Berita Terkini

4 jam yang lalu: Permohonan Najib ketepi injunksi kes saman 1MDB didengar 26 Mei 4 jam yang lalu: KPKT lulus peruntukan RM40 juta tingkat kesejahteraan hidup rakyat Pulau Pinang 4 jam yang lalu: Banjir di Kelantan akibatkan kerosakan infrastruktur berjumlah RM172.3 juta - MB 4 jam yang lalu: Gempa bumi Turkiye: Tiada rakyat Malaysia terjejas di Syria 4 jam yang lalu: Malaysia antara negara terawal hantar pasukan SAR ke Turkiye - Armizan

IKUTI KAMI


Dakwaan Swasta Miliki Semua Tanah Perkuburan Awam Di Kuala Selangor Fitnah

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 29 Nov 2022 1:29PM

Teng Chang Kim berkata tidak ada isu tanah perkuburan swasta mengambil alih tanah perkuburan awam kerana pihak swasta menggunakan tanah mereka sendiri. - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Kerajaan Selangor menyangkal dakwaan tiada tanah perkuburan awam disediakan di Kuala Selangor, berikutan tanah perkuburan di daerah itu dimiliki pihak swasta.

Exco Industri dan Perdagangan, Datuk Teng Chang Kim berkata, kerajaan negeri berkenaan sudah menetapkan garis panduan dalam perancangan pembangunan bandar, khususnya di kawasan baharu, termasuk kawasan perkuburan sebelum diwartakan untuk didiami orang ramai.

“Saya rasa tuduhan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Jeram itu serius sebab kalau dalam perancangan baharu memang ditetapkan dan diwartakan oleh kerajaan negeri, (jadi) tidak ada isu tanah perkuburan swasta mengambil alih tanah perkuburan awam kerana mereka (swasta) menggunakan tanah mereka sendiri.

“Namun, dalam perancangan perbandaran baharu, peruntukan untuk tanah perkuburan Islam dan bukan Islam ditetapkan melalui garis panduan, mereka tidak boleh lari daripada itu.

“Cuma mungkin di kawasan tertentu tidak cukup, namun ia melibatkan kawasan lama dan bukan dalam pembangunan baharu,” katanya.

Teng Chang Kim - Gambar Bernama
Teng Chang Kim - Gambar Bernama

Beliau berkata demikian bagi menjawab soalan tambahan ADUN Jeram, Mohd Shaid Rosli pada Sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor di sini, hari ini.

Mohd Shaid mengeluarkan persoalan itu selepas menerima aduan daripada penduduk di Kuala Selangor, mendakwa mereka berdepan kesukaran apabila tiada tanah perkuburan awam disediakan, di samping terdapat ketidakseimbangan oleh kerajaan negeri apabila pembinaan kuil lebih banyak, berbanding penyediaan tanah kubur.

Chang Kim menegaskan dakwaan itu adalah fitnah dan mengharapkan pemimpin terbabit lebih matang dalam melontarkan pandangan serta cadangan kepada kerajaan negeri.

“Saya harap Yang Berhormat Jeram mendapatkan fakta betul dan bentangkan kepada kerajaan negeri, agar kita boleh siasat, namun tuduhan bahawa keseluruhan Kuala Selangor tiada tanah (perkuburan) mencukupi itu, bukanlah perkara yang benar,” katanya.

Dalam pada itu, beliau yang juga Pengerusi Bersama Jawatankuasa Khas Agama Buddha, Kristian, Hindu, Sikh dan Tao Selangor (LIMAS) berkata, perizaban tanah perkuburan membabitkan pelbagai aspek akan dikaji secara teliti, seperti demografi setempat yang dianalisis, sebelum ia didokumen serta diwartakan bersama rancangan tempatan daerah (RTD).

Beliau berkata, seharusnya tidak timbul isu berkaitan ketidakadilan penyediaan tanah perkuburan antara Muslim dan bukan Islam, berikutan kerajaan Selangor sudah menyediakan garis panduan lebih terperinci dan ia sudah diluluskan di Sidang DUN pada 16 Julai lalu.

“Ini mengandungi piawaian merangkumi semua aspek utama perancangan dan juga panduan umum secara terperinci mengenai penyediaan tanah perkuburan (agama) cina, hindu, sikh dan kristian. Sebagai contoh, dalam perancangan pembangunan bandar baharu, penyediaan tanah kubur dinyata jelas bersama spesifikasi diperlukan.

“Oleh itu, berdasarkan dokumen ini, isu berkaitan kekurangan penyediaan tanah perkuburan dan ketidakseimbangannya antara kaum bukan isu utama, memandangkan ia sudah dirancang serta dikawal dengan baik, melalui dokumen RTD yang diguna pakai di semua peringkat negeri dan pihak berkuasa tempatan (PBT),” katanya. - Getaran, 29 November 2022.

Sorotan

1

PM Minta Penguatkuasaan Tangani Kecuaian, ‘Setiap Sen Kita Belanja Akan Dipertanggungjawabkan’ 

2

Kabinet, Penjawat Awam Harus Bekerjasama Angkat Martabat Rakyat, Negara - PM

3

PKR Bentang Laporan Kewangan Setiap Kongres Tahunan, Takkan ARMADA Tak Faham?

Disyorkan untuk anda

Semasa 4 jam yang lalu

Kerajaan Wujud Sekretariat Tetap Untuk Selaras Pertindihan Kursus TVET

Semasa 1 hari yang lalu

MAIM Peruntuk RM13.1 Juta Bantu Mualaf Tahun Ini

Politik 1 hari yang lalu

Tubuh Parti Baharu Jika Benar Khairy Ada 'Magnet' - Puad

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

SWCorp Berjaya Kesan Individu Tular Buang Sampah Tepi Jalan

oleh Aiman Sadiq