesa kerajaan mengambil tindakan lebih tegas terhadap penghasut kebencian terhadap Islam.

Kumpulan itu dijangka bergerak ke kedutaan Belanda di sini pada jam 2 petang ini bagi menyampaikan satu lagi memorandum berhubung kejadian sama.

Ia merujuk kepada  Ketua Kumpulan Pelampau Pegikda Belanda, Edwin Wagensveld, yang mengoyakkan halaman Al-Quran di Den Haag. - The Vibes, 27 Januari 2023

Sorotan

1

Ahmad Zahid Sahkan Sulaiman Letak Jawatan Ketua Menteri Melaka

2

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

3

Tubuh Task Force Selaras Agihan Bantuan Dengan YKN Di Setiap Negeri

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Sebanyak 97 Peratus Kontrak DNB Diperoleh Secara Bidaan Kompetitif

Semasa 10 jam yang lalu

Pelajar Tahfiz Kongsi Pengalaman Jadi Imam Di Kampung Orang Asli

Semasa 1 hari yang lalu

Lebuhraya WCE Dijangka Siap Tahun Depan - Alexander

oleh Farhana Farush

Semasa 16 jam yang lalu

UMNO Guna Lambang Dacing Pada PRN 6 Negeri - Ahmad Zahid