Berita Terkini

1 jam yang lalu: 23 warga Taiwan ahli sindiket tipu beli barang dalam talian ditahan 1 jam yang lalu: Ambank jangka OPR naik 50 bps, kadar inflasi antara 2.8-3.0 peratus pada 2022 2 jam yang lalu: Vaksin COVID-19: Korea Selatan tunggu masa untuk dipasarkan 2 jam yang lalu: Hakim kecewa, tegur Guan Eng buat kenyataan media berhubung kesnya 2 jam yang lalu: Malaysia kongsi keupayaan MURNInets pada WUF11 di Poland

IKUTI KAMI


Setahun Tertangguh, LIMA Kembali Beraksi Tahun Depan

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 08 Jun 2022 5:40PM

Hishammuddin (dua, kiri) bersama Ka Siong (tiga, kanan) menyaksikan majlis menandatangani Memorandum Perjanjian Persefahaman LIMA 23 antara Ketua Setiausaha Kementerian Pertahanan Datuk Muez Abd Aziz (duduk, kiri) dan Ketua Setiausaha Kementerian Pengangkutan Datuk Isham Ishak (duduk, kanan) pada Majlis Pra-Pelancaran LIMA 2023 di Wisma Pertahanan hari ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Selepas tertunda pada 2021 akibat COVID-19, Pameran Antarabangsa Maritim dan Aeroangkasa Langkawi 2023 (LIMA ‘23) kembali berlangsung di Pulau Langkawi, 23 hingga 27 Mei tahun depan.

Pameran terbesar di Asia Pasifik tersebut dijangka menarik sekurang-kurangnya 600 syarikat pempamer dari 20 negara seluruh dunia.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata, LIMA edisi kali ini amat dinantikan semua pihak termasuk pempamer, delegasi antarabangsa dan orang awam memandangkan ia kali akhir diadakan pada 2019.

Menurut beliau, keputusan untuk mengadakan semula LIMA tahun depan adalah berdasarkan kejayaan penganjuran Defence Services Asia (DSA) Mac lalu serta kesediaan negara selepas memasuki Fasa Peralihan Ke Endemik.

“Mengambil kira maklum balas semasa yang Malaysia terima dari rakan antarabangsa setakat ini, dijangka berlaku peningkatan, sekali gus berpotensi menjadikan jumlah pempamer, astaka negara terbabit, pelawat perdagangan dan awam, tetamu serta aset di LIMA 2023 sebagai yang terbesar pernah direkodkan,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menyempurnakan Majlis Pra Pelancaran LIMA ‘23 di Wisma Pertahanan di sini hari ini.  

Turut hadir, Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Dr Wee Ka Siong, Timbalan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz dan Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Affendi Buang.  

Mengulas lanjut, Hishammuddin berkata, terdapat beberapa pembaharuan dalam penganjuran LIMA ‘23, antaranya pengenalan segmen pertunjukan dan perlumbaan dron, penampilan segmen teknologi angkasa, forum Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) syarikat penerbangan dan program menyeluruh untuk remaja termasuk berkaitan pendidikan.  

“Selain itu ada segmen kerjaya serta pertandingan permainan elektronik (e-Games) dan segmen wanita dalam pertahanan.

“Ini tidak termasuk segmen keselamatan siber dalam industri penerbangan serta maritim dan semestinya pameran aset serta pertunjukan udara yang terbaik dalam sejarah," katanya.  

Beliau berkata, penganjuran LIMA sekali lagi akan diselaraskan bersama Kementerian Pengangkutan bagi memastikan kelancaran acara, dan ia turut melibatkan pembabitan syarikat Alpine Integrated Solution Sdn Bhd sebagai penganjur bersama.

Dalam perkembangan berkaitan, Ka Siong berkata, penganjuran LIMA adalah platform terbaik untuk merancakkan kembali sektor maritim komersil dan aeroangkasa yang terkesan akibat pandemik COVID-19.

Katanya, kedua-dua sektor tersebut berpotensi untuk diketengahkan menerusi beberapa aspek penting, antaranya perkhidmatan dan produk utama, teknologi, akademik serta peluang pekerjaan.  

“Berdasarkan kepada perkembangan dan trend semasa, Malaysia memperlihatkan peningkatan dalam industri dron dengan sekurang-kurangnya 200 syarikat dikenal pasti beroperasi di negara ini.  

“Terdapat syarikat tempatan ini yang menjadi peneraju dalam industri dron dan syarikat terbabit boleh mengambil platform ini untuk mengembangkan lagi potensi perniagaan masing-masing,” katanya.  

Beliau berkata, Malaysia perlu mengambil peluang dalam industri pembinaan dan pembaikan kapal yang keseluruhannya bernilai lebih dari RM 15.3 bilion.  

“Sektor ini terdiri daripada sektor minyak dan gas, perikanan, kapal persiaran, pelabuhan serta sektor sokongan yang lain.  

“Berdasarkan statistik daripada Jabatan Laut, hampir 100,000 kapal melalui Selat Melaka tahun lalu menjadikan ia antara laluan tersibuk dunia yang mengendalikan kira-kira 25 peratus barangan dagangan global,” katanya. - Getaran, 8 Jun 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

5 Ketua Perwakilan Malaysia Dilantik 20 Jun, 24 Sedang Dimuktamad

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Tuntutan Veteran ATM Babit Pelbagai Pihak, Guna Peruntukan Negara - Hishammuddin

3

TARA 1 bulan yang lalu

Suasana Meriah Di Dash Resort Langkawi

4

Semasa 4 bulan yang lalu

Hishammuddin Positif COVID-19

Sorotan

1

Sivasangari Terlibat Kemalangan, Impian Ke Komanwel Birmingham Musnah

2

Lengahkan Permohonan Kerakyatan Anak Lahir Luar Negara, JPN Ingkar Perintah Mahkamah?

3

Waktu Sertai Gegar Vaganza 8, Nikki Palikat Sudah Bercerai 

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

KKM Keluar 335 Notis Kesalahan Merokok Dalam Operasi Di Ibu Negara

Semasa 4 jam yang lalu

Lengahkan Permohonan Kerakyatan Anak Lahir Luar Negara, JPN Ingkar Perintah Mahkamah?

oleh Susan Albert

Sukan 3 jam yang lalu

Kejohanan Dunia 2022: Pandelela Ke Final

Semasa 1 hari yang lalu

Kartel: LKIM Akan Lantik Syarikat Bekalkan Ikan Untuk Stok Sejuk Beku