Berita Terkini

5 jam yang lalu: Penang SMART parking dijangka beroperasi seperti biasa 6 pagi Khamis 5 jam yang lalu: 97.3 peratus KIR berdaftar di PPS sudah terima BWI 5 jam yang lalu: Pelekat RFID rosak: Pengguna boleh dapat gantian secara percuma - PLUS 5 jam yang lalu: 35 peratus kebakaran tapak pelupusan sampah Pulau Burung, Pulau Pinang, dipadamkan 9 jam yang lalu: Bayaran one-off RM500 kepada penerima Pingat Jasa Pahlawan Negara yang layak bermula Jun ini hingga Disember - Bukit Aman

IKUTI KAMI


MPM Arah Kerja Korek Pasir Dihentikan

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 03 Jan 2022 8:02AM

Gambar yang dimuatnaik di dalam Twitter Persatuan Aktivis Sahabat Alam memaparkan kerja mengorek pasir di kawasan pendaratan penyu Tanjung Gemuk, Pantai Pasir Panjang, di Manjung.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

IPOH - Majlis Perbandaran Manjung (MPM) telah mengeluarkan notis henti kerja ke atas projek korek pasir yang didakwa dijalankan di kawasan pendaratan penyu Tanjung Gemuk, Pantai Pasir Panjang, di Manjung.

Yang Dipertua MPM Syamsul Hazeman Md Salleh berkata lesen dan permit bahan batuan serta mineral bagi kerja-kerja terbabit dikeluarkan oleh Pejabat Tanah dan Galian (PTG).

"Sehingga kini pihak MPM belum menerima permohonan rasmi melibatkan kebenaran kerja tanah," katanya ketika dihubungi Bernama semalam.

Persatuan Aktivis Sahabat Alam menerusi Twitter semalam memuat naik dua keping gambar memaparkan aktiviti mengorek pasir di kawasan berkenaan yang merupakan zon sensitif alam sekitar tahap satu.

Menurut persatuan itu kawasan sensitif alam sekitar tahap satu adalah kawasan yang tidak boleh dijalankan sebarang jenis aktiviti pembangunan selain pelancongan terkawal dan penyelidikan sebagaimana dinyatakan dalam peraturan atau Rancangan Fizikal Negara serta Rancangan Tempatan.

Sementara itu, Pengarah Jabatan Alam Sekitar Negeri Perak Rosli Zul ketika dihubungi berkata pihaknya akan melakukan semakan sebelum mengambil tindakan lanjut. - Bernama

Sorotan

1

Pencarian Kanak-Kanak Orang Asli Masuk Hari Ke- 6

2

Pengaruh Kawan Punca Utama Individu Ambil Dadah

3

Menjengah Butik Indigo Pertama Di Malaysia!

Disyorkan untuk anda

Luar Negara 1 hari yang lalu

Artis Russia Ditahan Berkenan Arca Najis Gergasi

Semasa 8 jam yang lalu

Ravi Everest Teruskan Misi Ke Puncak Tertinggi Dunia Mac Ini

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Ketua Cawangan APAD Didakwa Salah Guna Kuasa

oleh Nik Khaleef Fitri

Semasa 8 jam yang lalu

Saya Buka Pelitup Muka Hanya Untuk Penuhi Permintaan Jurugambar - Kit Siang

oleh Fitri Nizam