Berita Terkini

45 minit yang lalu: Mahkamah Persekutuan tolak permohonan Najib untuk kemuka bukti baharu dalam perbicaraan kes SRC International 1 jam yang lalu: Tarif elektrik: Kos ICPT dianggar cecah RM20 bilion - Takiyuddin 1 jam yang lalu: Malaysia sokong gesaan pembebasan segera Suu Kyi - Menteri Luar 1 jam yang lalu: Dewan Negara bahas usul berhubung LCS pada persidangan petang ini - Speaker 2 jam yang lalu: Kekurangan pekerja: Restoran, kedai mamak di Ipoh tidak mampu beroperasi 24 jam

IKUTI KAMI


Perlu Komitmen Kuat Dan Kehendak Politik Bagi Jayakan GEG - Dr Daroyah

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 30 Jul 2022 6:45PM

Pihak berkuasa diminta bertindak tegas terhadap industri vape dan mengikut jejak langkah negara ASEAN lain dalam menangani isu berkenaan - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pihak berkuasa diminta bertindak tegas terhadap industri vape dan mengikut jejak langkah negara ASEAN lain dalam menangani isu berkenaan.

Ketua Wanita Parti Bangsa Malaysia (PBM), Dr Daroyah Alwi berkata, sama seperti tabiat merokok, vape tidak ketinggalan daripada memberi kesan negatif kepada pengguna.

“Kesannya sama sahaja, malah turut berisiko mencetuskan penyakit kanser seperti dialami perokok.

“PBM akan sentiasa bekerjasama dengan pihak berkuasa, agensi dan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang berkaitan untuk terus mewujudkan kesedaran dalam kalangan generasi muda mengenai risiko merokok dan vape,” katanya hari ini.

Ketua Wanita Parti Bangsa Malaysia (PBM), Dr Daroyah Alwi
Ketua Wanita Parti Bangsa Malaysia (PBM), Dr Daroyah Alwi

Menurut beliau, kehendak politik dan komitmen yang kuat daripada penggubal dasar dan setiap individu amat diperlukan untuk memastikan kejayaan pelaksanaan Rang Undang-Undang (RUU) Kawalan Tembakau dan Merokok 2022.

“Dalam usaha secara berterusan pula, penggubal dasar dan pihak berkuasa perlu meningkatkan usaha bagi memastikan rokok diharamkan dan produk berkaitan dengannya tidak lagi memasuki pasaran negara.

“Dasar generasi penamat (GEG) bagi mewujudkan generasi bebas merokok termasuk rokok dan vape membabitkan mereka yang lahir pada 2007 dan selepasnya, belum lagi dilaksanakan di mana-mana tempat lain di dunia,” katanya.

Sehubungan itu jelas Dr Daroyah, kerajaan perlu menggandakan usaha bagi memastikan pelaksanaan tindakan yang betul dan lancar. 

“Kehendak politik dan komitmen kuat pihak penggubal dasar dan setiap individu amat diperlukan untuk memastikan kejayaan pelaksanaan RUU ini.

“Satu dialog berterusan dengan pihak berkepentingan seperti sekolah, pemilik kedai kopi, pihak berkuasa tempatan, peruncit vape dan pegawai penguat kuasa juga perlu diadakan,” katanya.

Jelas beliau, kebanyakan rancangan kerajaan yang berniat baik sering tergendala kerana mengandungi kelemahan daripada aspek pelaksanaan.

“Justeru, pihak kami bercadang menjalankan lebih banyak kempen di kawasan luar bandar kerana kegiatan merokok dilaporkan amat berleluasa di lokasi seumpama itu.

“PBM turut menyokong pelaksanaan GEG, selaras usaha menjadikan Malaysia negara bebas tembakau menjelang 2040 dan parti berkenaan akan memainkan peranannya untuk mencapai sasaran itu,” jelasnya.

Rabu lalu, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin membentangkan RUU berkenaan bagi bacaan kali pertama di Dewan Rakyat.

Berdasarkan drafnya, individu didapati menjual atau mempamerkan produk tembakau, bahan merokok atau produk pengganti tembakau kepada mereka yang lahir pada 1 Januari 2007 dan seterusnya, dicadangkan untuk didenda tidak lebih RM20,000 atau dipenjara tidak lebih setahun atau kedua-duanya. - Getaran, 30 Julai 2022


 

Sorotan

1

Komunikasi Seksual: Kes Safiey Ilias Dipindah Ke Mahkamah Ampang

2

Kertas Putih Sepatutnya Jadi Kenyataan Kolektif Pembaharuan Sistem Kesihatan Negara - Khairy

3

“Tiada Konflik Yang Berlaku” – Penerbit Mat Kilau

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Penutupan Jalan TAR Setiap Ahad: Dapatkan Pandangan Semua, Elak ‘Keputusan Sehala’

oleh Sofian Baharom

Semasa 8 jam yang lalu

Pengurangan Tempoh Bekerja: Majikan, Pekerja Perlu ‘Duduk Semeja’…

oleh Fitri Nizam

Semasa 18 jam yang lalu

Kertas Putih Kesihatan Kritikal, Titik Mula Pembaharuan Sistem Kesihatan Di Malaysia - KP

Semasa 1 hari yang lalu

Kertas Putih Sepatutnya Jadi Kenyataan Kolektif Pembaharuan Sistem Kesihatan Negara - Khairy