Berita Terkini

6 jam yang lalu: Malaysia jadi tuan rumah Sidang Kemuncak ASEAN-GCC - Zambry 8 jam yang lalu: Nusantara punyai potensi besar untuk pelancongan Indonesia, Malaysia - Sandiaga Uno 8 jam yang lalu: Shahrir umum tidak pertahan jawatan Ketua UMNO Bahagian Johor Bahru 8 jam yang lalu: Sultan Johor berkenan berkunjung ke kediaman rasmi Perdana Menteri 8 jam yang lalu: Penggantungan keahlian tidak jejas perjalanan UMNO Johor - Mohamed Khaled

IKUTI KAMI


Belanjawan Johor 2023 Menyeluruh, Galak Usaha Berterusan Iskandar Investment Berhad Bangunkan Negeri

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 03 Dec 2022 12:56PM

Idzham Mohd Hashim

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Belanjawan Negeri Johor 2023 menjadi petanda baik bagi Iskandar Investment Berhad (IIB) dalam mencapai matlamat perniagaannya, terutama membabitkan pembangunan dan pelaburan hartanah, selain pendidikan serta pembinaan ekosistem.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif IIB, Datuk Idzham Mohd Hashim berkata, sebagai pemaju pemangkin untuk Iskandar Puteri, syarikat itu sudah memainkan peranan sejak 15 tahun lalu dalam membangunkan Johor dengan menyediakan pelbagai infrastruktur melalui penciptaan pekerjaan, peluang perniagaan kepada usahawan, pembangunan bakat dan peningkatan kualiti hidup penduduk.

Katanya, sebagai sebahagian daripada Maju Johor Agenda, bajet dibentangkan itu dilihat sebagai belanjawan inklusif untuk semua lapisan masyarakat.

“Bajet ini menggariskan strategi kerajaan negeri dalam memulihkan ekonomi negara dan memperkasakan kesejahteraan rakyat melalui pemantapan sistem pendidikan, menggalakkan sosio-ekonomi dan meningkatkan taraf hidup rakyat Johor.

“Ini bertepatan dengan aspirasi IIB untuk menyediakan peluang kepada semua lapisan masyarakat dan menggalakkan pembangunan mampan, dengan menggabungkan sebaiknya warisan serta pemeliharaan alam sekitar,” katanya menerusi kenyataan.

Idzham berkata, ekonomi Johor kembali rancak dalam tempoh pemulihan, malah walaupun dilanda ketidaktentuan ekonomi, negeri berkenaan terus menunjukkan prestasi memberangsangkan sebagaimana ditunjukkan menerusi laporan Menteri Besar, Datuk Onn Hafiz Ghazi.

Ujarnya, strategi dan inisiatif kerajaan Johor untuk tahun depan adalah menyeluruh dan mencakupi isu bagi memacu pertumbuhan ekonomi negeri.

Beliau berkata, IIB turut memuji rancangan dan inisiatif kerajaan Johor menggalakkan lebih banyak pembangunan rumah mampu milik dan pelaksanaan ‘Fast Lane Approval’ bagi memudah dan mempercepatkan tempoh kelulusan untuk perumahan awam.

“Ini selaras dengan rancangan IIB untuk mewujudkan lebih banyak kehidupan mampu milik di Iskandar Puteri yang bertepatan dengan aspirasi kerajaan, bagi memberi peluang kepada semua lapisan masyarakat memiliki rumah berkualiti tinggi dan bernilai tinggi pada harga mampu milik.

“Pembangunan ini dijangka membolehkan rakyat pelbagai peringkat umur, gaya hidup dan pendapatan mendapat akses kepada kemudahan serta infrastruktur dalam persekitaran semula jadi,” katanya.

Mengulas lanjut, Idzham berkata, Iskandar Puteri juga akan memperoleh manfaat daripada pengumuman bajet itu menerusi peruntukan RM2.5 juta untuk kerja landskap dan pembinaan arca.

Jelasnya, ia mampu mewujudkan persekitaran yang menyelesakan dan meningkatkan kualiti hidup masyarakat, selain menarik lebih ramai pelancong ke perbandaran itu.

Pada masa sama, beliau berkata, bajet itu menyaksikan komitmen kerajaan Johor untuk memberi tumpuan kepada generasi muda, sekali gus manfaat besar kepada golongan terbabit dan negeri.

Menurutnya, ketika ini IIB sememangnya turut melaksanakan inisiatif untuk golongan itu menerusi pelbagai usaha, termasuk menambah baik ekosistem pendidikan yang sedang dirancang melalui komitmen membangunkan pelajar pasca pandemik dan meningkatkan tahap kompetensi serta pembangunan warga pendidik di Johor.

Katanya, menerusi Bahagian Pendidikan IIB, EduCity Iskandar, pihaknya menyasarkan untuk menjadi pemangkin yang mengubah landskap pendidikan di Malaysia, malah menyokong penuh inisiatif kerajaan negeri untuk generasi bakal mewakili masa depan negara.

“Kami berharap bajet diperuntukkan sebanyak RM2 juta melalui pelbagai inisiatif akan memperkukuh ekosistem mampan dan pembangunan bakat di Johor.

“Bajet Negeri Johor 2023 menyediakan pendekatan seimbang dan pragmatik kepada kewangan negeri, di mana ia menyokong penuh usaha IIB ke arah mewujudkan metropolis masa depan mampan di Iskandar Puteri,” katanya.

Kelmarin, Onn Hafiz ketika membentangkan Belanjawan Johor 2023 di Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor berkata, negeri berkenaan diunjurkan mengutip hasil dianggarkan sebanyak RM1.734 bilion, manakala perbelanjaan dianggarkan berjumlah RM1.731 bilion.

Peruntukan dalam Belanjawan Johor 2023 bertemakan ‘Maju Johor, Makmur Bersama Rakyat’ itu, membabitkan sejumlah RM69.51 juta perbelanjaan tanggungan, manakala bakinya RM1.662 bilion adalah perbelanjaan bekalan. - Getaran, 3 Disember 2022

Berita Berkaitan

1

Politik 7 jam yang lalu

Penggantungan Keahlian: UMNO Johor Mahu Hishammuddin, Maulizan Rayu Hukuman - Khaled

2

Politik 8 jam yang lalu

Penggantungan Keahlian Tidak Jejas Perjalanan UMNO Johor - Mohamed Khaled

3

Semasa 10 jam yang lalu

Hanya 1.9 Peratus Populasi Johor Dapatkan Suntikan Dos Penggalak Kedua

4

Politik 11 jam yang lalu

Hasni Tawar Diri Tanding Naib Presiden UMNO

Sorotan

1

PRN: UMNO Selangor Sudah Perhalusi Kerusi Ditandingi

2

Kemudahan Asas, Infrastruktur Daif Masih Jadi Isu Utama Di Sabah Kerana…

3

Lembaga Disiplin Hanya ‘Perhiasan’ Untuk Ahmad Zahid Kekal Berkuasa - Tun Faisal

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

UMNO Tidak Langgar Peraturan Mesyuarat - Ahmad

oleh Wartawan Getaran

Semasa 7 jam yang lalu

Malaysia-Singapura Rangka Kerjasama Tangani Isu Penipuan Dalam Talian

Semasa 11 jam yang lalu

5 Sungai, Air Terjun Di Kuala Krai Dikenal Pasti Berlaku Kepala Air

Semasa 10 jam yang lalu

Hanya 1.9 Peratus Populasi Johor Dapatkan Suntikan Dos Penggalak Kedua