Berita Terkini

39 minit yang lalu: Tarif elektrik: Kos ICPT dianggar cecah RM20 bilion - Takiyuddin 40 minit yang lalu: Malaysia sokong gesaan pembebasan segera Suu Kyi - Menteri Luar 56 minit yang lalu: Dewan Negara bahas usul berhubung LCS pada persidangan petang ini - Speaker 2 jam yang lalu: Kekurangan pekerja: Restoran, kedai mamak di Ipoh tidak mampu beroperasi 24 jam 2 jam yang lalu: Dewan Negara bahas usul berhubung Kapal Tempur Pesisir (LCS) pada persidangan petang ini - Speaker

IKUTI KAMI


RUU Keselamatan Sosial Suri Rumah Milik PH, Bukan Idea Kerajaan ‘Keluarga Malaysia’

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 25 Jul 2022 5:39PM

Sesi perbahasan RUU Keselamatan Sosial Suri Rumah 2022 diadakan di Dewan Rakyat, hari ini - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Rang Undang-Undang (RUU) Keselamatan Sosial Suri Rumah 2022 merupakan manifesto milik Pakatan Harapan (PH) yang telah 99 peratus dirangka ketika gabungan itu menjadi kerajaan selepas memenangi Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Perkara tersebut didedahkan M Kulasegaran (DAP-Ipoh Barat) yang berkata, ia bukan perkara baharu dilaksanakan kerajaan ‘Keluarga Malaysia’

Menurut beliau, PH komited mewujudkan RUU tersebut kerana mampu mewujudkan kebaikan dan suasana positif kepada suri rumah.

“Namun, ada tercicir apabila sumbangan kerajaan dalam keselamatan sosio rumah tidak muncul dalam undang-undang. Saya khuatir kerana tiada obligasi atau jaminan dari kerajaan bahawa wang itu akan dibayar setiap tahun kepada SOCSO. 

“Berbeza dengan PH kerana semua sumbangan kerajaan tanggung untuk membiayai projek ini kerana ia khusus kepada B40, perlu ambil kira kesusahan mereka. Maka, pertolongan perlu diberikan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi perbahasan RUU Keselamatan Sosial Suri Rumah 2022 di Dewan Rakyat, hari ini.

Dalam pada itu M Kulasegaran mengharapkan, birokrasi sistem eKasih perlu diperhalusi dengan lebih teliti oleh kerajaan agar ia tidak membebankan penerima yang terlalu mengharapkan bantuan disalurkan dengan kadar segera.

“(eKasih dipohon) ambil masa dua ke tujuh bulan, memang tak masuk akal langsung, ia menyusahkan masyarakat. Itu perlu diambil kira oleh SOCSO supaya mengatasi masalah itu. Kalau ada mekanisme, itu lebih baik,” katanya.

Sementara itu beliau berkata, rakyat juga dilihat membuka mata agar RUU berkenaan dibawa dengan kadar segera namun telah dimungkiri Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M Saravanan.

M Kulasegaran turut mempersoalkan, bilangan rakyat Malaysia yang tercedera atau mati dan layak menerima bantuan.

“Apakah Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) telah menyampaikan bantuan yang sebaiknya terhadap mangsa.

“Jika kita terajui kerajaan, Mac dah jadi undang-undang. Kerajaan ini tidur dan tidak membawa RUU ini yang telah kami siapkan dan hanya perlu ke Parlimen. Ini menunjukkan ketidakseriusan kerajaan. Kita perlu dasar sosio di (setiap) negeri khususnya selepas pandemik COVID-19,” katanya.

Jelas beliau, PERKESO perlu mengadakan hospital khusus buat pekerja.

“Kerajaan perlu memperluaskan pembinaan hospital dan adakan pelbagai program seperti rawatan kanser yang hanya spesifik untuk pekerja dan lebih baik daripada hospital biasa,” katanya. - Getaran, 25 Julai 2022

Sorotan

1

Komunikasi Seksual: Kes Safiey Ilias Dipindah Ke Mahkamah Ampang

2

Kertas Putih Sepatutnya Jadi Kenyataan Kolektif Pembaharuan Sistem Kesihatan Negara - Khairy

3

“Tiada Konflik Yang Berlaku” – Penerbit Mat Kilau

Disyorkan untuk anda

Semasa 5 jam yang lalu

Lonjakan Kos Sara Hidup Beri Kesan, Keluarga Tentera Akui Terbeban

oleh Izwan Ramlan

Semasa 2 jam yang lalu

Pendekatan Responsif, Bertanggungjawab Pulihkan Ekonomi Penunjuk Utama Kejayaan - PM

Politik 22 jam yang lalu

UMNO Tak Alih Perhatian, Shabery ‘Geram’ Dakwaan Wan Saiful 

oleh Aiman Sadiq

Semasa 21 jam yang lalu

Komunikasi Seksual: Kes Safiey Ilias Dipindah Ke Mahkamah Ampang