Berita Terkini

3 jam yang lalu: Shamala letak jawatan Timbalan Presiden MHC 5 jam yang lalu: Peruntukan mengenai sebarang perolehan aset baharu hanya diketahui ketika Belanjawan 2023 5 jam yang lalu: Penyerang Colombia berusia 34 tahun, taruhan terbaharu Selangor FC 5 jam yang lalu: Risiko banjir kilat di 3 negeri dalam tempoh 12 jam 5 jam yang lalu: Kerajaan luluskan peruntukan RM10.5 juta serta merta untuk bina tiga pam air dan rumah pam di Mersing bagi atasi masalah banjir - Ahmad Zahid

IKUTI KAMI


Luruan Monsun Timur Laut Dijangka Berterusan Sehingga Sabtu Depan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 18 Dec 2022 4:42PM

Luruan monsun Timur Laut yang melanda negara ketika ini dijangka terus berlaku sehingga 24 Disember depan. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Luruan monsun Timur Laut yang melanda negara ketika ini dijangka terus berlaku sehingga 24 Disember depan.

Pengarah Jabatan Meteorologi Malaysia (MET Malaysia), Muhammad Helmi Andullah berkata, luruan monsun tersebut berpotensi membawa angin kencang, ombak besar serta hujan berterusan di negeri utara dan timur Semenanjung, selain timur Sabah.

Menurutnya, ia juga berpotensi menyebabkan angin kencang dan ombak besar di perairan Laut China Selatan.

“Justeru, MET Malaysia mengeluarkan Amaran Hujan Berterusan yang melibatkan negeri Perlis, Kedah, Pulau Pinang, Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang dan Johor berkuatkuasa sehingga 21 Disember. 

“Amaran Angin Kencang dan Laut Bergelora bagi perairan Laut China Selatan sedang berkuatkuasa sehingga 22 Disember,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Selain itu, MET Malaysia dalam satu hantaran di Facebook hari ini turut mengeluarkan amaran hujan lebat berstatus bahaya, yang dijangka melanda dua negeri Pantai Timur iaitu Kelantan dan Terengganu.

Menurutnya, keadaan tersebut dijangka terus berlaku sehingga Rabu ini.

“Selain itu, amaran hujan berterusan berstatus buruk turut dikeluarkan dan dijangka melanda Perlis; Kedah (Langkawi, Kubang Pasu, Kota Setar, Pokok Sena, Padang Terap, Yan, Pendang, Sik dan Baling; Perak (Hulu Perak); Pahang (Tanah Tinggi Cameron, Lipis, Jerantut, Maran, Kuantan, Pekan dan Rompin) sehingga Rabu depan.

“Kami juga turut mengeluarkan amaran hujan berterusan berstatus waspada yang dijangka melanda negeri Kedah (Kuala Muda, Kulim dan Bandar Baharu); Pulau Pinang; Perak (Kerian, Larut, Matang Dan Selama dan Kuala Kangsar); Johor (Segamat, Kluang, Mersing, Kulai, Kota Tinggi dan Johor Bahru) juga sehingga Rabu depan,” katanya.

Berdasarkan kenyataan itu, amaran hujan berterusan berstatus bahaya dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda yang menunjukkan hujan lebat berterusan dijangka berlaku dengan jumlah hujan melebihi 150 mm dalam tempoh 24  jam.

“Amaran Hujan Berterusan (Buruk) dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda yang menunjukkan hujan lebat berterusan dijangka berlaku dengan jumlah hujan melebihi 60 mm dalam tempoh 6 jam.

“Manakala, Amaran Hujan Berterusan (Waspada) dikeluarkan apabila terdapat tanda-tanda yang menunjukkan hujan/ribut petir sedang/dijangka berlaku melebihi 6 jam dalam tempoh tersebut di sesuatu kawasan,” katanya.

Orang ramai dinasihatkan untuk sentiasa merujuk laman web www.met.gov.my dan semua media sosial serta memuat turun aplikasi myCuaca bagi maklumat yang terkini dan sahih. - Getaran, 18 Disember 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Awas! Ribut Petir, Hujan Lebat, Angin Kencang Sehingga 4 Petang Hari Ini

2

Semasa 3 minggu yang lalu

Jalan Kota Kinabalu-Sandakan Terputus Akibat Pembentung Runtuh

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Amaran Hujan Berterusan Di Kebanyakan Negeri Di Semenanjung Sehingga Esok

4

Semasa 2 bulan yang lalu

JPS Keluar Amaran Banjir Untuk 6 Negeri

Sorotan

1

Digantung UMNO: Hishammuddin Luah Rasa, ‘Kezaliman Mereka Tidak Akan Menghapuskan Kebaikan Kita’

2

‘Saya Rela Dipecat Kerana Tak Mahu Bersekongkol Dengan Pemimpin Menguburkan UMNO’ - Noh

3

Dipecat Keahlian UMNO: ‘Saya Tak Kecewa…’ - Khairy

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

DUN Selangor Tidak Akan Dibubar Sebelum Aidilfitri - MB

Semasa 5 jam yang lalu

Benarkah Batu Kuari HSBL Diguna Untuk Bina Stadium Shah Alam?

oleh Aiman Sadiq

Politik 17 jam yang lalu

‘Saya Rela Dipecat Kerana Tak Mahu Bersekongkol Dengan Pemimpin Menguburkan UMNO’ - Noh

oleh Farhana Farush

Politik 9 jam yang lalu

Digantung UMNO: Hishammuddin Luah Rasa, ‘Kezaliman Mereka Tidak Akan Menghapuskan Kebaikan Kita’

oleh Farhana Farush