Berita Terkini

8 jam yang lalu: Penerbangan terus antara Kuala Lumpur-Tashkent mulai Julai ini 8 jam yang lalu: Peter Anthony tipu 4 individu termasuk Najib dapatkan kontrak di UMS - Hakim 9 jam yang lalu: Produk ‘Prime Kopi Pejuang 3 In 1’ boleh sebabkan pengambilan 'dos berlebihan' Tadalafil 9 jam yang lalu: Untung bersih suku pertama Petron Malaysia naik kepada RM106.4 juta 10 jam yang lalu: 'Health Alert monkeypox’ akan dilaksanakan menerusi aplikasi MySejahtera mulai esok - Khairy

IKUTI KAMI


Think City Umum Geran RM10 Juta Untuk Merangsang Sektor Kebudayaan Di Wilayah Utara   

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 12 Apr 2022 4:05PM

Gua Kajang, Lenggong, Perak

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Think City Sdn Bhd (Think City) mengumumkan peruntukan RM10 juta untuk merancakkan pembangunan ekonomi berasaskan kebudayaan di wilayah utara Malaysia dengan kerjasama Kementerian Kewangan (MoF) sebagai sebahagian daripada inisiatif Bajet 2022.

Program Geran Pemangkin Ekonomi Budaya akan memanfaatkan warisan arkeologi Malaysia sebagai pemboleh pertumbuhan sosio-ekonomi dan pembangunan semula modal budaya, ekonomi dan sosial masyarakat kerana ia akan mewujudkan peluang pekerjaan dan pelaburan.

Ini adalah selaras dengan objektif program Rangkaian Pelancongan Arkeologi Wilayah Utara & Pembangunan Ekonomi Tempatan, satu inisiatif Think City, di bawah naungan MoF.

Malaysia terletak pada titik pertemuan sejarah dan geografi, seperti yang dibuktikan oleh penempatan prasejarah tertua di dunia selepas Afrika, menandakan dua juta tahun evolusi manusia.

Selain itu, tapak arkeologi Lembah Bujang dan Sungai Batu mempamerkan bukti penempatan manusia terawal di Asia Tenggara.

Ini bermakna potensi Malaysia untuk menjadi destinasi warisan arkeologi antarabangsa boleh dipertingkatkan dengan kemungkinan penemuan selanjutnya, dan peluang untuk mempamerkan tapak bersejarah dan budaya kawasan itu, dengan tumpuan awal di Lenggong, Kuala Kangsar dan Taiping.

Menyedari kepentingan wilayah itu, usaha Think City dan MoF dengan sokongan kerajaan negeri dan majlis tempatan akan menggalakkan penerokaan dan penemuan tapak arkeologi di sepanjang koridor kebudayaan Malaysia utara.

Ini juga akan mengaktifkan sumber pembangunan komuniti tempatan, merangsang pelancongan berasaskan budaya, perusahaan komuniti, dan minat awam serta meningkatkan pelancongan arkeologi untuk Malaysia.

Pengarah Urusan Think City Hamdan Abdul Majeed menjelaskan bahawa wilayah utara Malaysia kaya dengan sejarah dan berpotensi untuk menjadi pusat pameran budaya dan persekitaran semula jadi, ditetapkan untuk berkembang menjadi destinasi utama kebudayaan terpilih yang mampan.

“Pembangunan Ekonomi berasaskan kebudayaan adalah salah satu bidang utama yang diberi tumpuan oleh Think City.

“Kami amat percaya bahawa pelaburan dalam warisan arkeologi akan menarik orang ramai dan pihak berkepentingan ke dalam program penyertaan pelbagai aktiviti, yang terdiri bukan hanya satu tetapi banyak yang dikaitkan di sepanjang koridor kebudayaan Malaysia utara.

“Think City telah mengenal pasti nod yang berpotensi di wilayah utara untuk meningkatkan pengalaman berasaskan budaya dan akan melihat untuk menyokong penerima geran yang boleh mendalami dan mempelbagaikan perjalanan pelawat dan meluaskan pemahaman orang ramai tentang kepentingan budaya rantau ini melalui Program Geran Pemangkin Ekonomi Budaya.

“Kami berhasrat untuk memperkasakan komuniti untuk mengambil pemilikan sejarah yang dikongsi bersama mereka dan menterjemahkannya ke dalam modal sosial, ekologi dan kewangan yang boleh kekal buat generasi yang akan datang.”

Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Kerajaan Tempatan dan Pelancongan Negeri Perak Datuk Nolee Ashilin Mohammed Radzi menyatakan bahawa aset kebudayaan unik wilayah utara boleh dimanfaatkan untuk mewujudkan kesan berganda kepada sosio-ekonomi.

Ini termasuk monumen warisan mercu tanda, seni bina bersejarah, perdagangan tradisional, tapak arkeologi dan kepelbagaian biologi yang kaya serta kepelbagaian budaya untuk memberi manfaat kepada komuniti setempat.

“Usaha itu akan memberikan rangsangan kepada pelancongan di rantau ini, memberi projek berasaskan komuniti dan pemain kecil peluang untuk lebih berdikari dan menyumbang kepada pelancongan tempatan,” tambah Nolee.

Program itu, dibuka untuk penyertaan bermula 11 April, menawarkan geran yang boleh digunakan untuk individu, kolektif dan organisasi dalam pelbagai sektor.

Antara sektor yang termasuk adalah organisasi berasaskan warisan, perniagaan artisan tempatan, homestay, budaya makanan, penerbitan, pemulihan bangunan tradisional dan bersejarah serta kerja penyelidikan, dan pelbagai program untuk meningkatkan warisan budaya atau semula jadi tapak dan tempat, selain memanfaatkan masyarakat setempat.

Program Geran Pemangkin Ekonomi Budaya bertujuan untuk mencapai aspirasinya dalam tiga bidang:

1. Pembinaan Kapasiti & Advokasi – meningkatkan kemahiran masyarakat untuk memanfaatkan peluang sosial dan ekonomi, dan kempen jangkauan untuk meningkatkan kesedaran dan meningkatkan nilai aset warisan;

2. Demonstrasi – projek untuk memperkenalkan amalan terbaik untuk meningkatkan keunggulan dan daya tarikan aset di rantau ini; dan

3. Penciptaan Kandungan – inisiatif dan projek untuk meningkatkan pengalaman pelawat dan mewujudkan kesedaran dan daya tarikan di wilayah utara.

“Wilayah utara adalah cerita berusia dua juta tahun yang menunggu untuk diterokai dan ditemui,” tambah Hamdan.

Program geran ditutup pada 22 Mei 2022. Untuk maklumat lanjut mengenai geran, layari https://www.thinkcity.com.my/budaya. – The Vibes, 12 April 2022

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 1 minggu yang lalu

Amazon Web Services Bakal Labur Jumlah Yang Besar Di Malaysia - Azmin Ali

2

Semasa 7 bulan yang lalu

Dewan Rakyat Sebulat Suara Lulus RUU Levi Keuntungan Luar Biasa Pindaan 2020

3

Video & Galeri 11 bulan yang lalu

Gema Getaran Ep. 17

Sorotan

1

Zuraida Patut Lepaskan Kerusi Parlimen Ampang Juga - Fahmi Fadzil

2

Malaysia Airlines Mula Penerbangan Pertama Dari Kuala Lumpur Ke Doha

3

Letupan Bom Di Tak Bai: 3 Sukarelawan Polis Marin Cedera

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Vaksin COVID-19 Bukan Penyebab Cacar Monyet, Dakwaan Tiada Asas Saintifik

oleh Susan Albert

Semasa 15 jam yang lalu

Khidmat Guru Interim Lantikan 2019 Dilanjut Setahun Lagi

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 15 jam yang lalu

Sambung Lanjutan Tempoh Harga Siling Runcit, Borong Ayam, Apa Pendirian Kerajaan?

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Terowong SMART Ditutup, Beberapa Laluan Dinaiki Air

oleh Isabelle Leong