Berita Terkini

7 jam yang lalu: Iskandar Malaysia catat pelaburan komited terkumpul bernilai RM368 bilion 7 jam yang lalu: Tiada kompromi terhadap pihak beri rawatan gigi tanpa doktor bertauliah - Khairy 7 jam yang lalu: Pemulihan bekalan air di Kuantan capai 50 peratus - PAIP 7 jam yang lalu: KPDNHEP digesa ambil tindakan peniaga jual minyak masak melebihi harga siling 9 jam yang lalu: Timbalan Perdana Menteri Qatar adakan lawatan rasmi ke Malaysia bermula Khamis

IKUTI KAMI


‘Penyakit’ Hina Islam Semakin Parah, Pelan Strategik Harus Digarap

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 18 Jul 2022 3:03PM

Pihak berkuasa harus segera menggarap 'Pelan Strategik Raya' bagi memulihkan penyakit masyarakat yang semakin berani melakukan penghinaan terhadap agama Islam di Malaysia - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pihak berkuasa harus segera menggarap 'Pelan Strategik Raya' bagi memulihkan penyakit masyarakat yang semakin berani melakukan penghinaan terhadap agama Islam di Malaysia.

Pakar perlembagaan, Profesor Datuk Dr Shamrahayu Ab Aziz berkata, keterujaan sesetengah individu atau kumpulan untuk mengamalkan prinsip kebebasan bersuara secara tidak langsung membuktikan bahawa rakyat semakin sakit.

Dr Shamrahayu Ab Aziz - Gambar Fail
Dr Shamrahayu Ab Aziz - Gambar Fail

“Perkembangan semasa membabitkan perbuatan menghina Islam amat membimbangkan. Ia semakin parah dan membarah. Kita perlukan ubatan yang segera dan berkesan.

“Untuk penguasa, segeralah garap pelan strategik raya bagi memulihkan sakit dihidapi masyarakat sekarang. Tiga puluh tahun (pun) belum tentu kita akan berjaya, jadi segerakanlah. Kita bentuk generasi Salahuddin al-Ayyubi,” katanya menerusi hantaran di Facebook hari ini.

Jelasnya, terdapat keperluan untuk keberkesanan hukuman dikaji dengan lebih terperinci agar lebih setimpal untuk mana-mana individu yang menghina Islam.

“Undang-Undang mempunyai peruntukan yang dimuatkan dalam Kanun Keseksaan dan Undang-Undang Syariah. Berkaitan juga adalah Akta Hasutan. Undang-undang ini menyediakan hukuman. Berat atau ringan hukuman masih perlu kita bahaskan.

“Namun, persoalan lebih besar ialah keberkesanan hukuman berkenaan. Ini juga perlu diketengahkan. Kita kena fikir jenis dan bentuk hukuman. Para ulamak dan umarak, serta cendekiawan perlu tampil atau ditampilkan oleh pihak berautoriti dalam kadar segera,” katanya.

Shamrahayu berkata, pendidikan, dakwah dan dialog perlu diwujudkan, berbanding hanya melaksanakan penghayatan kepada kesucian agama Islam.

Menurut Penyandang Kursi Institut Raja-Raja Melayu Universiti Teknologi Mara (UiTM) itu, keluarga dan orang ramai perlu memainkan peranan dalam mengambil berat isu tersebut.

“Pendidikan tentang kesucian agama Islam perlu dikukuhkan melalui pengukuhan institusi keluarga dan masyarakat, bahkan pengukuhan kepada amalan agama perlukan dasar yang jelas, sama ada dalam pendidikan formal atau tidak formal. 

“Ilmu, akhlak, dan kegiatan amar ma'ruf nahi munkar perlu dijadikan teras. Ini bukan tugas Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) atau Kementerian Pendidikan (KPM) sahaja. Ini juga bukan tugas pihak berkuasa agama sahaja. Ia perlukan penglibatan agensi atau kementerian yang pelbagai,” katanya.

Semalam, satu video berdurasi 36 saat yang memaparkan seorang lelaki menghina Allah, Rasulullah SWT dan agama Islam tular di media sosial.

Semalam, satu video berdurasi 36 saat yang memaparkan seorang lelaki menghina Allah, Rasulullah SWT dan agama Islam tular di media sosial - Gambar Fail
Semalam, satu video berdurasi 36 saat yang memaparkan seorang lelaki menghina Allah, Rasulullah SWT dan agama Islam tular di media sosial - Gambar Fail

Susulan insiden di Puchong itu, dia mengalami kecederaan di bahagian muka apabila dibelasah beberapa individu yang berang dengan penghinaan dilemparkan.

Lebih malang, dia turut ditahan polis tidak lama selepas dibelasah dan berdepan siasatan oleh Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Bukit Aman, mengikut Seksyen 298A Kanun Keseksaan serta Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998.

Permohonan reman ke atas suspek dibuat di Mahkamah Majistret Sepang pagi ini.

Sementara itu, Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM), Mohd Azmi Abdul Hamid menggesa tindakan tegas terhadap dalang-dalang yang cuba menyeleweng akidah umat Islam perlu dilakukan disebabkan gejala Islamofobia yang membawa sentimen membenci dan menghina agama Islam sudah berkembang di Malaysia.

“Sekali lagi muncul watak seorang pemuda mengeluarkan dengan sengaja kata-kata biadap terhadap Allah SWT, Rasulullah SAW dan Islam serta dengan terang-terangan ditular dalam media sosial.

“Apakah motif individu ini? Adakah dia bertindak berseorangan atau ada dalang yang sengaja mahu mencetuskan ketegangan dalam masyarakat?

“Kami prihatin dengan adanya trend penghinaan terhadap agama yang semakin berleluasa. Ini perlu disiasat dan tindakan tegas perlu diambil,” katanya.

Jelas beliau, gejala menghina agama yang dibawa daripada budaya sekular dan liberal barat tidak boleh dibiarkan terus merebak dan berleluasa dalam negara.

“Jika sebelum ini ada segelintir individu daripada pihak bukan Islam melakukan penghinaan terhadap agama Islam secara terbuka, kini tercetus golongan tertentu dalam masyarakat Islam sendiri yang melakukan demikian.

“Adakah ada usaha tersirat yang sedang berkembang di dalam negara ini untuk mencetuskan konflik dalam masyarakat berasaskan ras (sekelompok manusia berdasarkan kualiti fizikal atau sosial yang dikongsi ke dalam kategori yang umumnya dilihat berbeza oleh masyarakat) dan agama?” soalnya. - Getaran, 18 Julai 2022

Sorotan

1

Kadar Sewa Di Premis Kerajaan Diarah Turun 10-20 Peratus

2

Peguam Tak Sihat, Rayuan Najib Untuk Dapatkan Dokumen Ditangguh

3

Rasai Pengalaman Jadi 'Pak Tani' Di MAHA 2022

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Papan Tanda Kubur ‘Ghaib’, Ini Rupa-Rupanya Punca…

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Kesihatan Ainul Mardhiah Merosot, Sekali Lagi Ditidurkan

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Jangkitan COVID-19 Kembali Melebihi 3,000 Kes, 12 Kematian

oleh Susan Albert

Semasa 14 jam yang lalu

COVID: 32.8 Peratus Kes Baharu Sarawak Disebabkan BA.5