Berita Terkini

1 jam yang lalu: Agong berkenan solat Jumaat di Masjid Hagia Sophia 1 jam yang lalu: Australia umum bantuan tambahan US$25 juta kepada Sri Lanka 1 jam yang lalu: Bomba Sarawak tingkatkan rondaan sempadan kekang pembakaran terbuka 1 jam yang lalu: Kerajaan lulus peruntukan RM6.3 bilion untuk Selangor - PM 1 jam yang lalu: Dua peniaga didakwa tipu urusan sewa rumah dan bilik

IKUTI KAMI


Gaji Tak Cukup, Inflasi Seksa Rakyat Malaysia

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 01 Jul 2022 5:20PM

Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sebanyak 71 peratus rakyat mengesahkan bahawa gaji diperoleh tidak mencukupi untuk menampung inflasi makanan dan barangan, bagi tempoh beberapa bulan akan datang.

Perkara itu didedahkan Pusat Kajian Undian UCSI menerusi tinjauan ke atas 1,178 responden, bagi mendapatkan pandangan orang ramai terhadap kenaikan harga barang di negara ini. 

Jurucakap pusat kajian tersebut menerusi kenyataan memaklumkan,  90 peratus rakyat ketika ini terpaksa menghadapi kenaikan harga barangan harian rumah sejak Mei lalu. 

"Kajian turut mendapati, sebanyak 86 peratus responden telah berdepan kenaikan harga daging sejak dua bulan lepas.

"Kenaikan harga buah dan sayur (85 peratus), kenaikan harga produk import (81 peratus), kenaikan produk elektrik (80 peratus) dan kenaikan harga barang kemas (77 peratus) turut berlaku," katanya, hari ini. 

Terdahulu, Jemaah Menteri pada 29 Jun lalu bersetuju menubuhkan Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi, bagi membantu Keluarga Malaysia menghadapi cabaran peningkatan kos sara hidup

Perdana Menteri berkata, pasukan khas dipengerusikan Menteri Komunikasi dan Multimedia, Tan Sri Annuar Musa itu berperanan mengumpulkan semua maklumat daripada kementerian, agensi dan orang ramai. 

Jelasnya, ini dilakukan bagi merangka strategi serta mengkoordinasi tindakan dalam menyelesaikan isu berkaitan inflasi, termasuk mengawal kenaikan harga barang dengan lebih efisien.

Dalam pada itu, Pusat Kajian Undian UCSI turut mendedahkan, 84 peratus rakyat bersetuju apabila diberitahu negara ketika ini sedang berhadapan dengan inflasi.

Seramai 16 peratus responden juga sepakat mengatakan bahawa status kewangan masing-masing akan bertambah baik dalam tempoh tiga atau enam bulan lagi.

“Sebanyak 45 peratus responden pula berpendapat, kewangan mereka akan bertambah teruk manakala 39 peratus kekal sama,” katanya. 

Jelasnya, bantuan diberikan kerajaan melalui Bantuan Keluarga Malaysia (BKM) mungkin tidak akan  mampu meredakan keresahan rakyat.

"Majoriti responden berdepan kenaikan harga bagi barangan keperluan dan kehendak. Kerajaan cuba membantu rakyat B40 berdepan situasi ini dengan memberi tambahan RM100 bagi isi rumah dan RM50 bagi golongan bujang yang layak melalui BKM.

"Namun dengan kurangnya keyakinan terhadap situasi kewangan bagi tempoh tiga atau enam bulan ke depan, mampukah ia membantu rakyat Malaysia berdepan kesukaran kewangan?” soalnya. - Getaran, 1 Julai 2022.

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

Pengaruh Rakan Sebaya, Kerelaan Sendiri Penyebab Individu Terjebak Rempit

2

Selebriti 2 minggu yang lalu

“Wajar Untuk Saya ‘Demand’ Harga, Gaji Minimum Rakyat Juga Telah Ditetapkan RM1500” - Datuk Adi Putra

3

Semasa 3 minggu yang lalu

Pasukan Khas Jihad Tangani Inflasi Mula Tunjuk Hasil Positif

4

Semasa 3 minggu yang lalu

Eksport Minyak Masak Polibeg Dihentikan Serta-Merta - Annuar

Sorotan

1

Mahkamah Tolak Permohonan 2 Individu Batal Saman Siti Nordiana

2

Waktu Kerja 45 Jam: Pengumuman Khas Minggu Depan

3

‘Afidavit Buktikan Najib Tahu RM42 Juta Masuk Ke Akaunnya Daripada SRC’

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

GTA Kemuka Permohonan Pendaftaran ROS Minggu Depan - Dr Mahathir

Semasa 11 jam yang lalu

Najib Gugur Peguam Dari Firma Zaid Ibrahim

oleh Danial Dzulkifly

Semasa 6 jam yang lalu

Waktu Kerja 45 Jam: Pengumuman Khas Minggu Depan

oleh Sofian Baharom

Semasa 1 hari yang lalu

BNS Cagar Keseluruhan Hak Milik, Keuntungan Projek LCS Hampir RM6 Bilion

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain