Berita Terkini

5 jam yang lalu: Malaysia jadi tuan rumah Sidang Kemuncak ASEAN-GCC - Zambry 6 jam yang lalu: Nusantara punyai potensi besar untuk pelancongan Indonesia, Malaysia - Sandiaga Uno 6 jam yang lalu: Shahrir umum tidak pertahan jawatan Ketua UMNO Bahagian Johor Bahru 6 jam yang lalu: Sultan Johor berkenan berkunjung ke kediaman rasmi Perdana Menteri 6 jam yang lalu: Penggantungan keahlian tidak jejas perjalanan UMNO Johor - Mohamed Khaled

IKUTI KAMI


Komitmen PM Kecilkan Saiz Kabinet Relevan, Elak Kos Pentadbiran Tak Sepatutnya

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 26 Nov 2022 10:27AM

Dr Jahaberdeen Mohamed Yunoos berkata, respons diberikan itu bahawa perbincangan bersama perlu dilakukan bagi mengelak kesan negatif kepada jentera pentadbiran kerajaan juga, seperti ‘kurang sesuai’ dikeluarkan - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR: Kenyataan dikeluarkan Kongres Kesatuan Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) berhubung komitmen Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengecilkan Kabinet atau jumlah menteri, seolah-olah menunjukkan pihak terbabit mahukan saiz lebih besar.

Pengasas Pergerakan RAPERA, Datuk Seri Dr Jahaberdeen Mohamed Yunoos berkata, respons diberikan itu bahawa perbincangan bersama perlu dilakukan bagi mengelak kesan negatif kepada jentera pentadbiran kerajaan juga, seperti ‘kurang sesuai’ dikeluarkan.

Katanya, tentu sekali apabila sesuatu keputusan hendak dibuat, perbincangan perlu diadakan dengan pihak yang terlibat dan pakar sekiranya diperlukan.

“Ini adalah common sense dan bijaksana.

“Malangnya, beliau telah abaikan peluang bagi menyatakan pendirian CUEPACS berkaitan dengan saiz Kabinet. Lagipun kalau tidak salah saya, CUEPACS tidak memberi sebarang komen terhadap saiz Kabinet terdahulu.

“Melihat kepada kenyataan seperti di laporan (dikeluarkan), ia seolah-olah CUEPACS mahu saiz Kabinet yang besar, walhal sekian lama rakyat bertanggungjawab berpendirian bahawa saiz Kabinet tidak harus terlalu besar kerana dijadikan sebagai habuan sokongan politik,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Jahaberdeen berkata, keadaan saiz Kabinet besar akan membebankan rakyat dengan kos pentadbiran tidak sepatutnya.

“(Bebanan itu lebih dirasai) dalam keadaan rakyat sedang merana dengan kenaikan kos sara hidup dan hutang negara yang meningkat,” katanya.

Kelmarin, Presiden CUEPACS, Datuk Adnan Mat berharap Perdana Menteri dapat mengadakan perbincangan terlebih dulu dengan Ketua Setiausaha Negara (KSN) dan semua Ketua Setiausaha (KSU) di kementerian, berhubung komitmen kerajaan untuk mengecilkan saiz Kabinet atau jumlah menteri.

Beliau berkata, perbincangan bersama itu perlu dilakukan bagi mengelak kesan negatif kepada jentera pentadbiran kerajaan, selain supaya sistem penyampaian perkhidmatan kepada rakyat tidak terkesan, sehingga menyebabkan nama baik penjawat awam tercemar.

“CUEPACS juga tidak mahu keputusan terburu-buru dilakukan supaya dasar semasa sedang dilaksanakan penjawat awam tidak terganggu.

“Memandangkan ia boleh menyebabkan pencapaian atau sesetengah dasar itu tergantung dan tidak dapat mencapai hasil diingini,” katanya. – Getaran, 26 November 2022

Sorotan

1

PRN: UMNO Selangor Sudah Perhalusi Kerusi Ditandingi

2

Kemudahan Asas, Infrastruktur Daif Masih Jadi Isu Utama Di Sabah Kerana…

3

Lembaga Disiplin Hanya ‘Perhiasan’ Untuk Ahmad Zahid Kekal Berkuasa - Tun Faisal

Disyorkan untuk anda

Semasa 15 jam yang lalu

Pulau Pinang Negeri Terbaharu Dilanda Banjir

Semasa 1 hari yang lalu

Penjualan Mercun, Bunga Api Akan Dibenarkan

Semasa 1 hari yang lalu

Pemain Industri Makanan Perlu Kerjasama Jayakan Pelaksanaan Menu Rahmah

Semasa 1 hari yang lalu

Pakej Jalur Lebar RM69 Berbaloi, Ringankan Beban Golongan Sasar