Berita Terkini

1 jam yang lalu: Khairy ucap tahniah kepada rakyat Malaysia daripada segi tingkah laku yang baik pada fasa peralihan ke endemik 1 jam yang lalu: Rakyat Malaysia berkemampuan jayakan fasa peralihan ke endemik - Khairy 3 jam yang lalu: Sukan SEA 31: Atlet menembak Johnathan Wong sumbang emas ke-28 negara selepas ungguli final 10m Air Pistol lelaki hari ini 4 jam yang lalu: Penularan wabak monyetpox yang jarang ditemui dikesan di Amerika Utara, Eropah 4 jam yang lalu: 30.4 peratus kanak-kanak di Malaysia lengkap vaksinasi COVID-19

IKUTI KAMI


Majlis Presiden PH Sokong Tengku Maimun, Tohmahan Terhadap Badan Kehakiman Keterlaluan

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 28 Apr 2022 11:32AM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kenyataan Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat menerima sokongan penuh pelbagai pihak, termasuk Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH).
 
Dalam satu kenyataan bersama hari ini, majlis itu mengingatkan semua pihak berkaitan berhubung Perkara 4.1 yang terkandung dalam Memorandum Persefahaman (MoU) di antara Kerajaan Persekutuan dan PH.

"Perkara itu dengan jelas menyatakan bahawa kerajaan Persekutuan perlu memastikan kebebasan institusi kehakiman terlaksana sepanjang masa.

"Majlis Presiden PH menyokong penuh kenyataan Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun bahawa apa yang berlaku dalam beberapa hari ini membabitkan tohmahan terhadap hakim dan badan kehakiman agak keterlaluan," katanya.

Menurut Majlis Presiden PH, mereka mendukung dan mempertahankan sepenuhnya kebebasan badan kehakiman.

Lantaran itu, mereka menggesa agar kerajaan Persekutuan memastikan MoU ini terus terlaksana bersama pembangkang, khususnya bersama PH. 

"Perkara itu perlu diberi jaminan bahawa agensi-agensi penguatkuasaan tidak melanggar Perlembagaan Persekutuan serta sentiasa menghormati prinsip kebebasan badan kehakiman.

"Amatlah jelas, kebebasan badan kehakiman merupakan tunjang kepada hukum negara dan sistem demokrasi yang diterima, dipercayai serta diyakini rakyat," katanya. 

Tun Tengku Maimun Tuan Mat - Gambar Bernama
Tun Tengku Maimun Tuan Mat - Gambar Bernama

Semalam, Tengku Maimun menyifatkan tohmahan yang dilempar pihak tertentu terhadap hakim dan Badan Kehakiman sejak kebelakangan ini agak keterlaluan.

Beliau berkata, ini kerana kebelakangan ini mahkamah berhadapan dengan pelbagai kes berprofil tinggi dan membabitkan kepentingan awam.

Menurut Tengku Maimun, hakim sama sekali tidak terlepas daripada kritikan awam tetapi ia tetap tertakluk kepada pengawasan tertentu.

Atas dasar itu jelas beliau, hakim perlu mencatat penghakiman supaya dibaca, dianalisis, dibincangkan dan dibahaskan.

Menurut Tengku Maimun, mustahak untuk ditegaskan bahawa kehakiman adalah barisan pertahanan terakhir dalam demokrasi Perlembagaan.

Tidak boleh ada kecurigaan terhadap badan kehakiman, katanya. - Getaran, 28 April 2022.

Sorotan

1

FINAS Bantu Penggiat Industri Kreatif Tingkat Kualiti Filem Negara Menerusi MyLAB

2

Mengubah Negara Menjadi Gergasi Sukan Komersial Dengan L‘Etape M‘sia

3

COVID-19, Kes Harian, Kematian Kembali Meningkat

Disyorkan untuk anda

Sukan 2 jam yang lalu

Mengubah Negara Menjadi Gergasi Sukan Komersial Dengan L‘Etape M‘sia

oleh Julie Jalaluddin

Semasa 3 jam yang lalu

Memandu Secara Berbahaya, Pemandu BMW Dicari

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Yasin Mula Rawatan Bipolar Di Hospital Semalam

Semasa 1 hari yang lalu

HFMD, Peningkatan 15 Kali Ganda, Selangor Tertinggi

oleh Farhana Farush