Berita Terkini

4 jam yang lalu: UMNO pecat Khairy, Noh Omar manakala gantung keahlian Hishamuddin, Sharil Sufian selama enam tahun - Ahmad Maslan 4 jam yang lalu: UMNO lantik Khaled Nordin sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor yang baharu - Ahmad Maslan 6 jam yang lalu: UMNO pecat Noh Omar dalam pembersihan parti besar-besaran 8 jam yang lalu: AirAsia X mencatat 417,195 penumpang yang diterbangkan pada tahun kewangan 2022 8 jam yang lalu: Joe Biden ucap tahniah kepada Anwar, puji demokrasi Malaysia

IKUTI KAMI


4 Cadangan Elak Rasuah, Salah Guna Kuasa Dalam Proses Tender Terbuka

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 02 Dec 2022 7:09AM

Kerajaan perlu memastikan setiap borang pembidaan tidak dibuka oleh pegawai sehingga tarikh pembidaan ditutup dan mengelakkan jawatankuasa teknikal kurang mahir aspek teknikal dengan mengupah konsultan luar - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim digesa melaksanakan empat cadangan utama demi memastikan tidak wujud peluang rasuah dan salah guna kuasa oleh pihak yang terlibat dengan perolehan tender terbuka kerajaan.

Pakar kewangan Islam, Dr Zaharuddin Abd Rahman tidak menafikan tender terbuka adalah lebih baik bagi mengekang peluang salah guna kuasa, namun ia bukan jaminan ketirisan dan rasuah tidak berlaku.

Menurut beliau, kerajaan perlu memastikan setiap borang pembidaan tidak dibuka oleh pegawai sehingga tarikh pembidaan ditutup dan mengelakkan jawatankuasa teknikal kurang mahir aspek teknikal dengan mengupah konsultan luar.

"Jika gagal, kemungkinan akan berlaku kebocoran maklumat dan seterusnya boleh wujudnya ahli jawatankuasa menghubungi pembida dan membocorkan harga pembida lain, bagi memastikan mereka yang berkait dengannya atau ada komisyen lebih cerah untuk menang.

“Kawalan maklumat perlu jelas dan kukuh agar nama pembida tidak didedahkan kepada konsultan demi mengelakkan kecenderungan kepada syarikat pembida tertentu. 

“Saya menjumpai berlaku bagaimana sebuah syarikat teknologi yang diberikan kontrak namun disebabkan jawatankuasa teknikal tidak mahir, institusi tersebut kerugian puluhan juta ringgit,” katanya menerusi kenyataan.

Terdahulu, Perdana Menteri menegaskan sebarang  kelulusan perolehan tanpa tender tidak boleh lagi berlaku.

Anwar yang juga Pengerusi Pakatan Harapan (PH) berkata, kerajaan perpaduan pimpinannya tidak akan mengizinkan sebarang kebocoran, ketirisan dan rasuah terus berleluasa.

Mengulas lanjut, Zaharuddin berkata, terdapat keperluan untuk melantik jawatankuasa penilai harga yang berkaliber dan berpengalaman agar tiada lagi anggapan semua harga oleh pembida adalah sama seperti dalam pasaran. 

Menurut beliau, perkara itu benar terjadi apabila jawatankuasa berkenaan hanya menilai hotel mewah tersebut sekadar RM250 juta sedangkan ia dibida oleh syarikat tersebut dengan harga melebihi RM400 juta. 

“Ini jelas bermakna syarikat terbabit terlebih bayar dan tender terbuka dalam konteks ini tidak membantu mereka dari mengelakkan ketirisan atau mungkin rasuah tersirat dan dipakat sesama pembida.  

“Banyak kali berlaku, syarikat membida barangan tertentu untuk dibekalkan kepada sebuah agensi, setelah melalui proses teknikal dan harga, pemenang sudah ada dan hanya perlukan pengesahan Lembaga Pengarah,” katanya.

Namun, katanya, setelah harga disemak di pasaran e-dagang untuk barangan yang sama, jumlah bidaan semuanya melebihi dua sehingga tiga kali ganda dari harga runcit. 

"Sedangkan pembayaran hanya dalam tempoh 30 hari dan tempahan secara bulk, sepatutnya layak mendapat harga murah dan kompetitif. Di sinilah berlakunya ketirisan lagi,” katanya. 

Sementara itu, Zaharuddin berkata, wujud juga beberapa klausa pengecualian tender terbuka kebiasaannya untuk kes kemahiran unik, kecemasan dan kesegeraan.

“Di sini masih boleh wujud masalah (rasuah) kerana dibenarkan untuk rundingan terus atau tender terbuka permohonan pengemukaan (RFP).

“Sekiranya melibatkan RFP dan rundingan terus kepada pembekal disebabkan kemahiran unik atau kesegeraan, satu SOP jelas mesti disediakan bagi mengelak disalahgunakan oleh institusi,” katanya.

Ujarnya lagi, SOP dengan semakan beberapa lapisan memang bagus tetapi ia boleh melambatkan proses, justeru satu kaedah semakan yang efisien dan berkualiti mesti dilaksana dengan bantuan pakar luar. - Getaran, 2 Disember 2022

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 3 minggu yang lalu

Operasi BNM Bantu Kadar Jangka Pendek Untuk Terus Stabil

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Kerajaan Jamin Projek PLSB Sungai Golok Dipercepat - Anwar

3

Semasa 3 bulan yang lalu

Kontraktor Bumiputera Kemuka 7 Syor Dalam Bajet 2023

4

Semasa 1 tahun yang lalu

Feri P Pinang Diubah Suai Kepada Muzium, Restoran Dan Feri Pelancongan

Sorotan

1

Rafizi Rancang Strategi Bantu Peniaga, Pengusaha Restoran Tangani Kenaikan Kos

2

Beting Patinggi Ali Milik Malaysia, Tidak Iktiraf Sebarang Tuntutan - MINDEF

3

Adakah 3 Tokoh Penting UMNO Antara Senarai Bakal Dipecat?

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Elaun Perjalanan, Apa Pendirian Kerajaan Perpaduan? ‘Terdapat Garis Nipis Membezakan…

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

KKR Siasat Kemalangan NKVE Akibat Pemandu Didakwa Keliru Garis Kuning, Putih Bertindih

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Peniaga Rugi RM51,806 Termakan Janji Manis Pelaburan Tidak Wujud

oleh Aiman Sadiq

Semasa 18 jam yang lalu

Sering Dilanda Banjir, Agensi Digesa Selenggara Segera Sistem Pengurusan Bah Kota Samarahan

oleh Wartawan Getaran