Berita Terkini

3 jam yang lalu: Majlis Veteran Kebangsaan (MVK), distruktur semula supaya lebih realistik - Hishammuddin 3 jam yang lalu: Olimpik 2024: Aaron-Wooi Yik tidak terburu-buru sasar emas, fokus layak terlebih dahulu 3 jam yang lalu: Tiada siapa ada hak guna veto dalam isu babitkan nasib rakyat Palestin - China 3 jam yang lalu: Kertas siasatan Hakim Mohd Nazlan selesai - SPRM 3 jam yang lalu: Kerajaan lulus RM8.94 juta pertingkat akses internet di Kota Belud

IKUTI KAMI


Jagjit Rayu Masa Tambahan, Mahkamah Berehat 30 Minit

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 01 Sep 2022 10:11AM

Jagjit Singh - Gambar oleh Alif Omar

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Drama tercetus selepas lima minit persidangan bermula bagi mendengar keputusan kes solar Datin Seri Rosmah Mansor, apabila seorang daripada peguamnya, Datuk Jagjit Singh merayu masa tambahan untuk menyediakan hujahan terhadap afidavit balas pendakwa, berhubung permohonan beliau untuk menyingkirkan Hakim Mohamed Zaini Mazlan.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya Kanan, Datuk Seri Gopal Sri Ram berkata, permohonan Rosmah tidak mengandungi bukti kukuh untuk menyokong alasannya menyingkirkan hakim berkenaan.

Meskipun begitu, mahkamah berehat selama 30 minit bagi membolehkan pasukan pembelaan mengambil sedikit masa untuk membantah permohonan Rosmah itu.

Sri Ram berkata, permohonan pihak pembela dibuat dengan niat jahat dan boleh dianggap menghina proses mahkamah, kerana ia secara keseluruhannya hanya berasaskan keterangan dengar cakap berita yang diterbitkan oleh portal atas talian.

Mohamed Zaini Mazlan - Gambar Bernama
Mohamed Zaini Mazlan - Gambar Bernama

Zaini sebelum itu menegur peguam terbabit selepas Jagjit memohon masa tambahan, dan berkata beliau sudah bersedia mendengar merit permohonan, memandangkan pihak pendakwa telah memfailkan sijil perakuan segera pada 30 Ogos untuk mempercepatkan persidangan.

“Jika tidak pada hari yang sama, ia harus didengar pada hari berikutnya. Apabila kamu memfailkan sijil perakuan segera sehari sebelum hari Merdeka, saya telah mengarahkan pegawai saya supaya menyediakan prosiding hari ini.

“Kerana itu Datuk Jagjit, kamu memfailkan sijil perakuan segera, kamu sepatutnya bersedia,” kata hakim.

Zaini memberitahu Jagjit, beliau bersedia mengenepikan afidavit pendakwa yang difailkan pagi ini oleh Timbalan Pendakwa Raya,  Poh Yin Tinn untuk tidak menjejaskan pembelaan.

“Saya sudah membacanya. Pada pendapat saya, kamu tidak perlu nenafikan sebarang fakta, dan tidakkah kamu merasakan bahawa saya secara peribadi tahu mengenai fakta yang disebut dalam afidavit itu?

“Ia kononnya penghakiman dibuat saya itu ditulis oleh pihak ketiga. Saya rasa hanya saya yang mampu menjawab soalan itu,” katanya sambil menegaskan, beliau sudah bersedia untuk mendengar kes hari ini.

“Bentangkan kajian kamu. Kamu mahukan sedikit masa?”

Jagjit cuba menjelaskan bahawa pihak pembelaan memerlukan sekurang-kurangnya 48 jam untuk menyediakan permohonan bertulis, sebelum dicelah oleh Zaini yang memberitahu, mahkamah hanya akan berehat sebentar.

Jagjit: Kami memerlukan 48 jam untuk menyediakan permohonan bertulis.

Zaini: Tidak, tidak Datuk, saya ingat kamu hanya maksudkan beberapa minit.

Jagjit: Yang Arif tak perlukan permohonan bertulis? Baiklah, kami terima.

Zaini: Kamu patut bersedia Datuk  Jagjit. Kamu datang dari zaman yang tidak menggunakan permohonan bertulis. Saya yakin kamu boleh berhujah mengenai permohonan itu, Datuk.

Jagjit: Saya sudah membaca prinsip kehakiman bebas.

Zaini: Tunjukkan saya hasilnya. 

Mahkamah kemudian berehat selama 30 minit untuk membolehkan barisan pembela menyediakan hujahan permohonan Rosmah.

Rosmah Mansor - Gambar oleh Alif Omar
Rosmah Mansor - Gambar oleh Alif Omar

Rosmah, 70 didakwa meminta RM187.5 juta dan dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada bekas Pengarah Urusan Jepai Holdings Sdn Bhd, Saidi Abang Samsudin melalui bekas pembantunya, Datuk Rizal Mansor.

Ganjaran itu adalah bagi membantu Jepak Holdings memperoleh projek prototaip sistem solar untuk 369 sekolah di pedalaman Sarawak, bernilai RM1.25 bilion. - The Vibes, 1 September 2022

Sorotan

1

Konsert Didi & Friends Bersama MPO Di DFP Janjikan Pengembaraan, Gelak Ketawa

2

Stesen Pengecasan EV Masih Rendah, Kurang Daripada 1,000 - MOSTI

3

Mahkamah Lanjut Penggantungan Sementara Pembangunan Di Hutan Simpan Bukit Cherakah

Disyorkan untuk anda

Politik 18 jam yang lalu

Saya Mungkin Bertanding Di Kerusi Disandang Pengkhianat - Anwar

oleh Isabelle Leong

Semasa 3 jam yang lalu

Kertas Siasatan Hakim Mohd Nazlan Selesai - Azam

Politik 1 hari yang lalu

Cukup-cukuplah Parti Politik Saling Menyerang Demi Undi, Utamakan Kebajikan Rakyat

oleh Sofian Baharom

Semasa 14 jam yang lalu

Malaysia Main Peranan Penting Gesa Penghapusan Senjata Nuklear