Berita Terkini

15 jam yang lalu: HFMD: 105 tabika, 75 taska kendalian KEMAS ditutup 15 jam yang lalu: Cacar Monyet: Malaysia belum bercadang tutup sempadan 15 jam yang lalu: KPDNHEP mahu lebih ramai siswazah ceburi bidang francais 15 jam yang lalu: Kempen ‘meriah raya’ UDA Holdings galakkan pemilikan hartanah 15 jam yang lalu: Hamzah akan bertemu menteri dalam negeri Thailand bincang isu keselamatan negara

IKUTI KAMI


AG Perlu Jelaskan Jika Wujud Kompromi Siasatan SPRM, SC

Semasa Dikemaskini 4 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Jan 2022 3:58PM

Gobind Singh Deo - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Peguam Negara, Tan Sri Idris Harun digesa memberi penjelasan sama ada akan wujud kompromi atau konflik dalam siasatan dilakukan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Suruhanjaya Sekuriti (SC), apabila saling menyiasat antara satu sama lain.

Perkara itu perlu dilaksanakan Idris berikutan timbulnya skandal pemilikan saham membabitkan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki yang sedang hangat diperkatakan.

Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo berkata, SC dilaporkan pada 6 Januari lalu akan berhubung dengan Azam tentang perkara terbabit.

Lima hari kemudian, beliau menjelaskan, SPRM pula dilaporkan menerima aduan salah laku berkenaan individu tertentu dalam pengurusan tinggi dan lembaga pengarah SC.

“Idrus harus menjelaskan bagaimanakah pihak SPRM dan SC boleh menyiasat dengan betul antara satu sama lain, terutamanya apabila siasatan berkenaan melibatkan pegawai tertinggi di kedua-dua institusi yang mana aduan telah dibuat ke atas mereka.

“Kelihatan seolah-olah SC dan SPRM sedang menyiasat antara satu sama lain pada ketika ini. Peguam Negara mesti nyatakan sama ada wujudnya konflik atau kemungkinan siasatan akan dikompromikan atau dilihat sebagai dikompromikan di dalam keadaan sedemikian,” katanya, hari ini.

Azam Baki
Azam Baki

Azam berdepan siasatan SC selepas beliau mengaku akaun miliknya digunakan adiknya, Nasir Baki, bagi memperoleh saham berkenaan, namun menafikan sebarang salah laku. 

Jurucakap SC menegaskan pihaknya telah meminta semua pihak yang terbabit, termasuk Azam bagi memberi penjelasan serta mengesahkan kenyataan dibuat, selain mengumpul sebarang bukti berkaitan.

Ekoran itu, banyak pihak mendesak Azam bercuti sementara atau berundur bagi memberi ruang siasatan dijalankan.

Tidak lama kemudian, SPRM pula dilaporkan menerima aduan melibatkan salah laku dan jenayah rasuah oleh pengurusan tertinggi SC serta ahli Lembaga Pengarahnya.

Menurut sumber daripada SPRM, laporan tersebut kini dalam peringkat kajian, sebelum siasatan lanjut dibuat.

Dalam pada itu, Gobind menegaskan, Azam masih bertanggungjawab atas arahan, kawalan dan penyeliaan semua perkara yang berkaitan dengan suruhanjaya itu memandangkan beliau masih menyandang jawatan Ketua Pesuruhjaya SPRM.

“Azam kekal sebagai ketua SPRM. Seksyen 5 Akta SPRM menyatakan bahawa ketua SPRM bertanggungjawab ke atas arahan, kawalan dan penyeliaan semua perkara yang berkaitan dengan suruhanjaya itu,” katanya.

Pada masa sama, beliau mempersoalkan apakah individu yang terlibat dalam laporan salah laku SC masih dapat menentukan bagaimana siasatan dijalankan di suruhanjaya itu, memandangkan ia membabitkan pengurusan tinggi dan lembaga pengarah agensi terbabit.

“Adakah Peguam Negara berpendapat bahawa siasatan dalam keadaan sedemikian adalah wajar dan menyakinkan.

“Dia mesti juga menerima bahawa sekiranya sesuatu kes diteruskan ke mahkamah sebagai akibat daripada penyiasatan ini, isu yang berkaitan dengan konflik dan kompromi juga boleh timbul yang mungkin ada kesan terhadap perbicaraan itu,” katanya.

Sehubungan itu, Gobind mengharapkan agar Idris dapat menjelaskan perkara ini kepada masyarakat awam.

“Peguam Negara mesti bersuara dan menjelaskan perihal ini. Adakah ini wajar dan jika tidak apa yang telah beliau lakukan berkaitan hal ini,” katanya. - Getaran, 16 Januari 2022.

Sorotan

1

‘Phoenix’ Bukan ‘Phonix’, Khairy Selamba Tegur Moderator Ketika Siaran Langsung

2

Jawatankuasa Bersama Diwujudkan Laksana Penghantaran Pekerja Mahir Malaysia Ke Jepun

3

“Saya Jaga Yasin Semasa Episod Bipolar Itu” - Faizal Tahir 

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Harga Durian Dijangka Turun Mulai Jun

Politik 1 hari yang lalu

PM Perlu Segera Tunai Janji Bahas RUU Anti Lompat Parti

oleh Farhana Farush

Politik 10 jam yang lalu

Dakwaan Zuraida Gemar Tukar Wadah Politik Tak Menghairankan Saya - Faiz

oleh Aiman Sadiq

Luar Negara 1 hari yang lalu

Filipina: Pengembara Ambil Dos Penggalak Tak Perlu Jalani Saringan COVID