Berita Terkini

7 jam yang lalu: Pegawai polis yang terbunuh di Stadium Kanjuruhan dinaikan pangkat 7 jam yang lalu: Arab Saudi bakal anjur sukan musim sejuk Asia 2029 di Trojena 7 jam yang lalu: MIDA, HDC meterai MoU bagi perkasa kapasiti industri halal 7 jam yang lalu: Ringgit ditutup tinggi berbanding dolar AS 7 jam yang lalu: Polis Pahang lupus rokok tidak bercukai bernilai lebih RM2.8 juta

IKUTI KAMI


Ada Jabatan Kerajaan Culas Bayar Caruman PERKESO Lebih RM32 Juta - CUEPACS

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 05 Sep 2022 3:13PM

Kerajaan perlu tegas dalam hal melibatkan keselamatan dan kebajikan pekerja walaupun mereka berstatus kontrak atau sementara - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) mendedahkan terdapat sebuah jabatan kerajaan yang belum menjelaskan caruman kepada Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) bagi tahun 2013 sehingga 2020, melibatkan tunggakan berjumlah RM32,151,063.80.

Presidennya, Datuk Adnan Mat berkata, pembayaran tunggakan melibatkan caruman kakitangan kontrak dan sementara itu perlu disegerakan bagi mengelakkan mereka tidak mendapat perlindungan sewajarnya.

“Jika gagal berbuat demikian kakitangan jabatan tersebut berisiko tidak menerima perlindungan keselamatan sosial khasnya di bawah Skim Keilatan kerana tidak memenuhi syarat caruman sepertimana yang dikehendaki di bawah Akta 4.

“Sebagai majikan, adalah menjadi kewajipan untuk memastikan setiap kakitangan terlibat membuat caruman kepada PERKESO bagi membolehkan mereka menikmati perlindungan sewajarnya,” katanya hari ini.

Justeru, Adnan berkata, kerajaan perlu tegas dalam hal melibatkan keselamatan dan kebajikan pekerja walaupun mereka berstatus kontrak atau sementara.

Katanya, kerajaan melalui PERKESO di bawah Akta Keselamatan Sosial Pekerja 1969 (Akta 4) telah meluaskan liputan perlindungan di bawah Skim Bencana Pekerjaan (SBK) dan Skim Keliatan (SK) bagi memberi perlindungan lebih baik kepada pekerja di sektor awam dan setara dengan pekerja sektor swasta.

“Pelbagai faedah disediakan di bawah SBK dan SK antaranya ialah faedah hilang upaya sementara, hilang upaya kekal, pencen penakat, pencen ilat, faedah orang tanggungan, elaun layanan sentiasa, faedah perubatan, rawatan dialisis dan faedah pemulihan jasmani atau vokasional.

“Selain itu, pencarum juga boleh menikmati rawatan yang disediakan oleh Pusat Rehabilitasi PERKESO di bawah Program Return To Work,” katanya.

Ujarnya lagi, PERKESO amat kecewa jika hak pekerja terbabit untuk mendapatkan perlindungan tersebut terhalang disebabkan kegagalan majikan masing-masing melakukan caruman kepada PERKESO.

“Kegagalan mematuhi arahan ini adalah suatu kesalahan yang boleh diambil tindakan di bawah Seksyen 94, Akta 4 serta Peraturan-peraturan (AM) Keselamatan Sosial Pekerja 1971.

“Ia boleh membawa hukuman penjara selama dua tahun atau denda tidak melebihi RM10,000 atau kedua-dua sekali,” katanya. - Getaran, 5 September 2022

Sorotan

1

Kandungan Sumbang: Pelakon Zul Ariffin Didenda RM30,000

2

Wai Ching Cipta Rekod Baharu Di Space Needle, Seattle

3

‘Saya Akan Sekolahkan Kamu, Harap Guan Eng Tak Kecut’ - Saravanan

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Pengasuh Ditahan Kes Bayi 8 Bulan Diabai, Muka Ada Kesan Gigitan

oleh Farhana Farush

Semasa 8 jam yang lalu

Zeti Tahu Najib Akan Terima US$100 Juta Daripada Arab Saudi - Saksi

Semasa 1 hari yang lalu

Halang Rakyat Malaysia Kerja Di Kemboja Sehingga Sindiket Dibanteras

oleh Sofian Baharom

Semasa 10 jam yang lalu

Bicarakan Di Mahkamah Bukan Pada Awam, Kata Sri Ram Pada Peguam Najib