Berita Terkini

7 jam yang lalu: Lelaki maut, dua lagi cedera parah dalam letupan bom di Narathiwat 7 jam yang lalu: Dhabitah, Ker Ying mara ke final 3m papan anjal 8 jam yang lalu: Polis nafi berlaku pergaduhan kaum di Sungai Petani 8 jam yang lalu: JBPM, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional tubuh Pasukan Bomba Uniti di KRT 8 jam yang lalu: KPN, MAFI meterai nota kerjasama bagi Projek Kebuniti Keluarga Malaysia

IKUTI KAMI


Salah Laku LCS: Kerajaan Jangan Membisu, Heret Petualang Ke Muka Pengadilan

Semasa Dikemaskini 1 hari yang lalu · Diterbitkan pada 06 Aug 2022 12:20PM

Ahmad Fadhli Shaari - Gambar Fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan digesa tidak membisu dan mengheret segera pihak terlibat dalam salah laku perolehan kapal tempur pesisir (LCS) Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) ke muka pengadilan. 

Ahli Parlimen Pasir Mas, Ahmad Fadhli Shaari berkata, ia disebabkan ‘skandal’ tersebut berlanjutan sejak 10 tahun lalu dan menjadi keutamaan untuk permasalahan tersebut dirungkai. 

Beliau berpandangan, kerajaan perlu melakukan tindakan sewajarnya selepas melihat laporan penyiasatan dibentangkan Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC), yang turut membabitkannya sebagai seorang daripada anggota jawatankuasa itu.

“Sekarang, laporan PAC sudah dibentang dan didedahkan. Lebih RM6 billion duit rakyat hangus untuk projek yang semasa pembayaran dibuat, pelan kapal pun tak siap! Bayangkan, pembayaran dibuat, pelan kapal masih belum siap. 

“Saya mendesak, kerajaan pimpinan Perdana Menteri (Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob) hari ini, heretlah petualang berkenaan ke muka pengadilan. 

“Tolong jangan kata Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tiada maklumat,” katanya menerusi kenyataan kepada Getaran, hari ini. 

Bagaimanapun, beliau yakin bahawa Ismail Sabri tidak terlibat dalam skandal LCS yang mempunyai kekuatan untuk meneliti isu terbabit secara terperinci. 

“Tolong jangan perbodohkan rakyat. SPRM ada maklumat, ada data. Perdana Menteri yang masih ada kuasa berbaki ini, sebelum bubar Parlimen, cuba sikit tunjuk ‘jantan’.

“Jangan bimbang, Perdana Menteri yang ada sekarang tidak terbabit. Orang lain, saya kurang pasti,” katanya. 

Dalam pada itu, Ahmad Fadhli menegaskan, ahli jawatankuasa PAC sudah berusaha sebaiknya untuk membongkar penyelewengan yang berlaku walaupun terhad dan tidak mempunyai kuasa pendakwaan. 

Ketua Pemuda PAS itu turut merakamkan tahniah kepada Pengerusi PAC, Wong Kah Woh kerana melaksanakan tugas dengan sebaik mungkin dalam memastikan siasatan kes berkenaan berjalan lancar.

“Rakan di dalam PAC saya boleh katakan sebaik mungkin secara professional memanggil seorang demi seorang saksi. Lawatan anggota PAC ke Lumut Perak pun sudah dibuat untuk meninjau isu ini secara dekat. 

“Justeru, apabila PAC sudah membentangkan laporan penyiasatan berhubung isu ini, amat wajar kepada kerajaan menjalankan tindakan tegas dengan mengheret petualang bertanggungjawab ke muka pengadilan,” katanya. 

Terdahulu, media melaporkan kajian daya maju (due deligence) dilakukan kerajaan terhadap syarikat Boustead Naval Shipyard Sdn Bhd (BNS) mengenai pembinaan LCS TLDM, gagal mengesan masalah kewangan syarikat tersebut.

Kah Woh berkata, hal ini dibuktikan apabila kerajaan terpaksa membuat pembayaran pendahuluan sehingga RM1.36 bilion kepada BNS, bertentangan dengan Surat Pekeliling Perbendaharaan Bilangan 5 Tahun 2007 yang berkuat kuasa ketika itu.

Perkara itu adalah antara sembilan rumusan diperoleh PAC menerusi prosiding berkaitan isu LCS.

Laporan itu turut membangkitkan reka bentuk kapal jenis SIGMA pilihan TLDM dipersetujui Menteri Pertahanan tetapi keputusan terbabit berubah kepada reka bentuk kapal jenis GOWIND pada 11 Julai 2011 atas cadangan BNS yang dibawa kepada Menteri Pertahanan pada 8 Julai 2011.

Jelas Kah Woh, pemilihan sebarang perolehan peralatan atau kelengkapan pertahanan negara seharusnya mengutamakan keperluan ‘end user’ (pengguna akhir), iaitu TLDM. - Getaran, 6 Ogos 2022

Sorotan

1

Elak Sorok, Catut Minyak Masak - Annuar Musa

2

Saya Akan Dedah LCS Tak Ubah Seperti 1MDB, ‘Masaklah Najib’… - Rafizi

3

Mengaku Potong Usus Untuk Kurus, Aishah Sudah Boleh Pakai Baju Lama Zaman The Fan Club

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

PDRM Nafi Dalang Di Sebalik Akaun Media Sosial ‘Promosi Kerajaan’

oleh Farhana Farush

Semasa 18 jam yang lalu

Pemasangan Pagar Di Padang Merbok Antara Kaedah Penyelenggaraan - Datuk Bandar

Semasa 1 hari yang lalu

Piket: Penunggang Beri Komen ‘Mencuit Hati’ Di Media Sosial

oleh Hakim Mahari

Semasa 19 jam yang lalu

MIC Gantung Ahli Parti Tular Kelar Tangan Individu

oleh Wartawan The Vibes