Berita Terkini

35 minit yang lalu: Arab Saudi benarkan pemegang visa pelancong tunai umrah 36 minit yang lalu: Parti Sarawak Bersatu hilang satu kerusi selepas ADUN Batu Lintang See Chee How umum jadi Bebas - Speaker DUN Sarawak 4 jam yang lalu: Dua askar maut dalam pertempuran dengan gerila Peru 4 jam yang lalu: Anggota bomba memadam kebakaran di tenggara Perancis 4 jam yang lalu: 3 maut selepas van penyeludup terbalik di Austria

IKUTI KAMI


Pemegang Lesen Premis Perniagaan Diberi Amaran Tidak Langgar Syarat Operasi

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 28 Jun 2022 7:01PM

Jalaluddin Alias (kiri) turut serta dalam operasi pemantauan dan penguatkuasaan yang dijalankan di premis hiburan serta sosial di ibu kota.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) harus meningkatkan operasi pemantauan dan tindakan penguatkuasaan ke atas aktiviti perniagaan, terutama membabitkan premis hiburan dan sosial di sekitar ibu kota.

Timbalan Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Seri Jalaluddin Alias berkata, kementeriannya memandang serius pelanggaran syarat lesen dilakukan pemilik premis dan aktiviti perniagaan.

“Sepanjang tahun ini, sebanyak 73 premis yang dikesan menjalankan aktiviti tidak bermoral dan melanggar syarat lesen, diperiksa DBKL menerusi tindakan khas yang dijalankan, melibatkan 50 premis disita dan 52 notis dikeluarkan atas pelbagai kesalahan.

“Kementerian Wilayah Persekutuan (KWP) bersama DBKL merangka pelaksanaan tindakan mengikut garis panduan dan peruntukan undang-undang yang diguna pakai dengan kerjasama ‘agensi sahabat’ penguatkuasaan lain,” katanya kepada Getaran, hari ini.

Beliau berkata, DBKL dengan kerjasama beberapa agensi, seperti Polis DiRaja Malaysia (PDRM), Jabatan Imigresen Malaysia dan Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (JAWI) melaksanakan operasi bersepadu pada Ahad lalu bagi membanteras kegiatan haram.

Katanya, operasi tersebut menumpukan premis rumah urut dan pelacuran yang menjalankan operasi dengan melanggar syarat lesen serta kesalahan lain, seperti salah guna visa pelawat serta kesalahan syariah.

“Sebanyak empat premis dikenakan tindakan kompaun dan tutup serta-merta di bawah UUK 3(1), Undang-undang Kecil Pelesenan Tred Perniagaan dan Perindustrian WPKL 2016 kerana menjalankan aktiviti urut tanpa lesen serta aktiviti tidak bermoral (seks) dalam operasi ini.

“Turut disita 38 unit pelbagai peralatan berupa kondom, cecair pelincir dan peralatan kamera litar tertutup (CCTV). Kesemua premis ini ditutup di bawah Seksyen 101(1)(v) Akta Kerajaan Tempatan 1976,” ujarnya.

Tambah beliau, KWP memandang serius pelanggaran syarat lesen dilakukan pemilik premis dan aktiviti perniagaan.

“Pemegang lesen diingatkan supaya jangan terlalu mengambil mudah isu pelanggaran syarat lesen kerana boleh dibawa ke jawatankuasa bagi pembatalan lesen perniagaan.

“Pemantauan dan tindakan penguatkuasaan ini secara berterusan dari semasa ke semasa oleh kementerian akan diteruskan dengan kerjasama agensi sahabat,” jelasnya. - Getaran, 28 Jun 2022

Sorotan

1

United Pasukan Tercorot Liga Buat Kali Pertama Dalam 30 Tahun

2

Memperkenalkan Top 24 Mr World Malaysia 2022!

3

Polis Siasat 'Gangsterism' MRSM Kuantan, Ibu Dakwa Pentadbiran Gagal Bertindak

Disyorkan untuk anda

Semasa 15 jam yang lalu

Polis Kesan Lelaki Hilang Sejak Januari

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Bekalan Air 397 Kawasan Terjejas Pulih Sepenuhnya Malam Nanti

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Elak ‘Dipikat’ Penjenayah Siber, Masyarakat Harus Amalkan ‘Sistem’ Kawalan Kendiri

oleh Aiman Sadiq

Sukan 5 jam yang lalu

Negeri Sembilan FC Terus Bagi Saingan Kedudukan Liga Super