Berita Terkini

16 minit yang lalu: Malaysia kecam penindasan berterusan Israel ke atas warga Palestin 17 minit yang lalu: Perincian kos Stadium Shah Alam dibuat pada hujung Feb atau Mac - MB Selangor 17 minit yang lalu: Sarawak catat hasil RM11.9 bilion bagi 2022 - Abang Johari 18 minit yang lalu: Thaipusam: Dua juta pengunjung dijangka banjiri Batu Caves, jalan ditutup 18 minit yang lalu: Cerun runtuh: Jalan Persiaran Senawang 3 ditutup sementara - JKR

IKUTI KAMI


Peguam Najib Bantah Komposisi Panel Hakim Semakan Sabitan Kes SRC

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 19 Jan 2023 11:48AM

Shafee membangkitkan kebimbangan terhadap hakim Datuk Abu Bakar Jais, dengan mengatakan bahawa sebagai hakim Mahkamah Rayuan, yang terakhir tidak sepatutnya berada dalam panel semakan. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Prosiding permohonan semakan terhadap sabitan dan hukuman kes SRC International Sdn Bhd, mantan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak bermula pagi ini dengan pihak pembelaan membantah salah seorang panel Hakim Mahkamah Persekutuan.

Peguam utama pembelaan, Tan Sri Shafee Abdullah membangkitkan kebimbangan terhadap hakim Datuk Abu Bakar Jais, dengan mengatakan bahawa sebagai hakim Mahkamah Rayuan, yang terakhir tidak sepatutnya berada dalam panel semakan.

Memetik Seksyen 74(2) Akta Mahkamah Kehakiman (CJA), Shafee menyatakan bahawa “anggota kanan mahkamah” hendaklah mempengerusikan semasa ketiadaan Ketua Hakim Negara.

Malah, Shafee turut berhujah walaupun Abu Bakar memutuskan untuk menarik diri daripada panel, panel itu tidak boleh meneruskan prosiding untuk mendengar semakan tersebut kerana ia gagal mencapai korum.

“Ini kerana Seksyen 74(1) Akta Mahkamah Kehakiman (CJA) menyatakan bahawa setiap prosiding di Mahkamah Persekutuan mesti didengar oleh tidak kurang daripada tiga hakim, dan dilakukan dalam jumlah ganjil atau tidak sekata sebagaimana yang ditentukan oleh Ketua Hakim Negara dalam mana-mana kes tertentu,” katanya.

Dalam hujah balas, Timbalan Pendakwa Raya Kanan, Datuk V Sithambaram berkata, Perkara 122 Perlembagaan Persekutuan membenarkan Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat melantik hakim Mahkamah Rayuan untuk duduk sebagai hakim di Mahkamah Persekutuan demi kepentingan keadilan.

Panel semakan lima hakim hari ini dipengerusikan oleh Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Datuk Abdul Rahman Sebli bersama-sama Datuk Vernon Ong Lam Kiat, Datuk Rhodzariah Bujang, Datuk Nordin Hassan dan Abu Bakar.

Ia adalah panel berbeza daripada panel yang diketuai oleh Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat yang mengekalkan sabitan dan hukuman Najib pada Ogos tahun lepas.

Ini adalah percubaan terakhir Najib melalui prosiding mahkamah untuk mengetepikan keputusan itu.

Prosiding hujahan masih berlangsung.

Terdahulu, mantan Ahli Parlimen Pekan itu juga telah memfailkan petisyen memohon pengampunan diraja atas sabitan beliau dalam kes SRC International.

Selain itu,  Najib melalui Tetuan Shafee & Co pada 5 Jan memfailkan petisyen di kepada Kumpulan Kerja Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Penahanan Arbitrari (UNWGAD).

Petisyen itu difailkan di pejabat Suruhanjaya Tinggi Geneva melalui penghujahan digital dan beliau memohon pembebasan atau perbicaraan semula berikutan pendengaran rayuan Mahkamah Persekutuan yang didakwanya mempunyai kecacatan serius dan bertentangan dengan peraturan keadilan antarabangsa. - The Vibes, 19 Januari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Najib Tiba Di Mahkamah Persekutuan Untuk Semakan Sabitan SRC

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Kes Pinda Laporan Audit 1MDB: Keputusan Najib, Arul Kanda Bebas Atau Bela Diri Pada 3 Mac

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Najib Pesan Minta Ahli UMNO Terus Istiqamah, Bangkit Semula - Puad

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Tidak Curiga Jutaan Wang Dideposit Ke Akaun Najib Kerana Beliau Perdana Menteri - Saksi

Sorotan

1

LHDN Dapat Penghakiman Terus Saman Cukai RM1.8 Bilion Terhadap Bapa Jho Low

2

Malaysia Kecam Penindasan Berterusan Israel Ke Atas Warga Palestin

3

Penganalisis Politik Terkenal Dilantik Ketua Pengarah J-KOM, 'Saya Terima Tanggungjawab…'

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

RM7 Juta Untuk Usaha 'Quick Win' Atasi Banjir Termasuk Banjir Termenung - Ahmad Zahid

Semasa 1 hari yang lalu

26 NGO Desak Projek Pelabuhan Laut Dalam, Terminal Pelayaran Antarabangsa Melaka Dibatalkan

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

QRT Imigresen Mampu Atasi Kesesakan Kemasukan Pelancong Di KLIA, KLIA2

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Cadang Usahakan Tanah Terbiar Untuk Pertanian Moden - Ahmad Maslan