Berita Terkini

8 jam yang lalu: Lelaki maut, dua lagi cedera parah dalam letupan bom di Narathiwat 8 jam yang lalu: Dhabitah, Ker Ying mara ke final 3m papan anjal 8 jam yang lalu: Polis nafi berlaku pergaduhan kaum di Sungai Petani 9 jam yang lalu: JBPM, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional tubuh Pasukan Bomba Uniti di KRT 9 jam yang lalu: KPN, MAFI meterai nota kerjasama bagi Projek Kebuniti Keluarga Malaysia

IKUTI KAMI


Trafik Penghantaran Kurier Meningkat 3.5 Kali Ganda, PAKEJ Wujudkan Persaingan Sihat

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 09 Jul 2022 10:41AM

Gambar hiasan dari fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Trafik penghantaran kurier di negara ini merekodkan pertumbuhan eksponen daripada 6.7 parcel per kapita pada 2018 kepada 23.5 parcel per kapita pada tahun lalu. 

Jabatan Komunikasi Korporat Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) memaklumkan, ia sekali gus menunjukkan peningkatan kira-kira 3.5 kali ganda dalam tempoh empat tahun.

“Industri kurier negara sudah pun lama diliberalisasikan dan ia amat kompetitif.

“Kesan pandemik COVID-19 sudah merancakkan lagi situasi apabila permintaan dan penghantaran parcel (bungkusan) semakin meningkat,” katanya menerusi kenyataan kepada Getaran. 

Lantaran itu, kenyataan sama memberitahu, kerajaan baru-baru ini memperkenalkan Pelan Accelerator Kurier Negara (PAKEJ), bertujuan menangani ketidakseimbangan serta mewujudkan persaingan sihat dalam industri kurier negara. 

Menurutnya, PAKEJ dirangka berpaksikan kepada penyediaan perkhidmatan kurier kelas pertama melalui pendekatan 4R, iaitu boleh dipercayai (reliability), liputan (reach), relevan (relevance) serta daya tahan (resilience).

“Industri kurier dijangka mengendalikan sekitar 30 parcel per kapita menjelang 2025, iaitu lebih satu bilion bungkusan setahun. 

“Bilangan parcel per kapita kita masih agak kecil, berbanding pasaran e-Dagang yang lebih maju seperti United Kingdom (74 parcel per kapita), Amerika Syarikat (61 parcel per kapita) dan China (58 parcel per kapita) berdasarkan Indeks Penghantaran 2021,” katanya. 

Oleh itu, jelasnya, industri kurier di Malaysia masih mempunyai banyak ruang untuk berkembang dan kapasiti rangkaian mencukupi diperlukan bagi menyokong pertumbuhan masa depan.

Hasilnya, tambah kenyataan itu, sektor pos dan kurier sudah menjadi enjin kepada penciptaan pekerjaan dengan jumlah 170,000 tenaga kerja pada penghujung tahun 2021, berbanding sekitar 30,000 pada tahun 2015. 

“Ini menjadikan sektor pos dan kurier sebagai salah satu majikan terbesar di Malaysia,” katanya. 

Menurutnya, memandangkan industri itu mementingkan buruh, tenaga kerja dijangka berkembang kerana petak per kapita negara terus meningkat pada masa hadapan. 

Kenyataan itu berkata, pekerjaan yang kebanyakannya terdiri daripada pekerjaan tempatan dan bergaji tinggi turut berkembang apabila sektor berkenaan berubah menjadi kurier teknologi untuk menyokong pendigitalan perusahaan mikro, kecil dan sederhana serta keperluan e-pasaran.

Jelasnya, kerajaan juga mengambil langkah proaktif untuk membekukan pengeluaran lesen kurier baharu sejak 15 September 2020 selama dua tahun bagi memberikan kestabilan kepada pasaran. 

“PAKEJ kemudiannya diperkenalkan pada Jun 2021 memandangkan perkhidmatan kurier semakin menjadi sebahagian daripada fabrik harian rakyat Malaysia dan komponen penting ekonomi digital. 

“Penggabungan dan Pengambilalihan (M&A) juga berlaku semasa tempoh pembekuan dengan kemasukan Setel Express yang memanfaatkan rangkaian luas stesen PETRONAS (dan disokong PETRONAS Dagangan Berhad) serta Flash Express, unicorn Thailand, memasuki pasaran Malaysia,” katanya. 

Kenyataan itu menegaskan, kerja memantau persaingan dan tingkah laku pemain industri adalah sebahagian daripada peranan pengawal seliaan SKMM. 

Ujarnya, garis panduan industri mengenai mekanisme penetapan harga dan kerangka penzahiran sudah diwujudkan untuk mengurangkan amalan penetapan harga bersifat ‘predatory’. 

“SKMM turut bekerjasama rapat dengan Persatuan Syarikat Penghantaran Ekspres Malaysia (AMEC) dan syarikat kurier untuk membangunkan pelan campur tangan kawal selia komprehensif. 

“Ini boleh membentuk industri ke arah laluan pertumbuhan lebih mampan dan menggalakkan persaingan sihat yang memanfaatkan rakyat sebagai pengguna,” katanya.

Kenyataan itu mengulas pertanyaan Getaran berhubung isu industri kurier di negara ini susulan kenyataan dikeluarkan Pemuda AMANAH sebelum ini yang meminta kerajaan mengambil perhatian berhubung masalah dihadapi industri kurier tempatan. 

Pemuda AMANAH juga meminta siasatan dijalankan jika terdapat kewujudan elemen antipersaingan dalam industri kurier. - Getaran, 9 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 minggu yang lalu

Peningkatan Kes COVID-19, SOP Perlu Kembali Diperketat?

2

Semasa 4 minggu yang lalu

5 Suspek Penipuan Pakej Haji Diserah Ke Polis Selangor

3

Semasa 4 minggu yang lalu

Aidiladha: Aliran Trafik Di Lebuh Raya Utama Perlahan Sejak Pagi

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Jangkitan COVID-19 Kembali Meningkat Hampiri 3,000 Kes, 3 Kematian

Sorotan

1

Elak Sorok, Catut Minyak Masak - Annuar Musa

2

Saya Akan Dedah LCS Tak Ubah Seperti 1MDB, ‘Masaklah Najib’… - Rafizi

3

Mengaku Potong Usus Untuk Kurus, Aishah Sudah Boleh Pakai Baju Lama Zaman The Fan Club

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Empat ADUN Boleh Teruskan Tugas - Ketua Menteri

Semasa 1 hari yang lalu

Piket: Penunggang Beri Komen ‘Mencuit Hati’ Di Media Sosial

oleh Hakim Mahari

Semasa 20 jam yang lalu

KL ATCC Baharu Guna Kos Tambahan RM4.88 Juta Kerana Kontak Tak Sah

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain

Semasa 9 jam yang lalu

‘PM 6, Kami Badan Bebas, Segala Keputusan Dibuat Secara Konsensus’

oleh Fitri Nizam