Berita Terkini

7 jam yang lalu: Reman penganggur penggal kepala ibu dilanjutkan 4 hari 7 jam yang lalu: Dana RM10 juta bantu pengoperasian FAM - Ahmad Faizal 7 jam yang lalu: Seekor penyu spesies agar jantan dewasa ditemukan mati di perairan Pulau Kapas, di Marang 7 jam yang lalu: Kebakaran tapak pelupusan sampah Pulau Burung, 90 keluarga terima bantuan RM1,000 10 jam yang lalu: DUN Johor bubar: Langkah seterusnya akan diambil oleh Speaker DUN untuk maklum pada SPR - MB

IKUTI KAMI


Kerajaan Perlu Dapatkan Dana Antarabangsa Demi 'Adaptasi' Perubahan Iklim Negara

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 08 Jan 2022 4:25PM

Malaysia perlu mengambil serius mengenai perubahan iklim dengan menjadikan bencana banjir baru-baru ini sebagai iktibar. - Gambar Sairien Nafis

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan perlu mendapatkan dana antarabangsa demi mengadaptasi perubahan iklim yang berlaku, termasuk menyelaraskan sistem ekologi, sosial dan ekonomi negara.

Presiden Sahabat Alam Malaysia (SAM), Meenakshi Raman berkata, usaha itu mampu mengelakkan setiap negeri daripada terus melakukan pengubahan guna tanah hutan, sekali gus memastikan masalah banjir tidak bertambah buruk.

Menurut beliau, sebelum ini pihaknya sudah menekankan keperluan untuk mempertingkatkan usaha Malaysia dalam mendapatkan dana antarabangsa.

Katanya, penekanan itu bagi membantu menyesuaikan keadaan negara dengan perubahan iklim dan mempertingkatkan perlindungan hutan serta biodiversiti.

“Dana antarabangsa ditubuhkan di bawah Konvensyen Rangka Kerja Perubahan Iklim Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNFCCC) boleh didapati daripada Dana Iklim Hijau (GCF), Dana Adaptasi, Fasiliti Alam Sekitar Sedunia (GEF) dan Dana Perubahan Iklim Khas (SCCF).

“Matlamat dana antarabangsa ini adalah untuk membantu negara membangun mengurangkan pelepasan gas rumah kaca dan membuat adaptasi dalam menangani kesan perubahan iklim,” katanya, hari ini.

Meenakshi Raman
Meenakshi Raman

Meenakshi memaklumkan, sebanyak RM7.24 bilion dana diperuntukan menerusi Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK-11) bagi pelaksanaan langkah mempertingkatkan adaptasi dan daya ketahanan negara terhadap perubahan iklim.

Bagaimanapun, beliau berkata, episod banjir baru-baru ini, jelas menunjukkan bahawa apa sahaja langkah diambil kerajaan setakat ini masih jauh daripada mencukupi.

“Berbanding negara ASEAN lain, Malaysia ketinggalan dalam mendapatkan dana iklim bagi usaha adaptasi. Contohnya, Vietnam memperoleh AS$36.3 juta (RM152.79 juta) daripada GCF dan AF bagi projek adaptasi.

“Thailand memperoleh geran AS$17.5 juta (RM73.66 juta) daripada GCF untuk mempertingkatkan daya ketahanan perubahan iklim, manakala Laos menerima AS$20 juta (RM84.18 juta) bagi projek adaptasi daripada AF dan GCF,” katanya.

Pada masa masa, Meenakshi berkata, kajian dijalankan Institut Alam Sekitar Stockholm pada 2016 mendedahkan secara umum, Malaysia melihat kerentanan negara dengan perubahan iklim adalah rendah, berbanding negara ASEAN lain.

Akibatnya, beliau menegaskan, tindakan adaptasi diberi keutamaan lebih rendah berbanding dengan pembangunan ekonomi.

“Walaupun ketika ini Malaysia memperoleh geran AS$3 juta (RM12.63 juta) daripada GCF (yang mana setiap negara membangun berhak memperolehnya) untuk membangunkan Pelan Adaptasi Nasional (NAP), kita mesti memahami bahawa dana terbabit hanyalah untuk penyediaan rancangan berkenaan sahaja.

“Ia tidak termasuk dana diperlukan untuk pelaksanaan segala tindakan di bawah rancangan terbabit,” ujarnya.

Mengulas lanjut, Meenakshi berkata, NAP dijangka mengambil masa beberapa tahun untuk disediakan, malah sumber kewangan tambahan akan diperlukan untuk segala perlaksanaan berkaitan.

Jelasnya, walaupun penyediaan NAP adalah amat kritikal, kerajaan tidak boleh hanya duduk diam sementara menunggu ia diselesaikan.

Selain itu, Meenakshi berkata, NAP dijangka bersifat komprehensif dan sementara menunggu ia disiapkan, kerajaan Persekutuan dan negeri perlu mempunyai rancangan serta projek interim untuk memperoleh dana antarabangsa. 

“Projek sedemikian boleh merangkumi langkah berasaskan ekosistem yang akan membantu meminimumkan risiko kesan buruk perubahan iklim, membina daya ketahanan terhadap perubahan iklim dan mempertingkatkan usaha pengurangan risiko bencana serta kesiapsiagaan kita,” katanya. - Getaran, 8 Januari 2021.
 

Sorotan

1

88 Kilogram Ganja Dirampas, Babit Cubaan Seludup Di Sempadan

2

PM, Peja Doakan Kesihatan Tun M

3

5 Resipi Baharu Harus Cuba Untuk 2022

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kebakaran Kedai Perabot, Lelaki Ditemui Rentung

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

RFID: PLUS Kenal Pasti Penambahbaikan, Elak Kesesakan Plaza Tol

Semasa 1 hari yang lalu

Dokumen Palsu, Pembantu Penguatkuasaan Agensi Kerajaan Ditahan Bantu Siasatan

oleh Rafisqi Radhi

Semasa 19 jam yang lalu

Makanan RMT Guna Bekas Bento, KPM Perlu Rungkai Segala Kekeliruan 

oleh Susan Albert