Berita Terkini

9 minit yang lalu: Mohd Shafie menang tanpa bertanding Presiden Warisan 32 minit yang lalu: 6 maut, 17 hilang dalam kejadian letupan di pusat beli-belah di Armenia 33 minit yang lalu: Nooh Gadut dilantik Pengerusi Jawatankuasa Muzakarah Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia (MKI) yang baharu 2 jam yang lalu: Pembentangan Bajet 2023 beri penekanan kepada kebajikan Keluarga Malaysia - PM 2 jam yang lalu: Polis Israel tembak mati seorang rakyat Palestin di Baitulmaqdis

IKUTI KAMI


Penipuan Kewangan Digital: Suara Seolah Diketepikan, PKR Tubuh Kumpulan Bela Mangsa

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 15 Jul 2022 7:54PM

Lee Chean Chung - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Isu penipuan kewangan digital yang semakin membimbangkan harus mendapat perhatian daripada pihak bertanggungjawab, termasuk Bank Negara Malaysia (BNM), kata Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Semambu Lee Chean Chung.

Menurut beliau, di bawah Akta Bank Negara 2009, BNM mempunyai tanggungjawab untuk mempromosikan kestabilan monetari dan kewangan, justeru wajib institusi berkenaan mempertahankan keyakinan dan kepentingan awam berkenaan dengan keselamatan sistem perbankan Malaysia.

“Kita semua sedar bahawa kes penipuan kewangan online (online financial fraudster) ini bukan perkara remeh.

“Saya percaya dengan pemantauan serta kawal selia ketat dan kuat oleh BNM, bank komersil yang mengutamakan keuntungan akan menjadi lebih peka kepada tanggungjawab sosial mereka, selain mengimbangkan kepentingan awam dengan lebih adil,” katanya menerusi hantaran di Facebook hari ini.

Chean Chung berkata, menurut laporan Ketua Polis Selangor, Datuk Arjunaidi Mohamed, sebanyak 1,354 kes penipuan dalam talian direkodkan dengan kerugian sebanyak RM59.6 juta hanya pada separuh suku tahun pertama 2022.

Katanya, jumlah tersebut bersamaan dengan purata tujuh kes sehari dan kerugian sebanyak RM44,000 bagi seorang mangsa di negeri tersebut.

“Sudah genap sebulan saya mengutus surat kepada Tan Sri Nor Shamsiah, Gabenor BNM mengenai kebimbangan penipuan kewangan digital. Saya turut mengemukakan empat cadangan untuk memperkuatkan lagi usaha membanteras penipuan yang makin berleluasa.

“Namun apa dikesalkan sehingga hari ini, saya belum menerima apa-apa maklum balas daripada surat dihantar tangan kepada beliau itu. Jika seruan dan suara wakil rakyat juga boleh ditolak dan tidak diendahkan sebegitu, bayangkan ribuan mangsa yang mendahagakan bantuan daripada BNM!,” tegasnya.

Justeru, Chean Chung berkata, pihaknya menubuhkan Kumpulan Sokongan Mangsa-mangsa Penipuan Kewangan Online sebagai alternatif bagi menangani isu terbabit.

Katanya, orang ramai yang menjadi mangsa penipuan kewangan atas talian boleh hadir ke Ibu Pejabat Parti PKR pada 21 Julai ini bagi memperjuangkan nasib masing-masing.

“Bantuan guaman serta usaha pemerkasaan akan diberikan kumpulan tersebut supaya rakyat Malaysia yang menjadi mangsa ini dapat terus memperjuangkan nasib mereka dan akhirnya sampai kepada pihak berkuasa.

“Kumpulan sokongan ini juga akan membawa dorongan dasar supaya badan kawal selia kita menjadi sejiwa dengan rakyat jelata, bukan bersekongkol bersama elit yang tidak menghiraukan kesengsaraan kita,” tambahnya. – Getaran, 15 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

Penipuan Ambil Alih Akaun Aplikasi Mesej Meningkat, Pengguna Dinasihat Berwaspada

2

Refleksi 3 minggu yang lalu

Jualan 'Cedok-Cedok' Tingkatkan Risiko Penipuan Dalam Talian

3

Semasa 3 minggu yang lalu

Waspada Skim Penipuan Pelaburan BTC Financial Trading, Smart Trader Best Exchange

4

Semasa 1 bulan yang lalu

MAIWP Nafi Terbabit Dalam Isu Jemaah Haji Yang Terkandas Di KLIA

Sorotan

1

Mengintai Tarikan Terbaharu di Cameron Highland, Berbaloi Atau Tidak?

2

Peserta Perhimpunan #ManaKapalLCS Bantah Salah Urus Projek Kapal

3

Tangguh Laksana Pindaan Akta Kerja 2 Tahun, Elak Majikan, Rakyat Makin Terkesan

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Tangguh Laksana Pindaan Akta Kerja 2 Tahun, Elak Majikan, Rakyat Makin Terkesan

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 jam yang lalu

Peguam Najib Persoal Hakim Perbicaraan Kes SRC International

Politik 21 jam yang lalu

‘Allah Suruh Kita Berusaha Ke Arah Kebaikan’ - Tengku Zulpuri

oleh Sofian Baharom

Sukan 6 jam yang lalu

Budaya Kecam Atlet Makin Membimbangkan, Perlu Ada Peraturan Khusus

oleh Rubini Nagarajah