Berita Terkini

2 jam yang lalu: Kerajaan Perak tunggu laporan siasatan pesawat terhempas di Ipoh 2 jam yang lalu: 4,053 pegawai kontrak ke jawatan tetap tahun ini - Khairy 2 jam yang lalu: Israel mengaku bunuh 5 kanak-kanak Palestin dalam serangan baru-baru ini - Agensi Anadolu 2 jam yang lalu: MAHB rekod 7.8 juta pergerakan penumpang pada Julai 2022 4 jam yang lalu: Cadangan tubuh suruhanjaya siasatan diraja bagi siasat isu LCS dibawa ke Kabinet esok - Hishammuddin

IKUTI KAMI


Tiada Keperluan Dana Kecemasan Bagi Projek Tebatan Banjir Di Tawau

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 27 Jul 2022 12:40PM

Tuan Ibrahim Tuan Man - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Tiada keperluan bagi kerajaan memperuntukkan dana kecemasan bagi menyelesaikan empat pakej projek tebatan banjir di Tawau demi menyelesaikan isu bencana alam tersebut.

Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, ini kerana peruntukan bagi menyiapkan projek tersebut sudah tersenarai dalam pelan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK-12).

Bagaimanapun, beliau mengakui pakej pertama bagi projek tersebut yang dijadualkan siap pada April 2022, terpaksa ditangguhkan disebabkan isu pemberian tapak rumah setinggan di kawasan terlibat.

“Banjir kilat banyak faktor berlaku bukan hanya melibatkan kementerian kita tetapi juga pelbagai agensi termasuk penyelenggaraan sistem perparitan longkang dan sebagainya.

“Proses memindahkan penduduk mengambil masa melibatkan banyak pihak. Ada 120 lot setinggan dalam pakej tiga dan mengambil masa untuk keluar  serta cari tapak baharu.

“Namun Alhamdulillah, setakat ini kita dah hampir selesaikan. Tinggal 10 lot lagi masih dalam proses yang kita jangka kalau ikut jadual mampu disiapkan pada 28 Januari 2024,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Datuk Liew Chin Jin (PKR-Tawau) pada sesi jawab lisan di Dewan Rakyat, hari ini.

Chin Jin menerusi soalan tambahan ingin Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) menyatakan sekiranya kerajaan boleh mengeluarkan dana kecemasan bagi projek tembatan banjir di Tawau.

Terdahulu, menjawab soalan asal yang menyatakan sekiranya empat pakej projek tebatan banjir Tawau disegerakan, Tuan Ibrahim berkata, pihaknya melalui Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) komited menyelesaikan isu tersebut dengan segera tanpa mengabaikan soal kualiti pembinaan.

“Kerajaan telah meluluskan dana melibatkan dua fasa iaitu fasa pertama terbahagi kepada dua pakej melibatkan peruntukan RM50 juta dan dijangka siap pada 2024.

“Bagi fasa kedua melibatkan dua pakej berjumlah RM150 juta, membabitkan kerja naik taraf sungai Tawau yang kita jangka dapat disiapkan dalam tempoh RMK-12.

“Ini tak termasuk (bagi peruntukan) RMK-13 seperti yang dibangkitkan oleh Yang Berhormat,” katanya. - Getaran, 27 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 5 hari yang lalu

Projek Terowong Di Setiawangsa Akan Bermula September - DBKL

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Mangsa Banjir Perlu Reda, Syukuri Nikmat Lain Dalam Hidup - MB Kedah

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Pengurusan Mitigasi Banjir KL Belum Capai Objektif - Laporan Audit

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Banjir Kilat: Warga JB Sifatkan Kejadian Terburuk Dalam Tempoh 10 Tahun

Sorotan

1

LCS: Cadangan Tubuh RCI Dibawa Ke Kabinet Esok - Hishammuddin

2

Ustaz Abu Syafiq Menang Kes Saman Fitnah Siber Terhadap PU Faiz 

3

Tumbuk, Toreh Muka Rakan Selepas Enggan Bayar Kos Baiki Kereta

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kandungan Berunsur Seksual, Pengamal Perubatan Harus Lebih Sensitif

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 6 jam yang lalu

‘Menghendap Secara Maya’ Berulang Kali Juga Satu Jenayah Dalam Pindaan Akta 574

Semasa 1 hari yang lalu

Kertas Putih Sepatutnya Jadi Kenyataan Kolektif Pembaharuan Sistem Kesihatan Negara - Khairy

Semasa 1 hari yang lalu

Kertas Putih Kesihatan Kritikal, Titik Mula Pembaharuan Sistem Kesihatan Di Malaysia - KP