Berita Terkini

3 jam yang lalu: Kerajaan Perak tunggu laporan siasatan pesawat terhempas di Ipoh 3 jam yang lalu: 4,053 pegawai kontrak ke jawatan tetap tahun ini - Khairy 3 jam yang lalu: Israel mengaku bunuh 5 kanak-kanak Palestin dalam serangan baru-baru ini - Agensi Anadolu 3 jam yang lalu: MAHB rekod 7.8 juta pergerakan penumpang pada Julai 2022 4 jam yang lalu: Cadangan tubuh suruhanjaya siasatan diraja bagi siasat isu LCS dibawa ke Kabinet esok - Hishammuddin

IKUTI KAMI


Wujudkan Panduan Pampasan Lindungi Pengguna Perkhidmatan Komunikasi

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 04 Jul 2022 9:00PM

Kebergantungan pengguna terhadap teknologi semakin meningkat dan sebarang gangguan ke atas perkhidmatan komunikasi akan memberi kesan besar kepada pengguna - Gambar hiasan Unsplash

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Forum Pengguna Komunikasi dan Multimedia Malaysia (CFM) mengulangi seruan agar garis panduan pampasan diwujudkan bagi melindungi pengguna, susulan gangguan perkhidmatan Maxis, baru-baru ini.

Pengerusi CFM, Muhammad Radzillah berkata, kebergantungan pengguna terhadap teknologi untuk kekal berhubung secara sosial dan profesional, dilihat sedang meningkat.

Menurutnya, sebarang gangguan ke atas perkhidmatan komunikasi akan memberi kesan besar kepada kehidupan pengguna, seperti ditunjukkan pengguna menerusi komen yang membanjiri media sosial.

“Semakin ramai daripada kita menggunakan peranti untuk membuat panggilan dan menjalankan urusan peribadi serta kerja di dalam talian, juga dari semua jenis tempat.

“Ketika insiden ini berlaku, pengguna bekerja dari rumah, pelajar cuba menyertai kelas dalam talian, mereka yang perlu segera membalas mesej dan juga mereka cuba membuat pembayaran di plaza tol, semuanya menghadapi kesukaran.

“Ramai mengalami bukan sahaja kesulitan tetapi kerugian besar dan mereka harus diberi pampasan,” katanya menerusi kenyataan.

Muhammad Radzillah menjelaskan, meskipun CFM lebih berharap tidak berlaku gangguan, sekiranya ia berlaku, pengguna mesti menerima lebih daripada sekadar permohonan maaf dan tanda usaha sebagai pampasan daripada syarikat telekomunikasi.

Menurutnya, dalam kes sebelum ini, pengguna mengalami gangguan perkhidmatan selama beberapa jam dan hanya ditawarkan khidmat pesanan ringkas (SMS) percuma oleh syarikat telekomunikasi terbabit serta dalam kes terbaru, data percuma selama beberapa jam.

Katanya, berbanding dengan kerugian kepada pengguna, kos SMS ‘diabaikan’, manakala bagi pengguna yang menggunakan pelan data tanpa had, data percuma mungkin tidak memberi banyak beza kepada mereka.

“Menuju ke arah 5G, isu ini tidak sepatutnya berlaku lagi. Kualiti perkhidmatan adalah urusan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dan saya percaya mereka sudah menyemak standard mandatori berkaitan tidak lama dahulu,” katanya.

Namun begitu tambahnya, apa dibincangkan ketika ini adalah lebih daripada tindakan pengawalseliaan, tetapi pampasan untuk pengguna kurang bernasib baik.

Dalam sesetengah bidang kuasa, katanya, ia boleh membabitkan pampasan setimpal dengan kerugian kepada pengguna.

“Kemungkinan ini boleh menjadi titik permulaan perbincangan antara pihak berkepentingan berkaitan”, katanya.

Mengulas lanjut, Muhammad Radzillah berkata, CFM yakin dengan garis panduan pampasan, jumlah aduan diterima akan berkurangan dan diselesaikan lebih cepat.

Katanya, rangka kerja yang menawarkan panduan tentang pampasan sesuai dan setimpal akan memberi manfaat kepada semua pihak terbabit dalam pengurusan aduan, menyediakan asas jelas serta konsisten untuk penyelesaian.

Beliau menambah, CFM bersedia memainkan peranannya untuk bekerjasama dengan penyedia perkhidmatan dan SKMM dalam menghasilkan garis panduan sewajarnya. - 4 Julai 2022

Sorotan

1

LCS: Cadangan Tubuh RCI Dibawa Ke Kabinet Esok - Hishammuddin

2

Ustaz Abu Syafiq Menang Kes Saman Fitnah Siber Terhadap PU Faiz 

3

Tumbuk, Toreh Muka Rakan Selepas Enggan Bayar Kos Baiki Kereta

Disyorkan untuk anda

Semasa 10 jam yang lalu

Doktor Gigi Palsu: Pelanggan Berisiko Dijangkiti Penyakit Serius, Maut

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 11 jam yang lalu

Komitmen PM Minta Nyahklasifikasi ‘Skandal’ LCS Bukti Ketelusan Kerajaan, Wajar Diiktiraf

oleh Aiman Sadiq

Luar Negara 1 hari yang lalu

Polis Israel Tembak Mati Seorang Rakyat Palestin Di Baitulmaqdis

Sukan 1 hari yang lalu

Insentif Menanti Atlet Raih Emas Sukan Komanwel Dan APG