Berita Terkini

4 jam yang lalu: Majlis Veteran Kebangsaan (MVK), distruktur semula supaya lebih realistik - Hishammuddin 4 jam yang lalu: Olimpik 2024: Aaron-Wooi Yik tidak terburu-buru sasar emas, fokus layak terlebih dahulu 4 jam yang lalu: Tiada siapa ada hak guna veto dalam isu babitkan nasib rakyat Palestin - China 4 jam yang lalu: Kertas siasatan Hakim Mohd Nazlan selesai - SPRM 4 jam yang lalu: Kerajaan lulus RM8.94 juta pertingkat akses internet di Kota Belud

IKUTI KAMI


Kertas Putih Sepatutnya Jadi Kenyataan Kolektif Pembaharuan Sistem Kesihatan Negara - Khairy

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 15 Aug 2022 2:06PM

Pandemik COVID-19 telah mencetus keperluan untuk kerajaan melakukan pembaharuan dalam penjagaan kesihatan. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kertas Putih Kesihatan yang dijangka dibentangkan di Parlimen pada November, sepatutnya merupakan pernyataan mengenai aspirasi kolektif rakyat tentang cara untuk menjadikan sistem kesihatan negara menjadi lebih mampan dan berdaya tahan, menerusi pemikiran "menyeluruh kerajaan" dan "menyeluruh masyarakat".

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata pandemik COVID-19 telah mencetus keperluan untuk pembaharuan dalam penjagaan kesihatan, yang sebelum ini tidak pernah berlaku yang memperlihatkan antara kebergantungan kesihatan, kewangan dan fabrik sosial yang berlaku begitu ketara.

Perkembangan ini menjurus kepada usaha untuk pembaharuan penjagaan kesihatan negara demi keperluan kesihatan dan sosial rakyat.

“Hala tuju dan prinsip kami untuk pembaharuan penjagaan kesihatan dalam Kertas Putih Kesihatan harus mencerminkan keperluan ini. Kita tidak seharusnya membiarkan peluang pengajaran daripada pandemik COVID-19 berlalu begitu sahaja," katanya dalam ucaptama bertajuk "Keperluan Untuk Pembaharuan Penjagaan Kesihatan' yang disampaikan pada Sidang Kemuncak Dasar Kesihatan 2022 di sini hari ini.

Khairy Jamaluddin - Gambar fail
Khairy Jamaluddin - Gambar fail

Khairy berkata untuk memastikan pelan pembaharuan itu sendiri adalah kebal masa depan dan secara kritikal akan tetap bertahan daripada menteri yang mengambil alih, maka sokongan bipartisan untuk pembaharuan yang dicadangkan dalam Kertas Putih Kesihatan juga penting.

Ini kerana masih terdapat banyak butiran dan pelan tindakan yang perlu diusahakan pada tahun-tahun yang akan datang, katanya.

“Saya harap kita semua akan memainkan peranan untuk menyokong pembentangannya di Parlimen pada hujung tahun ini. Persetujuan anda dan persetujuan Ahli Parlimen (MPs) adalah penting untuk memastikan prinsip dan hala tuju reformasi struktur yang luas untuk sistem kesihatan Malaysia.

“Ini bukan sahaja akan mengukuhkan kedudukan moral dan politik untuk 15 tahun akan datang mengenai pembaharuan yang dicadangkan itu, tetapi dalam erti kata yang lebih besar, ia juga akan melambangkan perpaduan kita demi sistem penjagaan kesihatan yang teguh pada masa hadapan, tidak kira siapa Menteri Kesihatan atau parti mana yang sedang berkuasa,” tambahnya.

Untuk memastikan jaminan pembaharuan itu, Khairy berkata Kertas Putih Kesihatan juga akan mencadangkan Suruhanjaya Pembaharuan Penjagaan Kesihatan untuk memantau, menasihati dan melaporkan secara bebas status pelaksanaan kepada kerajaan, Parlimen, dan rakyat.

“Saya juga akan melantik Majlis Penasihat Kertas Putih Kesihatan, yang terdiri daripada 13 pakar pelbagai bidang untuk menghulurkan bantuan mereka dalam mencabar dan memperhalusi keutamaan dasar kita.

“Terdapat beberapa input yang baik daripada banyak pihak dan saluran, dan saya mengucapkan terima kasih kepada semua yang telah meluangkan masa untuk memberikan pandangan mereka,” kata Khairy.

Beliau seterusnya berkata adalah penting untuk memastikan Kertas Putih Kesihatan memfokuskan pada pembaharuan paling asas untuk menangani cabaran sistemik dan struktur utama yang dihadapi oleh sistem penjagaan kesihatan dan bukannya penyakit tertentu atau kumpulan demografi individu tertentu.

Berikutan perkembangan dalam penyediaan Kertas Putih Kesihatan itu, Khairy berkata kerajaan juga sedang mempertimbangkan untuk meningkatkan belanjawan penjagaan kesihatan secara beransur-ansur sehingga tahap yang disasarkan untuk beberapa tahun akan datang, selain menyusun struktur pembiayaan untuk menjadikan sistem itu lebih mampan dan progresif.

“Sebagai Menteri Kesihatan yang komited menjadikan penjagaan kesihatan demi kebaikan awam, saya mahu meningkatkan peruntukan belanjawan tahunan bagi penjagaan kesihatan awam kepada lima peratus daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) dalam beberapa tahun akan datang.

“Kenaikan perbelanjaan itu juga mesti diperuntukkan khusus dalam setiap belanjawan berikutnya,” katanya. - Bernama

Sorotan

1

Konsert Didi & Friends Bersama MPO Di DFP Janjikan Pengembaraan, Gelak Ketawa

2

Stesen Pengecasan EV Masih Rendah, Kurang Daripada 1,000 - MOSTI

3

Mahkamah Lanjut Penggantungan Sementara Pembangunan Di Hutan Simpan Bukit Cherakah

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Tambah Baik Undang-Undang Rasuah, Hukuman Perlu Lebih Berat - Pemerhati

Semasa 1 hari yang lalu

Perlu Sedia Hadapi Risiko Bencana Empangan - NADMA

Semasa 7 jam yang lalu

14 Individu Termasuk Warga Emas Ditahan, Disyaki Sindiket Pemerasan Guna Video Bogel

Semasa 11 jam yang lalu

60 Peratus Jalan Persekutuan Sudah Capai Tempoh Luput, Perlu Diperbaiki