Berita Terkini

49 minit yang lalu: 23 warga Taiwan ahli sindiket tipu beli barang dalam talian ditahan 1 jam yang lalu: Ambank jangka OPR naik 50 bps, kadar inflasi antara 2.8-3.0 peratus pada 2022 2 jam yang lalu: Vaksin COVID-19: Korea Selatan tunggu masa untuk dipasarkan 2 jam yang lalu: Hakim kecewa, tegur Guan Eng buat kenyataan media berhubung kesnya 2 jam yang lalu: Malaysia kongsi keupayaan MURNInets pada WUF11 di Poland

IKUTI KAMI


Jangan Tebang HSKL Selatan Hanya Demi Tanam Jagung

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 06 Jun 2022 2:26PM

Projek pertanian secara ‘adhoc’ tanpa perancangan jangka panjang yang rapi dan teliti bakal mengorbankan status hutan simpan tersebut. - Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Cadangan menebang kawasan Hutan Simpan Kuala Langat (HSKL) oleh kerajaan negeri Selangor bagi membangunkan penanaman jagung dibantah gerakan Otai Reformis 1998 hari ini.

Setiausahanya, Abdul Razak Ismail berkata, langkah tersebut merupakan percubaan kedua kerajaan Selangor untuk membangunkan hutan simpan dengan alasan keperluan kecemasan, setelah gagal membangunkan Hutan Simpan Kuala Langat Utara (HSKLU) seluas 1,326 ekar tahun lepas.

“Setelah harga jagung di pasaran dunia stabil dan berlaku lambakan, projek ini tidak relevan lagi kerana bekalan jagung untuk makanan ayam boleh diperolehi pada harga murah di pasaran terbuka.

“Ini adalah helah kerajaan negeri untuk menyahwartakan status hutan simpan tersebut dengan alasan keperluan kecemasan bagi menyediakan makanan ayam,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Jelasnya, projek pertanian secara ‘adhoc’ tanpa perancangan jangka panjang yang rapi dan teliti bakal mengorbankan status hutan simpan tersebut.

“Apabila tiada lagi keperluan, pasaran terbuka lebih murah, maka projek penanaman jagung ini akan dihentikan dan seterusnya status tanah akan ditukar kepada status komersil untuk pembangunan bercampur,” katanya.

Kerajaan negeri Selangor dilaporkan merancang untuk membangunkan sebahagian kawasan HSKL Selatan sebagai tapak pertanian selepas ini.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Alam Sekitar, Teknologi Hijau serta Hal Ehwal Orang Asal Selangor, Hee Loy Sian berkata, Jabatan Perhutanan Selangor menerusi Perbadanan Kemajuan Pertanian Selangor (PKPS) bakal melaksanakan usaha itu bagi memudahkan proses kawalan dan pemantauan kebakaran di kawasan terlibat.

Dengan pemberian permit bertani di kawasan tersebut katanya, petani dapat membantu memantau sebarang insiden kebakaran di kawasan sekitar dan memberi maklumat kepada pasukan penyelamat pada kadar segera.

Abdul Razak berpandangan, kerajaan Selangor seharusnya menggunakan kawasan tanah lombong yang luas milik anak syarikat GLC di Bestari Jaya atau di kawasan Fruit Valley Ijok Kuala Selangor untuk projek penanaman jagung.

Beliau turut melahirkan rasa curiga, mengapa kerajaan negeri di bawah pimpinan Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari berkeras untuk menggunakan tanah hutan simpan tersebut.

“Setakat 21 Januari 2022, Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) mempunyai bank tanah seluas 2,417 hektar yang masih belum digunakan dan sewajarnya ia digunakan untuk projek tanam jagung ini.

“Otai masih menagih janji Menteri Besar untuk mewartakan semula HSKLU yang sepatutnya telah dibuat sebelum Hari Raya Aidil Fitri tahun lalu,” katanya.

Membidas kenyataan Speaker Dewan Negeri Selangor, Ng Suee Lim merangkap Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Mengenai Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (SELCAT), Abdul Razak berkata, tidak sewajarnya pemimpin itu menolak permohonan mereka untuk mengadakan satu pendengaran awam bagi merungkai isu.

“Otai rasa telah berlaku salah tata kelola dan pelanggaran beberapa prosedur dalam proses nyahwarta (de-gazette) hutan simpan tersebut dan sewajarnya salah tata kelola itu dapat dirungkaikan dalam pendengaran berkenaan.

“Kegagalan SELCAT untuk mengadakan pendengaran ini harus dijadikan pengajaran agar perkara sama tidak berlaku lagi di masa akan datang.

“Tapi sedihnya selepas insiden nyahwarta HSKLU berlaku lebih lapan bulan lalu, maka hari ini kita didedahkan dengan isu tanam jagung dalam Hutan Simpan Kuala Langat Selatan pula,” katanya. - Getaran, 6 Jun 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 hari yang lalu

Makanan Negara Naik 93 Peratus, Inflasi Selangor, Putrajaya Catat Peningkatan Tertinggi

2

TARA 1 minggu yang lalu

10 Lokasi Percutian Hujung Minggu Menyeronokkan!

3

TARA 2 minggu yang lalu

10 Lokasi Percutian Baharu Yang Anda Harus Kunjungi!

4

TARA 1 bulan yang lalu

Jom Jamu Selera di Restoran-Restoran Sekitar Sepang Ini!

Sorotan

1

Sivasangari Terlibat Kemalangan, Impian Ke Komanwel Birmingham Musnah

2

Lengahkan Permohonan Kerakyatan Anak Lahir Luar Negara, JPN Ingkar Perintah Mahkamah?

3

Waktu Sertai Gegar Vaganza 8, Nikki Palikat Sudah Bercerai 

Disyorkan untuk anda

Semasa 4 jam yang lalu

Kes Harian COVID-19 Menurun Sedikit, 1 Kematian

oleh Susan Albert

Sukan 2 jam yang lalu

Kejohanan Dunia 2022: Pandelela Ke Final

Semasa 3 jam yang lalu

Pesakit COVID-19 Dapat Jangkitan Dari Luar Negara Meningkat 67.3 Kali Ganda

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Jangkitan COVID-19 Kekal Lepasi 2,000 Kes, Sifar Kematian Semalam

oleh Susan Albert