Berita Terkini

55 minit yang lalu: Pecat, gantung keahlian keputusan kolektif UMNO - Ahmad Zahid 55 minit yang lalu: Rusuhan: Skuad B-16 beraksi di stadium kosong di Bogor 55 minit yang lalu: Bajet 2023: Belia mahu teknologi 5G, ekonomi gig, gaji minimum ditambah baik 57 minit yang lalu: Pelajar madrasah dari Banting, Selangor dikhuatiri lemas ketika mandi bersama 7 rakan di Langkawi 58 minit yang lalu: Bajet 2023: Masyarakat Orang Ali mahu kemudahan infrastruktur ditambah baik

IKUTI KAMI


DBN 2.0 Pemangkin Selesaikan Cabaran Negara Antaranya Sekuriti Makanan

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 12 Sep 2022 4:23PM

Ismail Sabri berkata, DBN 2.0 akan menambah baik semua strategi yang terkandung dalam Dasar Bioteknologi Negara terdahulu. - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Dasar Bioteknologi Negara 2.0 (DBN 2.0) akan memperkukuh ekosistem bioteknologi sedia ada serta menjadi pemangkin dalam menyelesaikan cabaran negara berkaitan sekuriti makanan, pengurusan pandemik dan krisis perubahan iklim menerusi kaedah penyelesaian bioteknologi tempatan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, DBN 2.0 akan menambah baik semua strategi yang terkandung dalam Dasar Bioteknologi Negara terdahulu. 

“Bagi memperkasakan sektor bioteknologi, DBN 2.0 akan memberi tumpuan kepada tiga tunjang utama iaitu pertama, Bioteknologi Pertanian dan Jaminan Makanan.

“Kedua, adalah Penjagaan Kesihatan dan Kesejahteraan serta Ketiga: Bioteknologi Perindustrian dan Ekonomi Kitaran,” katanya ketika melancarkan Dasar Bioteknologi  Negara 2.0 di Pusat Dagangan Dunia (WTC), di sini hari ini.

Turut hadir, Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Adham Baba. 

Perdana Menteri turut mengumumkan peruntukan sebanyak RM5 juta bagi menggalakkan perkembangan syarikat tempatan dari industri bioteknologi menerusi Bio-based Accelerator (BBA). 

“Kerajaan juga meluluskan peruntukan RM2 juta bagi membolehkan Pameran BioMalaysia dapat dianjurkan pada 2023,” katanya lagi.

Ismail Sabri pada masa sama turut mengumumkan penubuhan Gabungan Pusat Penyelidikan Bioteknologi Malaysia melibatkan semua institusi dan institut penyelidikan berasaskan bioteknologi, yang mengendalikan dan mengemudi penyelidikan, berdasarkan permintaan industri dan kepentingan strategik negara.

Sehubungan itu jelasnya, satu badan penasihat pakar bioteknologi akan diwujudkan menerusi gabungan berkenaan, bagi menggerakkan agenda negara dengan lebih berfokus dan berasaskan kekuatan negara. 

“Ini seperti mendalami kekayaan biodiversiti negara yang boleh memperkasakan tiga sektor bioteknologi seperti yang termaktub dalam DBN 2.0,” katanya. 

Menurutnya, gabungan itu antara lain berperanan menentukan hala tuju strategik dan memperkasakan ekosistem bioteknologi berorientasikan kepada pulangan nilai (RoV), kebaikan awam dan kesejahteraan masyarakat. 

“Mereka juga berperanan menyokong impak, pasaran dan permintaan yang didorong penyelidikan dan pembangunan (R&D) bioteknologi yang memfokus kepada pembangunan eksperimen. 

“Ketiga, Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) menerusi Malaysia Science Endowment akan bekerjasama dengan pemain industri, badan tempatan dan antarabangsa untuk mewujudkan dana alternatif bioteknologi,” katanya. - Getaran, 12 September 2022

Sorotan

1

Bukit Lagong ‘Ditarah’: NGO Tuntut Kerajaan Selangor Bersuara Atau Diheret Ke Mahkamah

2

PAS Mungkin ‘Cerai’ PN Untuk Bersama UMNO

3

5 Artis Popular China Yang Diharamkan Dalam Industri Hiburan Negara Itu

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kadar Pengangguran Menurun, Inisiatif Jamin Kerja Sedia 260,000 Peluang Pekerjaan

oleh Aiman Sadiq

Politik 1 hari yang lalu

PRU-15: PAS Akan Bincang Semula Bubar DUN Di 3 Negeri

Semasa 17 jam yang lalu

Menara Telekomunikasi Akan Dibina Di Pulau Sipadan - Mohammad

Politik 1 hari yang lalu

Tiada Ahli MKT UMNO Tuntut PRU Diadakan Segera – PM

oleh Danial Dzulkifly