Berita Terkini

1 jam yang lalu: Final Piala Malaysia: JDT dahului kedudukan 2-1 menerusi penyerang import Fernando Forestieri pada minit ke-59 4 jam yang lalu: PH Pahang sokong untuk bersama BN bentuk kerajaan negeri 4 jam yang lalu: Alumni PTD cadang kerajaan baharu gubal Akta Perkhidmatan Awam 4 jam yang lalu: Gerakan minta ahlinya fokus PRN tahun depan - Dominic Lau 8 jam yang lalu: Peringatan, tiada penjualan tiket di Stadium Nasional Bukit Jalil

IKUTI KAMI


Bajet 2023 Inisiatif Unggul Agar Negara Terus Bangkit - PM

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 Oct 2022 9:58PM

Ismail Sabri Yaakob - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pembentangan Bajet 2023 merupakan manifestasi atau usaha kerajaan agar negara berupaya untuk bangkit dan menjadi unggul setelah mengharungi pelbagai krisis serta cabaran, khususnya pandemik COVID-19.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, inisiatif terbabit membuktikan komitmen kerajaan dalam memperlihat serta menawarkan manfaat kepada ‘Keluarga Malaysia’.

“Alhamdullilah, saya gembira dengan pembentangan Bajet 2023 di Dewan Rakyat hari ini. Bajet 2023 berjumlah RM372.3 bilion ini menyaksikan peningkatan yang ketara berbanding tahun lalu.

“Semoga usaha yang berterusan akan menjadikan negara kita lebih sejahtera, aman, makmur dan Keluarga Malaysia mendapat penghidupan yang lebih berkualiti untuk hari-hari mendatang,” katanya menerusi hantaran di Facebook hari ini.

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz hari ini mengumumkan peruntukan berjumlah RM372.3 bagi Bajet 2023 berbanding RM332.1 bilion tahun lepas.

Beliau berkata, kerajaan dalam memastikan agenda Bajet 2023 kekal responsif akan terus melaksanakan dasar fiskal yang mengembang, iaitu pendekatan penting bagi menyediakan bantuan sewajarnya kepada rakyat, sekali gus menyokong perniagaan.

Jelasnya, ia adalah bajet kedua dibentangkan di bawah kerajaan pimpinan Ismail Sabri dan yang kedua sejak pelancaran Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) 27 September tahun lalu. 

Dalam pada itu, menerusi hantaran berbeza Perdana Menteri menegaskan, keutamaan kerajaan menerusi Bajet 2023 juga adalah menumpukan kepada usaha melindungi kebajikan rakyat.

“Bajet 2023 melibatkan sejumlah RM372.3 bilion yang merupakan peningkatan ketara berbanding peruntukan Bajet 2022 iaitu sebanyak RM 332 bilion.

“Bajet ini menyediakan RM272.3 bilion bagi Belanja Mengurus, RM95 bilion bagi Belanja Pembangunan dan RM5 bilion di bawah Kumpulan Wang COVID-19. Sejumlah RM2 bilion disediakan sebagai Simpanan Luar Jangka,” katanya. - Getaran, 7 Oktober 2022.

Sorotan

1

Piala Malaysia: Stadium Nasional Bertukar Lautan Merah-Biru, Merah-Kuning

2

Warkah Sebak Muhyiddin, ‘Saya Insan Biasa, Punya Rasa Kecewa Tapi Redha’

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Anwar Mula Tugas Secara Rasmi Sebagai Perdana Menteri

oleh Susan Albert

Politik 11 jam yang lalu

Ahli Parlimen Bebas Dari Kudat Sokong Kerajaan Perpaduan

Sukan 4 jam yang lalu

Piala Malaysia: Stadium Nasional Bertukar Lautan Merah-Biru, Merah-Kuning

Politik 1 hari yang lalu

Tahniah Anwar! PN Main Peranan Semak, Imbang Di Parlimen - Muhyiddin

oleh Susan Albert