Berita Terkini

17 minit yang lalu: Kemajuan projek ECRL Terengganu lebih 40 peratus 19 minit yang lalu: PRU-15 Tioman: AMANAH setuju PH beri laluan kepada calon BN 20 minit yang lalu: Kompaun lebih RM500,000 kepada pengeluar, pemborong dan peruncit ayam, telur ayam - KPDNHEP 2 jam yang lalu: Liputan 4G di kawasan berpenduduk di Sabah meningkat 88.06 peratus 3 jam yang lalu: Pertimbang beri kuasa autonomi dalam isu pendidikan - Menteri Sarawak

IKUTI KAMI


Bubar MPN Tidak Selesai Masalah, Tindakan Merugikan - Hartini

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 02 Oct 2022 2:00PM

Hartini berkata usaha untuk memulihkan negara pasca COVID-19 dijangka mengambil masa selama 10 tahun.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Gesaan agar Majlis Pemulihan Negara (MPN) dibubarkan dilihat sebagai satu tindakan yang merugikan dalam usaha kerajaan untuk memulihkan ekonomi negara pasca COVID-19.

Ahli MPN Datuk Dr Hartini Zainuddin berkata selama ini MPN berjaya memainkan peranannya dengan menyediakan cadangan serta bertindak sebagai pelengkap dalam pelaksanaan pelbagai inisiatif kerajaan.

“KPI (petunjuk prestasi utama) MPN adalah untuk memastikan kami melakukan yang terbaik dalam melengkapkan inisiatif lain yang dilakukan oleh kerajaan. Semua orang mempunyai peranan yang dilaksanakan dan semua orang bekerja untuk memastikan kita pulih lebih cepat.

“Perkara yang telah kami lakukan ialah membuat cadangan bila sempadan perlu dibuka, kami melihat kepentingan aspek pelancongan, ekonomi dan banyak perkara lain.

“Kami membahagikan tumpuan kepada teras utama dalam ekonomi, pendidikan dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS),” katanya pada sidang media semalam.

Sebelum ini, media melaporkan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menggesa MPN dibubarkan berikutan fungsinya yang tidak jelas dan tidak perlu.

Ahmad Zahid yang juga Presiden UMNO, berkata gesaan itu antara lain dibuat berikutan MPN dikatakan bertindih dengan fungsi badan pemikir dan agensi kerajaan lain yang bertindak sebagai penasihat serta pelaksana.

Hartini berkata usaha untuk memulihkan negara pasca COVID-19 dijangka mengambil masa selama 10 tahun dan ia akan menjadi sukar sekiranya usaha itu hanya dilaksanakan oleh satu pihak sama ada parti politik, sektor mahupun organisasi.

Mengulas mengenai kebajikan rakyat Malaysia, beliau yang juga aktivis kanak-kanak dan pengasas bersama Yayasan Chow Kit berkata perkara itu perlu diberi tumpuan khususnya apabila ramai individu kategori B40 yang terkesan akibat inflasi dan pandemik kini tergolong dalam kategori B60.

“Berikutan syor Mesyuarat MPN pada 2021, Yayasan Hasanah menjalankan kolaborasi bersama Yayasan Chow Kit bagi memberi bantuan kecemasan (makanan) kepada mereka yang memerlukan dengan bantuan empat agensi bukan kerajaan (NGO) antaranya Bulat Sabit Merah Malaysia dan Yayasan Sejahtera.

“Setakat ini, kami sudah beri 7,600 isi rumah bekalan makanan pada fasa 1 dan pada penghujung Oktober terdapat 8,000 lagi isi rumah dalam fasa 2. Jadi kira-kira 15,000 isi rumah yang kita sudah beri makanan berdasarkan peruntukan kita terima, namun ia masih belum mencukupi,” katanya.

Hartini berkata beliau akan membentangkan mengenai cadangan lanjutan bagi memperkasakan inisiatif keselamatan sosial dan kebajikan golongan rentan pada mesyuarat MPN yang dijangka diadakan bulan ini.

Selain itu, beliau berkata sesi pembentangan itu juga akan memberi fokus kepada cadangan pemberian bantuan makanan, perlindungan kepada kanak-kanak dan keselamatan mental yang dilihat penting pada fasa peralihan ke endemik pada masa ini. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Politik 2 jam yang lalu

Penolakan Kerjasama BN-PH Hanya Untuk PRU-15, Bukan Selepasnya - Ahmad Zahid

2

Politik 3 hari yang lalu

KDM Sokong Hajiji, GRS Terus Terajui Kerajaan Sabah - Wetrom

3

Politik 5 hari yang lalu

Agong Titah GPS Pertimbang Penubuhan Kerajaan Perpaduan

4

Politik 1 minggu yang lalu

PH Perak Sahkan Kerajaan BN-PH Di Perak - Sumber

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kepimpinan Anwar Tepat Pada Masanya - Wartawan Veteran Thailand

Semasa 5 jam yang lalu

Negara Tidak Boleh Lagi Izinkan Kebocoran, Ketirisan, Rasuah

oleh Sofian Baharom

Politik 1 hari yang lalu

PAS Terus Jadi Sasaran DAP Kerana Prestasi Terbaik PRU-15 

oleh Fitri Nizam

Sukan 19 jam yang lalu

MS Puas Hati Prestasi Skuad Terjun Negara Di GP Malaysia