Berita Terkini

43 minit yang lalu: AS lulus ubat baharu tangani diabetes jenis 1 49 minit yang lalu: Ringgit terus meningkat berbanding Dolas AS pada pembukaan 53 minit yang lalu: Niaga hadapan FBM KLCI tinggi dalam dagangan awal 54 minit yang lalu: Lantikan penjawat awam Sarawak berdasarkan merit - Awang Tengah 55 minit yang lalu: MCMC bina menara komunikasi baharu di Padang Serai

IKUTI KAMI


Bukan Kerajaan Yang Tak Telus, Tapi Sistem Mohon Buruh Asing Yang Rumit

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 25 Sep 2022 7:00AM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Dewan Perniagaan Melayu Malaysia (DPMM) menyangkal dakwaan sesetengah pihak bahawa Kementerian Sumber Manusia (KSM) dan pihak berkuasa tidak telus dalam proses membawa tenaga buruh asing ke Malaysia.

Sebaliknya, Presiden DPMM Dr Abdul Halim Husin berkata, kerajaan telah memainkan peranan sebaiknya dalam menjalankan tanggungjawab, dengan memberi kelulusan kuota kira-kira 400,000 pekerja asing kepada majikan.

Dr Abdul Halim Husin
Dr Abdul Halim Husin

Bagaimanapun, menurut beliau, sistem baharu yang digunakan ketika ini sehingga majikan perlu mengambil inisiatif dengan membawa sendiri pekerja dari negara pengeluar adalah punca kelewatan kemasukan tenaga kerja asing ke Malaysia.

“Kebanyakan mereka (majikan) tidak berpengalaman untuk mengambil buruh asing dari negara asal, disebabkan sebelum ini mereka menggunakan agen tertentu yang telah diluluskan oleh kementerian berkenaan.

“Jadi kelewatan itu bertambah dan sepanjang satu dua bulan lepas, berlaku pengurangan atau pesanan (buruh asing) dari luar negara oleh majikan, khususnya dari segi (industri) pengilangan,” katanya kepada Getaran.

Tegas beliau, perkara itu menyebabkan sebahagian daripada majikan belum membuat keputusan sepenuhnya untuk membawa buruh asing ke negara ini.

“Mereka tertanya, sama ada sebenarnya perlu ambil pekerja asing atau tidak. Jadi, kementerian telah membantu dengan meluluskan lebih 400,000 buruh luar dan majikan tidak lagi perlu membayar levi yang dikenakan untuk membawa masuk pekerja.

“Faktanya, kerajaan telah berusaha sebaik mungkin untuk memenuhi permintaan industri pada masa ini dengan memberi kelulusan yang cepat bagi memudahkan kemasukan golongan terbabit ke Malaysia,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau berkata, KSM juga telah menubuhkan jawatankuasa yang dianggotai oleh syarikat swasta, pegawai kerajaan serta Timbalan Ketua Setiausaha (TKSU) Jabatan Buruh bagi menyelesaikan isu berkenaan.

“Kementerian juga mewujudkan kumpulan WhatsApp dan tiada masalah baharu timbul.

“Jadi, saya tidak pasti sama ada masalah ini dilaporkan oleh persatuan berdaftar atau tidak.

“Sebenarnya, sebarang masalah berbangkit selama ini diajukan terus dalam kumpulan WhatsApp yang turut disertai Menteri Sumber Manusia.

“Segala permasalahan yang kita akan tanya akan dijawab hampir serta merta oleh TKSU serta pegawai berkenaan dengan pantas. Setakat ini tidak ada persoalan baharu ditimbulkan kepada kementerian tersebut,” katanya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (PRESMA), Datuk Jawahar Ali Taib Khan berpendapat, sistem yang dilaksanakan kerajaan bagi melakukan permohonan pekerja asing mungkin kelihatan lebih tulus, namun sebenarnya ia merumitkan majikan.

Datuk Jawahar Ali Taib Khan
Datuk Jawahar Ali Taib Khan

“Dalam konteks ini, KSM perlu permudahkan peraturan pengambilan pekerja asing, dengan syarat ketat dan perjelaskan sebaiknya prosedur yang belum dapat kita patuhi sepenuhnya, serta urusan nak membawa masuk pekerja asing yang sedang tergantung.

“Kalau perkara ini masih berterusan, ia akan bertambah kritikal kerana ahli kami sejak pandemik, kira-kira 2,500 sudah gulung tikar.

“Pemilik restoran ini merupakan pembayar cukai berhemah dan membawa pulangan kepada negara.

“Cukai Jualan dan Perkhidmatan akan juga akan terjejas sekiranya kami terjejas,” katanya.

Jawahar berkata, kerajaan perlu meneliti semula sistem tersebut bagi memudahkan majikan membawa tenaga buruh asing, agar perniagaan mereka mampu berkembang semula selepas terjejas akibat pandemik COVID-19.

Menurut beliau, walaupun kerajaan telah meluluskan kemasukan 400,000 pekerja asing namun pemantauan secara terperinci perlu dilakukan bagi memastikan tenaga buruh itu dapat digunakan oleh majikan dengan kadar segera.

“Kerajaan perlu kaji balik kerana prosedur ketika ini menyulitkan keadaan. Kemasukan (pekerja asing) ada, namun minima pada waktu ini. Kekangan itu berlaku disebabkan kesusahan yang dihadapi dalam sistem, malah prosedur di pintu masuk juga perlu dipermudahkan ketika majikan mengambil pekerja.

“Majikan ketika ini kena tunggu sehingga tiga atau empat jam disebabkan sistem perlahan.

“Sistem sekarang ini lebih telus dan susah berlaku ketirisan berbanding dahulu, namun janganlah merumitkan dan menyulitkan keadaan kerana perkara itu tidak bagus dan boleh menimbulkan pelbagai persepsi negatif.

“Mungkin orang pertikai kita bergantung pada buruh asing namun ia adalah jalan terakhir selepas tidak menerima maklum balas dari orang tempatan,” katanya. - Getaran, 25 September 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Ada Kerumitan Ekstradisi Jho Low - Wan Junaidi 

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Kelonggaran Kepada Majikan Yang Terlewat Mengambil Pekerja Asing - Imigresen

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Guan Eng, Saravanan Bertemu: ‘Demi Selesai Isu Pekerja Asing, Bukan Raih Kemenangan’

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Peluang Pekerjaan Warga Tempatan Akan Dipastikan Tidak Terjejas - Saravanan

Sorotan

1

MET Malaysia Jangka Hujan Lebat Berterusan Di 8 Negeri Bermula Esok

2

'Saya Mahu Bermain Muzik Dengan Kalian Sampai Tua' - Pusakata, Payung Teduh Bergabung Kembali

3

Yayasan Sutra Ramli Ibrahim Buat Persembahan Di Pesta Tarian India

Disyorkan untuk anda

Politik 5 jam yang lalu

Pemimpin Kanan BN Maklumkan Supaya Sokong PN Tubuh Kerajaan - Hang Soon

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 jam yang lalu

Klip Video Bendera Malaysia-Israel Dikibar Bersama, Polis Buka Kertas Siasatan

oleh Wartawan Getaran

Sukan 1 hari yang lalu

2 Gol Bruno Fernandes Bawa Portugal Ke Pusingan Seterusnya

Semasa 17 jam yang lalu

PM Dijangka Umum Senarai Kabinet ‘Sesegera Mungkin’ - Sumber

oleh Wartawan Getaran