Berita Terkini

5 jam yang lalu: Penerbangan terus antara Kuala Lumpur-Tashkent mulai Julai ini 5 jam yang lalu: Peter Anthony tipu 4 individu termasuk Najib dapatkan kontrak di UMS - Hakim 5 jam yang lalu: Produk ‘Prime Kopi Pejuang 3 In 1’ boleh sebabkan pengambilan 'dos berlebihan' Tadalafil 5 jam yang lalu: Untung bersih suku pertama Petron Malaysia naik kepada RM106.4 juta 7 jam yang lalu: 'Health Alert monkeypox’ akan dilaksanakan menerusi aplikasi MySejahtera mulai esok - Khairy

IKUTI KAMI


3 Kluster Baharu Sektor Pendidikan Dikesan di Kedah

Semasa Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 19 Jan 2022 9:24PM

Kakitangan Jabatan Kesihatan Negeri Kedah mengadakan ujian saringan COVID-19 kepada pelajar di Maktab Mahmud Pendang, Kedah. - Gambar dari Facebook Dato' Dr Mohd Hayati Bin Othman

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

ALOR SETAR - Tiga kluster baharu COVID-19 yang membabitkan sektor pendidikan direkodkan di Kedah, hari ini menjadikan jumlah keseluruhan kluster berkenaan di negeri itu adalah enam.

Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Kedah, Dr Othman Warijo, berkata tiga kluster itu adalah Kluster Dah Padang Halban di Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Changlun, Kubang Pasu; Kluster Dah Sungai Kob di SMK Sungai Kob dan Kluster Dah Sungai Limau di Sekolah Menengah Agama (SMA) Saadah Al-Diniyah Al-Islamiyah, Yan. 

Katanya, daripada ketiga-tiga kluster itu, Kluster Dah Sungai Kob mencatatkan kes kumulatif tertinggi, iaitu sebanyak 37 kes. 

“Kluster Dah Padang Halban mencatat kumulatif 25 kes, manakala Kluster Dah Sungai Limau merekodkan kumulatif 27 kes,” katanya ketika dihubungi Getaran. 

Semalam, sebanyak tiga kluster pendidikan dikesan di negeri berkenaan, iaitu Kluster Dah Jalan Pantai membabitkan SMK Kota Kuala Muda, Kluster Dah Penyarom, Maktab Mahmud Pendang dan Kluster Teluk Teduri, Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Baling. 

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan dan Kerajaan Tempatan Kedah, Datuk Dr Mohd Hayati Othman memaklumkan, Kluster Dah Penyarom mencatatkan jumlah kes positif tertinggi bagi keenam-enam kluster pendidikan di Kedah iaitu, 106 pelajar. 

Daripada jumlah itu, katanya, seramai 73 pelajar ditempatkan di Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 (PKRC) Dewan Wawasan, 16 di PKRC Kulim dan 17 menjalani kuarantin di rumah masing-masing. 

“Setiap pelajar yang positif tidak akan dibenarkan berada di asrama. Setakat ini jangkitan tersebut hanya melibatkan pelajar dan tidak membabitkan guru,” katanya. 

Dalam pada itu, Mohd Hayati memaklumkan, terdapat kes penjualan sijil vaksinasi palsu dikesan di negeri ini, baru-baru ini. 

Bagaimanapun, beliau enggan mendedahkan butiran lanjut berhubung perkara itu kerana kes terbabit masih disiasat pihak berkuasa. - Getaran 19 Januari 2022.
 

Sorotan

1

Zuraida Patut Lepaskan Kerusi Parlimen Ampang Juga - Fahmi Fadzil

2

Malaysia Airlines Mula Penerbangan Pertama Dari Kuala Lumpur Ke Doha

3

Letupan Bom Di Tak Bai: 3 Sukarelawan Polis Marin Cedera

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Pemuda Maut Langgar Kereta Berhenti Di Lorong Kecemasan

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 14 jam yang lalu

Zuraida Umum Keluar BERSATU, Sertai PBM Dan Letak Jawatan Menteri

oleh Susan Albert

Sukan 5 jam yang lalu

Jurulatih Wusyu Hadapi 10 Tuduhan Lakukan Amang Seksual Terhadap Pelatih Remaja

Semasa 1 hari yang lalu

Terowong SMART Ditutup, Beberapa Laluan Dinaiki Air

oleh Isabelle Leong