Berita Terkini

19 minit yang lalu: Lebih 1,000 kekosongan jemaah haji tolak tawaran sudah penuh - Idris 23 minit yang lalu: Jawatan Zuraida sebagai ahli MPT Bersatu gugur serta merta - Setiausaha Agung BERSATU 2 jam yang lalu: Sektor perlombongan mampu jana pelaburan RM6.7 bilion di Sarawak 2 jam yang lalu: Jepun rancang buka semula pintu sempadan kepada pelancong asing pada Jun 5 jam yang lalu: Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin umum sertai Parti Bangsa Malaysia

IKUTI KAMI


Kabinet Setuju Fortifikasi Tepung Gandum Dengan Zat Besi, Asid Folik

Semasa Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 26 Apr 2022 9:07PM

Khairy Jamaluddin - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Cadangan melaksanakan fortifikasi tepung gandum dengan zat besi dan asid folik bagi pek 25 kilogram (kg) ke bawah secara mandatori sebagai intervensi kesihatan awam dipersetujui Kabinet hari ini.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, langkah itu bagi memastikan paras zat besi dan asid folik dalam tepung gandum adalah seragam serta selaras cadangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), iaitu 6.0 miligram zat besi dan 260 mikrogram asid folik dalam setiap 100 gram tepung gandum.

“Fortifikasi adalah proses menambahkan zat tertentu ke dalam bahan makanan untuk meningkatkan mutu gizi makanan.

“Pada masa ini, zat besi dan asid folik tidak ditambah ke dalam tepung gandum pek 25 kg. Kedua-duanya hanya ditambah ke dalam tepung gandum pek satu kg secara sukarela dengan paras berbeza-beza dan lebih rendah, berbanding paras dicadangkan,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Beliau berkata, usaha itu adalah satu daripada intervensi kesihatan awam dalam usaha meningkatkan pengambilan zat besi dan asid folik dalam kalangan masyarakat.

Katanya, kekurangan zat besi dan asid folik boleh menyebabkan masalah kecacatan kekal dalam kalangan bayi seperti Neural Tube Defect (NTD) dan Anemia.

“Pelaksanaan fortifikasi zat besi dan asid folik dijangka meningkatkan kualiti nutrien produk makanan dihasilkan industri makanan kecil dan sederhana seperti roti, mi basah, roti canai dan kuih-muih.

“Ia sekali gus membuka ruang lebih luas bagi rakyat Malaysia mendapat akses kepada makanan berkhasiat di pasaran. Ini diharap dapat meningkatkan status pemakanan dan kesihatan rakyat Malaysia,” ujarnya.

Menurut beliau, berdasarkan Tinjauan Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan 2019, satu daripada lima (21.3 peratus) rakyat Malaysia mengalami masalah anemia dan secara khususnya, tiga daripada 10 (29.9 peratus) wanita usia reproduktif, iaitu antara 15 hingga 49 tahun, mengalami masalah anemia.

Sehubungan itu, beliau berkata, Kementerian Kesihatan (KKM) m akan mengadakan perbincangan lanjut bersama pemegang taruh berkaitan bagi memastikan pelaksanaan berkenaan tidak membebankan rakyat dari segi harga.

Jelasnya, KKM akan meminda Peraturan-Peraturan Makanan 1985 bagi pelaksanaan fortifikasi itu. - Getaran, 26 April 2022.
 

Sorotan

1

Ibu Parah, Ditikam Anak Usia 14 Tahun Ketika Sedang Tidur

2

Axiata Catat Kerugian RM42.97 juta

3

Persembahan Berkonsep Perkusi Jadi Santapan Di GOE

Disyorkan untuk anda

Semasa 22 jam yang lalu

'Saya Maafkan Awak' Kata Warga Emas Mangsa ‘Samseng Jalan Raya’

oleh Isabelle Leong

Semasa 2 jam yang lalu

Keluar Parti: Keputusan Sudah Dijangka, Zuraida Pentingkan Diri - BERSATU

oleh Susan Albert

Semasa 51 minit yang lalu

Treler Lebih Muatan, Pemandu Ibarat Ditelan Mati Emak, Diluah Mati Bapa

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Kes Harian COVID-19 Naik Sedikit, 2 Kematian

oleh Susan Albert