Berita Terkini

1 jam yang lalu: Rusia dakwa 'kuasai sepenuhnya' wilayah Luhansk, Ukraine 1 jam yang lalu: Bekas calon wanita tertua PRU, Tok Mun meninggal dunia 1 jam yang lalu: Hoki-Kobayashi Juarai Terbuka Malaysia Buat Julung Kali 2 jam yang lalu: Polis Siasat Dakwaan Anggota UTK Kasari Petugas Media Di Kelantan 2 jam yang lalu: HFMD: Johor Catat 7,967 Kes Setakat Semalam

IKUTI KAMI


Minggu TVET Negara Wadah Terbaik Sampaikan Maklumat Kepada Rakyat

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 20 Jun 2022 1:02PM

Noraini Ahmad - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Minggu Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET) Negara 2022 adalah wadah terbaik dalam meningkatkan persepsi positif masyarakat terhadap bidang tersebut, selain memperluaskan sebaran maklumat berkaitan, khususnya dari aspek kerjaya.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad berkata, pelaksanaan program tersebut juga mampu meningkatkan keterlibatan TVET dalam setiap lapisan masyarakat dan menjadi platform bagi mengeratkan lagi jaringan kerjasama antara industri.

"Kita juga memperkenalkan logo TVET yang akan menjadi simbol kebersamaan semua kementerian penyedia. Slogan TVET Pilihan Utama Kerjaya turut menjadi pilihan sebagai laungan keramat semua institusi bidang tersebut di negara ini.

"Kita juga akan menerbitkan Buku Penjenamaan TVET Negara yang dilancarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bersama logo hari ini. Ia akan memberikan panduan kepada penyedia bidang berkenaan dalam mempertingkatkan lagi penjenamaannya di persada nasional serta global," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap sempena Minggu TVET Negara di Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.

Noraini berkata, Majlis TVET mensasarkan lima aspek bagi memperkasa sektor tersebut iaitu governan, Industri, kualiti, pembiayaan dan penjenamaan demi pemerkasaan bidang tersebut

"Beberapa agenda juga dikenal pasti termasuklah merangka model pembiayaan mampan dan membangunkan dasar bagi menggalakkan penyertaan industri.

“Kita juga mengenal pasti usaha mewujudkan pelan penjenamaan TVET Nasional, menubuhkan TVET Collaboration Hub (TCH) dan dasar penyelarasan penawaran program tersebut serta membangunkan data raya TVET (DRT),” katanya. – Getaran, 20 Jun 2022

Sorotan

1

Apa Fungsi Tubuh Pelbagai Majlis ‘Makan’ Kos Jutaan Ringgit?

2

A Night With Aina Abdul 2.0 - Persembahan Bertaraf Antarabangsa

3

Tetapkan Harga Siling Ayam Untuk Pemborong, Penternak Juga - FOMCA

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

PRU-15: UMNO, BN Sokong Ismail Sabri Sebagai PM - Mohamad Hasan

Semasa 1 hari yang lalu

Tebing Runtuh, Penduduk Gesa Kerja Baik Pulih Disegerakan

Sukan 4 jam yang lalu

Axelsen Dalam Kelas Tersendiri, Rangkul Gelaran Sulung Terbuka Malaysia

Semasa 1 jam yang lalu

Bekas Calon Wanita Tertua PRU, Tok Mun Meninggal Dunia