Berita Terkini

3 jam yang lalu: Dua askar maut dalam pertempuran dengan gerila Peru 3 jam yang lalu: Anggota bomba memadam kebakaran di tenggara Perancis 3 jam yang lalu: 3 maut selepas van penyeludup terbalik di Austria 3 jam yang lalu: Scotland negara pertama yang memastikan akses kepada produk haid percuma 3 jam yang lalu: Rushdie di hospital dikala kemarahan semakin meningkat dengan insiden tikam

IKUTI KAMI


Kerajaan Laksana Audit Pemutihan Elak Ketirisan Pengedaran Minyak Masak Peket - PM

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 04 Jul 2022 5:28PM

Operasi pengauditan dan pemutihan secara komprehensif melibatkan 22 pengeluar dan 305 premis pembungkusan semula minyak masak peket yang beroperasi di seluruh negara akan diadakan bagi mendapatkan status sebenar jumlah minyak masak peket. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan akan melaksanakan operasi pengauditan dan pemutihan secara komprehensif, membabitkan 22 pengeluar dan 305 premis pembungkusan semula minyak masak peket yang beroperasi di seluruh negara. 

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, operasi tersebut bertujuan mendapatkan status sebenar mengenai jumlah minyak masak peket dikeluarkan syarikat pengeluaran dan pembungkusan, selain maklumat lengkap penerima minyak masak bersubsidi itu. 

Ismail Sabri mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Kos Sara Hidup Negara (NACCOL) yang diadakan hari ini. - Gambar dari Facebook Ismail Sabri Yaakob
Ismail Sabri mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Kos Sara Hidup Negara (NACCOL) yang diadakan hari ini. - Gambar dari Facebook Ismail Sabri Yaakob

Menurut beliau, kerajaan sudah mengarahkan pihak penguatkuasa yang terdiri daripada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) ‘menggempur’ dari peringkat kilang pembungkusan sehingga ke sempadan negara untuk memastikan tidak berlaku sebarang penyelewengan. 

“Langkah terbabit demi memastikan peruntukan subsidi minyak masak sebanyak RM4 bilion yang disalurkan pada tahun ini untuk mengurangkan beban Keluarga Malaysia dan tidak tiris dalam setiap peringkat rantaian serta sampai kepada pengguna,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Beliau berkata demikian selepas beliau mempengerusikan mesyuarat Majlis Tindakan Kos Sara Hidup Negara (NACCOL) yang dihadiri beberapa menteri dan wakil agensi kerajaan.

Antara pihak terbabit adalah Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER), Institut Penyelidikan Khazanah (KRI), Majlis Tindakan Ekonomi Melayu (MTEM), Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia (FOMCA) dan Persatuan Rantaian Peruncit Malaysia (MRCA). 

Dalam pada itu, Ismail Sabri menegaskan, tindakan tegas termasuk membatalkan kuota dan lesen pengilang serta pembungkus akan diambil dalam usaha menangani ketirisan pengedaran minyak masak bersubsidi. 

“Perangkaan semasa menunjukkan edaran minyak masak peket bersubsidi di dalam negara berjumlah 60,000 metrik tan sebulan adalah melebihi daripada penggunaan isi rumah dalam negara,” katanya.

Sementara itu, Ismail Sabri mengesahkan sekuriti makanan dijadikan agenda keutamaan dalam konteks Keselamatan Dalam Negeri bagi mengatasi pelbagai masalah berbangkit yang menyebabkan peningkatan kos sara hidup Keluarga Malaysia. 

Pada masa sama, beliau yang juga Ahli Parlimen Bera berkata, kerajaan akan memperhebat Program Jualan Keluarga Malaysia (PJKM) sepanjang masa dengan jualan barangan keperluan asas pada harga lebih murah. 

“PJKM akan melibatkan kerjasama strategik bersama Ahli Parlimen, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan pihak berkuasa tempatan (PBT) serta diperluas ke institusi pengajian tinggi di seluruh negara. 

“Program bakal diterajui bersama KPDNHEP, Kementerian Pertanian dan Industri Makanan, Kementerian Usahawan dan Koperasi serta Kementerian Wilayah Persekutuan ini turut dilaksanakan dalam konsep bergerak,” katanya.

Tambah Perdana Menteri, kerajaan bakal memperkenalkan Menu Keluarga Malaysia di restoran koperasi dan kafeteria serta premis jualan makanan di institusi pengajian tinggi di seluruh negara, sebagai alternatif bagi mendapatkan hidangan pagi, tengahari dan malam pada harga berpatutan. 

“Kerajaan sentiasa mendengar keluhan Keluarga Malaysia dan berusaha untuk memastikan cabaran kos sara hidup dapat dihadapi sebaik mungkin,” katanya. - Getaran, 4 Julai 2022.

Sorotan

1

United Pasukan Tercorot Liga Buat Kali Pertama Dalam 30 Tahun

2

Memperkenalkan Top 24 Mr World Malaysia 2022!

3

Polis Siasat 'Gangsterism' MRSM Kuantan, Ibu Dakwa Pentadbiran Gagal Bertindak

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Penduduk Sabah, Sarawak Rakyat Malaysia, Bukan ‘Lain-Lain’ - PBDS Baru

oleh Danial Dzulkifly

Semasa 20 jam yang lalu

Wanita Warga Emas Hilang Di Kebun

Luar Negara 23 jam yang lalu

Salman Rushdie Mungkin Buta Sebelah Mata Akibat Ditikam

Semasa 1 hari yang lalu

Wanita Pakai Ihram Ketika Umrah Akan Dikenakan Tindakan Tegas - Menteri