Berita Terkini

1 jam yang lalu: 23 warga Taiwan ahli sindiket tipu beli barang dalam talian ditahan 1 jam yang lalu: Ambank jangka OPR naik 50 bps, kadar inflasi antara 2.8-3.0 peratus pada 2022 2 jam yang lalu: Vaksin COVID-19: Korea Selatan tunggu masa untuk dipasarkan 2 jam yang lalu: Hakim kecewa, tegur Guan Eng buat kenyataan media berhubung kesnya 3 jam yang lalu: Malaysia kongsi keupayaan MURNInets pada WUF11 di Poland

IKUTI KAMI


2 Jun Tarikh Diisytihar Hari TVET Negara

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 20 Jun 2022 11:46AM

Ismail Sabri merasmikan Minggu TVET Negara (MTN) di Dewan Al Jazari, Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam hari ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

SHAH ALAM - Tarikh 2 Jun dinobatkan sebagai Hari Pendidikan Teknikal dan Latihan Vokasional (TVET), sebagai menghargai jasa dan kejayaan bidang berkenaan dalam memperkasakan ekonomi negara.

Serentak dengan itu, Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, kerajaan akan melaksanakan Program Dermasiswa B40 TVET buat pelajar yang mengikuti pengajian tersebut di bawah seliaan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) bermula hari ini.

"Pengambilan pertama akan melibatkan 1,000 orang pelajar dan kerajaan menjangkakan program ini membabitkan implikasi kewangan berjumlah RM36.41 juta bagi setiap pengambilan.

"Saya yakin, program ini menawarkan lebih banyak peluang kepada anak-anak Keluarga Malaysia, terutamanya daripada kumpulan B40.

"Ini dilaksanakan agar mereka mendapat akses pendidikan di peringkat lebih tinggi, seterusnya membina kerjaya dalam bidang TVET," katanya ketika berucap pada Minggu TVET Negara di Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah, di sini, hari ini.

Ismail Sabri berkata, kerajaan telah melaksanakan pelbagai bentuk intervensi bagi menyediakan peluang pendidikan yang lebih luas untuk Keluarga Malaysia, termasuk mengadakan Program Penajaan Pendidikan.

"Secara umumnya, terdapat beberapa strategi penajaan pendidikan yang telah dilaksanakan seperti pinjaman pendidikan, pinjaman boleh ubah, dermasiswa, biasiswa dan bantuan kewangan.

"Dalam konteks program hari ini, keprihatinan kerajaan terhadap TVET diserlahkan dengan pembiayaan yang tinggi 80 peratus penyedia TVET awam, menerusi penawaran program TVET secara percuma," katanya. - Getaran, 20 Jun 2022.

Sorotan

1

Sivasangari Terlibat Kemalangan, Impian Ke Komanwel Birmingham Musnah

2

Lengahkan Permohonan Kerakyatan Anak Lahir Luar Negara, JPN Ingkar Perintah Mahkamah?

3

Waktu Sertai Gegar Vaganza 8, Nikki Palikat Sudah Bercerai 

Disyorkan untuk anda

Semasa 21 jam yang lalu

Cadangan Naikkan Elaun Pembantu Tabika Di Peringkat Kelulusan MOF

oleh Sofian Baharom

Politik 1 hari yang lalu

Pemecatan Tajuddin Satu Amaran, Bakal Ada Tindakan Susulan - Penganalisis

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Video Berbalas Tembakan Tidak Berlaku Di Bukit Tinggi - Polis

Politik 1 hari yang lalu

WARISAN Sedia Bekerjasama Dengan Gabungan Politik Menang PRU-15