Berita Terkini

1 jam yang lalu: Khairy ucap tahniah kepada rakyat Malaysia daripada segi tingkah laku yang baik pada fasa peralihan ke endemik 1 jam yang lalu: Rakyat Malaysia berkemampuan jayakan fasa peralihan ke endemik - Khairy 3 jam yang lalu: Sukan SEA 31: Atlet menembak Johnathan Wong sumbang emas ke-28 negara selepas ungguli final 10m Air Pistol lelaki hari ini 4 jam yang lalu: Penularan wabak monyetpox yang jarang ditemui dikesan di Amerika Utara, Eropah 4 jam yang lalu: 30.4 peratus kanak-kanak di Malaysia lengkap vaksinasi COVID-19

IKUTI KAMI


Pensijilan SIRIM, SIRIM QAS International Sedia Bantu Pengilang, Pengimport Pelitup Muka

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 12 Apr 2022 8:40PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - SIRIM QAS International sedia membantu pengilang dan pengimport pelitup muka bukan perubatan untuk mematuhi peraturan ditetapkan dalam proses permohonan pensijilan MS SIRIM.

Ketua Pegawai Eksekutif SIRIM QAS International, Nur Fadhilah Muhammad berkata, ia merupakan sebahagian daripada usaha melindungi pengguna, sekali gus memastikan standard kualiti dan keselamatan yang terbaik terhadap pelitup muka digunakan.

“Kami bersedia membantu pengilang dan pengimport pelitup muka bukan perubatan untuk mematuhi peraturan ini bagi menunjukkan bahawa kepentingan serta keselamatan pengguna adalah keutamaan.

“Saya minta pihak terbabit untuk menghubungi SIRIM QAS International bagi sebarang pencerahan lanjut dan nasihat berkaitan ujian dan proses pensijilan,” katanya hari ini.

Menurut beliau, ketika ini terdapat banyak pelitup muka bukan perubatan yang dijual di pasaran.

Katanya, pengguna berhak untuk tahu bahawa produk yang dibeli adalah berkualiti tinggi, selamat dan berfungsi dengan baik.

“Sebagai proses, sebelum memastikan pengilang dan pengimport pelitup muka bukan perubatan menerima pensijilan MS SIRIM, kami menjalankan ujian dan pemeriksaan bagi produk yang dijual di pasaran untuk memastikan kualiti serta keselamatan terjamin.

“Semua jenis pelitup muka bukan perubatan diuji berdasarkan standard SIRIM 40, CWA 17553, AFNOR SPEC S76-001, MS 2323 atau BS EN 149,” ujarnya.

Beliau berkata, selepas menjalani audit pensijilan dan lulus kesemua ujian, produk itu akan diberikan label MS SIRIM yang diyakini berkualiti dan selamat untuk digunakan.

Katanya, SIRIM QAS International mula melakukan pengujian dan pensijilan ke atas pelitup muka bukan perubatan sejak tahun 2016.

“SIRIM QAS International sentiasa mengutamakan keselamatan pengguna. Ini merupakan objektif setiap ujian dan pensijilan yang kami jalankan ke atas setiap produk atau perkhidmatan,” katanya.

Sebelum ini Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) mengumumkan bahawa bermula 1 Januari 2023, pelitup muka bukan perubatan memerlukan pensijilan dan label SIRIM sebelum dijual.

Menurut KPDNHEP, pengumuman tersebut selaras dengan Perintah Perihal Dagangan (Perakuan dan Penandaan) Pelitup Muka Bukan Perubatan 2022 yang telah diwartakan di bawah Akta Perihal Dagangan 2011 pada 5 April lalu.

Katanya, pewartaan berkenaan yang akan dilaksanakan terhadap pengilang dan pengimport itu bertujuan untuk memastikan pelitup muka bukan perubatan tempatan atau import mematuhi standard keselamatan ditetapkan. - Getaran, 12 April 2022.

Berita Berkaitan

1

Refleksi 3 hari yang lalu

Tetapkan Umur Minimum Pembonceng Kanak-Kanak, Kata Pakar

2

Refleksi 4 hari yang lalu

Topi Keledar Murah Jadi Pilihan, Atasi Kepentingan Jaga Nyawa Anak

3

Refleksi 5 hari yang lalu

Topi Keledar: Gadai Nyawa Anak Demi Kesenangan Diri

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Pelitup Muka Wajib Di Kawasan Tertutup Sekolah Namun Ada Pengecualian

Sorotan

1

FINAS Bantu Penggiat Industri Kreatif Tingkat Kualiti Filem Negara Menerusi MyLAB

2

Mengubah Negara Menjadi Gergasi Sukan Komersial Dengan L‘Etape M‘sia

3

COVID-19, Kes Harian, Kematian Kembali Meningkat

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Gaji Minimum Rancakkan Kenaikan Harga, Jurang Kaya-Miskin Terus Melebar

oleh Fitri Nizam

Sukan 19 jam yang lalu

Jangan Ada Tokong Dalam Bola Sepak - KFA

oleh Rafisqi Radhi

Semasa 23 jam yang lalu

Pelantikan Tajuddin Sebagai Duta Malaysia Ke Indonesia Dipersetujui Jokowi

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Yasin Mula Rawatan Bipolar Di Hospital Semalam