Berita Terkini

3 jam yang lalu: Dua askar maut dalam pertempuran dengan gerila Peru 3 jam yang lalu: Anggota bomba memadam kebakaran di tenggara Perancis 3 jam yang lalu: 3 maut selepas van penyeludup terbalik di Austria 3 jam yang lalu: Scotland negara pertama yang memastikan akses kepada produk haid percuma 3 jam yang lalu: Rushdie di hospital dikala kemarahan semakin meningkat dengan insiden tikam

IKUTI KAMI


100 Kes Seleweng Minyak Masak Bersubsidi Direkod Dalam 24 Hari

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 25 Jul 2022 1:44PM

KPDNHEP merekodkan 100 kes membabitkan nilai rampasan RM2.2 juta bagi pelbagai kesalahan penyelewengan ketirisan bekalan minyak masak bersubsidi sejak 1 hingga 24 Julai lalu - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) merekodkan 100 kes membabitkan nilai rampasan RM2.2 juta bagi pelbagai kesalahan penyelewengan ketirisan bekalan minyak masak bersubsidi sejak 1 hingga 24 Julai lalu.

Timbalan Menterinya, Datuk Rosol Wahid menegaskan, pihaknya menerima 117 aduan sepanjang pelaksanaan pemantauan Operasi Ayam Telur Minyak Masak (APM) dan operasi Anti Sorok yang turut disertai pelbagai agensi penguatkuasa.

“Operasi pemeriksaan di 12,417 premis dan untuk makluman, 100 kes direkodkan meliputi nilai rampasan berjumlah RM2.2 juta, iaitu kesalahan menyeleweng bekalan minyak masak bersubsidi.

“Bagi ayam dan telur, kita (kerajaan) sudah tentukan harga ayam RM9.40 sekilogram. Bermula 1 sehingga 24 Julai lalu, sebanyak 10,302 premis diperiksa dan menyaksikan sebanyak 157 kes dengan nilai rampasan sebanyak RM22,677,” katanya.

Datuk Rosol Wahid - Gambar Fail
Datuk Rosol Wahid - Gambar Fail

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan daripada Datuk Seri Rohani Abdul Karim (PBB-Batang Lupar) pada sesi jawab lisan di Dewan Rakyat, hari ini.

Rohani bertanyakan bagaimana peraturan sedia ada dapat mengekang isu dan situasi kritikal seperti ketidakcukupan bekalan barang asas makanan di pasaran, selain peningkatan harga mendadak sehingga menjejaskan pengguna.

Dalam pada itu, bagi menjawab soalan asal Ahli Parlimen itu yang ingin kerajaan menyatakan undang-undang boleh digunakan bagi kawal selia isu catut, Rosol menegaskan, pihaknya mengguna pakai Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011 untuk menangani isu tersebut.

Menerusi akta itu, beliau menegaskan, ia memfokuskan kepada dua asas tindakan, iaitu menentukan harga maksimum terhadap barang keperluan, harga musim perayaan dan situasi tertentu jika terdapat keperluan, di samping pencatutan terhadap peniaga yang membuat keuntungan tinggi serta tidak munasabah.

Jelasnya, KPDNHEP juga menguatkuasakan mekanisme penentuan pencatutan melalui peraturan kawalan harga anti pencatutan bagi menentukan keuntungan tinggi tidak munasabah pada tahun 2018.

Menurut beliau, tindakan itu mewajibkan syarikat atau peniaga menawarkan barangan dan caj perkhidmatan mematuhi undang-undang terbabit.

“Pada masa sama, sesi libat urus sentiasa diadakan antara peniaga dan syarikat dengan kementerian melibatkan persatuan pengguna, persatuan perniagaan, perwakilan perniagaan, syarikat perundangan serta cukai mahupun Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM).

“Kementerian memang sentiasa mencari jalan untuk menambah baik akta tersebut untuk kebaikan kita bersama,” katanya. - Getaran, 25 Julai 2022

Sorotan

1

United Pasukan Tercorot Liga Buat Kali Pertama Dalam 30 Tahun

2

Memperkenalkan Top 24 Mr World Malaysia 2022!

3

Polis Siasat 'Gangsterism' MRSM Kuantan, Ibu Dakwa Pentadbiran Gagal Bertindak

Disyorkan untuk anda

Politik 1 jam yang lalu

Jangan Terkejut UMNO-DAP Jalin Kerjasama Selepas PRU-15

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Didakwa Mencuri, Warga Emas Tarik Rambut, Heret Anak Angkat Ditahan

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 1 hari yang lalu

Tiada Ruang Kegiatan Komunis Muncul Semula Dalam Negara

Semasa 4 jam yang lalu

‘Cop’, Rebut Parkir Dorong Pergaduhan, Pelaku Boleh Dikenakan Tindakan Undang-Undang

oleh Farhana Farush