Berita Terkini

1 minit yang lalu: Op Limau : 905 individu ditahan disyaki terlibat judi haram, rampasan wang tunai dianggar lebih RM500,000 - Bukit Aman 41 minit yang lalu: Dasar Pendidikan Tahfiz Negara 2.0 dilancar Mac ini - Ahmad Zahid 41 minit yang lalu: Malaysia bimbang keganasan terbaharu di Baitulmaqdis Timur 42 minit yang lalu: Indonesia harap SOP RTK 2.0 diperincikan segera 43 minit yang lalu: Kerajaan Sarawak mahu pelabuhan Bintulu di bawah bidang kuasanya - Abang Johari

IKUTI KAMI


Kanak-Kanak Disaran Ambil Vaksin COVID-19 Sebelum Fasa Peralihan Endemik

Semasa Dikemaskini 10 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 12 Mar 2022 2:27PM

Kanak-kanak kini merupakan golongan yang lebih berisiko mendapat jangkitan COVID-19 memandangkan mereka yang berumur 11 tahun dan ke bawah, belum mendapat perlindungan sewajarnya. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pengambilan vaksin COVID-19 amat penting bagi kalangan kanak-kanak yang berumur lima hingga 11 tahun, terutamanya apabila negara akan memulakan fasa peralihan ke endemik.

Jurucakap Kementerian Kesihatan (KKM) berkata, ibu bapa diharap dapat melindungi anak mereka daripada jangkitan varian Omicron sebelum 1 April nanti, memandangkan kanak-kanak merupakan antara individu yang mudah terdedah dengan varian berkenaan.

“KKM sekali lagi menasihati ibu bapa untuk mengambil vaksin untuk anak-anak anda bagi melindungi mereka daripada jangkitan teruk varian Omicron yang boleh membawa maut dari jangkitan COVID-19 dan komplikasinya iaitu Multi System Inflammatory Syndrome in Children atau MIS-C.

“Kanak-kanak kini merupakan golongan yang lebih berisiko mendapat jangkitan COVID-19 memandangkan mereka yang berumur 11 tahun dan ke bawah, belum mendapat perlindungan sewajarnya berbanding dengan kumpulan umur yang lebih tinggi yang telah mendapat vaksinasi,” katanya.

Menurut jurucakap itu, kadar kemasukan kanak-kanak ke wad ‘Paediatric Intensive Care Unit’ (PICU) akibat COVID-19 l. Ia meningkat sebanyak 94 peratus untuk kesemua kategori 3 hingga 5.

Peningkatan turut berlaku ke atas kategori 4 sebanyak 200 peratus, diikuti kategori 5 sebanyak 125 peratus. - Getaran, 12 Mac 2022.

Sorotan

1

Penambakan Tanah Batu Puteh, Singapura Setuju Dengar Hujah Malaysia

2

Jaminan Makanan Untuk Singapura Tak Bermakna Hanya Eksport Ke Sana - Anwar

3

Pelantikan Nurul Izzah Ada Unsur Nepotisme Dan Langgar Prinsip Reformasi - CME

Disyorkan untuk anda

Semasa 19 jam yang lalu

Orkid Hibrid Baharu Dinamakan Sempena PM Dan Isteri

oleh Azril Annuar

Semasa 1 hari yang lalu

Waktu Puncak LRT Laluan Ampang-Sri Petaling, Monorel Dilanjutkan Mulai Hari Ini

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Kos Bina Stadium Shah Alam Baharu ‘Tidak Logik’ - TMJ

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Mangsa Banjir Di Sabah Menurun, Johor Meningkat, Pahang Kekal