Berita Terkini

3 jam yang lalu: Johor bentuk jawatankuasa pelaburan khas tangani isu dihadapi pelabur - Menteri Besar 3 jam yang lalu: Mustafa Sentop tiba di Malaysia untuk lawatan rasmi 3 jam yang lalu: Warga asing maut selepas pergaduhan di pusat hiburan 4 jam yang lalu: Nombor telefon peribadi PM UK dijual dalam talian - laporan 4 jam yang lalu: Indonesia tubuh jawatankuasa khas siasat rusuhan bola sepak

IKUTI KAMI


Hukuman Keterlaluan, Menjatuhkan Maruah Harus Dihapus – SUHAKAM

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 24 Aug 2022 7:32AM

Wan Junaidi Tuanku Jaafar menyifatkan hukuman sebatan sebagai keterlaluan. - Gambar oleh Sairien Nafis

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) mengesyorkan pelaksanaan hukuman yang tidak selaras dengan hak asasi manusia antarabangsa juga perlu dimansuhkan, bukan hanya membabitkan sebat atau rotan.

Pengerusi SUHAKAM, Profesor Datuk Dr Rahmad Mohamad berkata, pihaknya telah mengambil pelbagai langkah dalam memperjuangkan penghapusan segala bentuk hukuman yang keterlaluan dan menjatuhkan maruah.

Atas sebab itu, katanya, SUHAKAM menyokong pendirian Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar yang menyifatkan hukuman sebatan sebagai keterlaluan.

“SUHAKAM telah mengesyorkan kepada kerajaan untuk memansuhkan semua undang-undang domestik yang membenarkan pelaksanaan hukuman sebatan, seperti sebat dan rotan kerana ia tidak selaras dengan prinsip hak asasi manusia antarabangsa,” katanya menerusi kenyataan..

Menurut beliau, SUHAKAM menggesa kerajaan agar memastikan larangan ke atas sebarang bentuk penyeksaan dan melaksanakan segera langkah perlu di seluruh negara, termasuk membangunkan Pelan Tindakan Pencegahan Penyeksaan.

Rahmad berkata, pelan tersebut haruslah mengambil kira tiga elemen, termasuk rangka kerja undang-undang melarang penyeksaan, pelaksanaan rangka kerja undang-undang yang berkesan dan mekanisme untuk memantau pelaksanaannya.

Semalam, media melaporkan, Wan Junaidi berpandangan hukuman sebat diguna pakai pada masa ini terlalu kejam dan tidak berperikemanusian.

Tegas beliau, hukuman diwarisi sejak zaman penjajah itu perlu dikaji semula, justeru satu jawatankuasa teknikal akan ditubuhkan bagi membuat kajian, selain mendengar input semua pihak, termasuk pemegang taruh.

“Oleh kerana kementerian dan juga Jabatan Peguam Negara (AGC) sekarang sedang mengkaji hukuman alternatif, jadi dalam hukuman alternatif itu termasuklah sebatan dan sebagainya.

“Jadi saya melihat sebatan sehingga 15 kali itu keterlaluan, kejam dan tidak berperikemanusiaan, yang tiga kali (sebat) sudah pengsan, kalau (15) setengah mati.

“Jadi dalam keadaan demikian saya hendak kaji secara holistik bersama dengan pihak tertentu,” katanya.

Sementara itu, Rahmat berkata, SUHAKAM mengulangi komitmennya untuk memerangi penyeksaan dan advokasi berterusan ke arah penyertaan dalam Konvensyen Menentang Penyeksaan dan Layanan atau Hukuman Lain yang Zalim, Tidak Berperikemanusiaan atau Menjatuhkan Maruah (UNCAT).

“SUHAKAM juga memberikan komitmen terhadap Protokol Pilihannya dan juga larangan terhadap penyeksaan seperti termaktub dalam Perkara 5 Perlembangaan Persekutuan dan Perkara 3 Perisytiharan Hak Asasi Manusia Sejagat (UDHR) 1948,” katanya. - Getaran, 24 Ogos 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Kaji Hukuman Alternatif Gantikan Sebatan - Wan Junaidi

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Sidang Dewan Rakyat Catat Sejarah, 25 RUU Dilulus – Wan Junaidi

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Kabinet Secara Prinsip Setuju Laporan Audit LCS Didedahkan

4

Politik 1 bulan yang lalu

Dewan Negara Luluskan RUU Larangan Tukar Parti

Sorotan

1

Wai Ching Cipta Rekod Baharu Di Space Needle, Seattle

2

‘Saya Akan Sekolahkan Kamu, Harap Guan Eng Tak Kecut’ - Saravanan

3

Syarikat Permainan Malaysia Catat Jualan Eksport RM124.67 Juta Di Tokyo Game Show

Disyorkan untuk anda

Politik 21 jam yang lalu

‘Kalau Nak Gantung, Gantung Bagi Mati’ - Tajuddin

oleh Farhana Farush

Politik 1 hari yang lalu

PRU-15: UMNO Kembali Runding Dengan PAS Jika Parti Itu Penuhi 3 Syarat

Pendidikan 17 jam yang lalu

Mercedes-Benz Dan Montfort Boys Town Perkukuhkan Pendidikan Menerusi Program Perintis Global Moden

Semasa 1 hari yang lalu

TNB Salur Elektrik Bervoltan Tinggi Untuk LRT Laluan Shah Alam

oleh Farhana Farush