Berita Terkini

9 minit yang lalu: ‪5,139 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan‬ 46 minit yang lalu: PAS dan Bersatu akan sertai PRN Johor sebagai Perikatan Nasional (PN) - Pengerusi PN 2 jam yang lalu: Agong, Raja Permaisuri zahir ucapan takziah kepada keluarga bekas Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Abang Muhammad Salahuddin yang meninggal dunia semalam - Istana Negara 6 jam yang lalu: 12 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 1 BID, jumlah korban 31,952 6 jam yang lalu: Lelaki yang cuba memasuki rumah Taylor Swift ditahan di Manhattan

IKUTI KAMI


Mercu Tanda Gah Dibina, Rumah Mampu Milik Dibiar Tergadai 

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 01 Jan 2022 8:59PM

Majoriti penduduk di kawasan bandar di kalangan kumpulan B40 masih belum mampu memiliki kediaman sendiri, justeru kajian semula dasar perumahan negara perlu dilakukan terutama di Lembah Klang. - Gambar Sadiq Asyraf

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kerajaan digesa melaksanakan semula kajian teliti dasar perumahan negara di kawasan bandar, bagi menjadikan Kuala Lumpur dan Lembah Klang mampu didiami oleh semua lapisan masyarakat.

Ketua BERSATU Bahagian Segambut, Mahathir Mohd Rais berkata, walaupun kerajaan telah melaksanakan pelbagai inisiatif seperti Perumahan Awam Kos Rendah Bersepadu (PAKRB), Perumahan Awam Kos Rendah (PAKR) di samping Program Perumahan Rakyat (PPR), majoriti kumpulan B40 malangnya masih tidak mampu memiliki kediaman sendiri.

“Ada yang berpendapat, harga hartanah di Kuala Lumpur dijangka terus meningkat susulan daripada pandemik COVID-19, namun, pembinaan mercu tanda bagi golongan 'kayangan’ dan pembeli antarabangsa terus berlanjutan bagai cendawan yang tumbuh selepas hujan. 

“Aspek perancangan pembangunan bandar memainkan peranan yang sangat penting dan ia mestilah bersifat masa hadapan, di samping mempunyai visi serta misi bagi mewujudkan bandar sebagai kediaman sesuai dan selesa untuk dihuni,” katanya kepada Getaran, hari ini.

Mahathir Mohd Rais
Mahathir Mohd Rais

Secara umumnya, Mahathir memaklumkan, permasalahan pembangunan perumahan di bandar berpunca daripada penawaran rumah mampu milik dan kos rendah yang masih tidak dapat memenuhi permintaan golongan berpendapatan rendah.

Pada masa sama, beliau berkata, harga rumah agak tidak masuk akal ketika ini, lantaran kegilaan pemaju merebut tanah ‘murah’ untuk diubah menjadi sebuah projek perumahan kos tinggi, semata-mata demi meraih keuntungan.

“Pemilikan mahligai sendiri dan perumahan sosial semakin tidak dapat dicapai buat golongan muda di saat ini, malah mereka berdepan situasi genting apabila pasaran pekerjaan semakin mencabar dan dibebani pula hutang sebagai pelajar dan pembaharuan kesejahteraan yang semakin meningkat.

“Inilah yang menyukarkan keadaan mereka yang tinggal di bandar untuk membeli rumah kos rendah. Selain daripada itu, mereka juga perlu menghadap karenah birokrasi dan amalan korupsi di kalangan penjawat awam serta ahli politik dalam penempatan perumahan,”katanya.

Sehubungan itu Mahathir menegaskan, dasar perumahan yang diamalkan kerajaan ketika ini mengundang kemarahan masyarakat di bandar kerana dilihat masih gagal menyediakan pertumbuhan lestari buat kumpulan berpendapatan rendah.

Beliau berkata, kelemahan yang wujud itu menyebabkan golongan berkenaan kembali berhijrah ke kampung kerana kecewa, apabila tiada tindakan serius daripada kerajaan bagi menangani isu terbabit.

“Jaminan kerajaan bagi projek besar seperti Menara Merdeka 118 membuatkan sukar bagi pengundi muda khususnya di bandar untuk mengetahui apa hasil boleh diharapkan dari suntikan dana berbilion ringgit yang dijanjikan ke arah infrastruktur.

“Kita harus sedar bahawa masa depan dasar kelestarian negara bergantung kepada keberkesanan kerajaan dalam menangani masalah yang dihadapi oleh rakyat di bandar dan luar bandar,”katanya. - Getaran, 1 Januari 2022

Sorotan

1

12 Kematian Baharu COVID-19, 1 BID

2

Syed Saddiq Sahkan Muda Tanding PRN Johor

3

Peralihan Fasa Endemik, Bersediakah Kita?

4

Zulin Aziz Selamat Bertunang Dengan Farhan Norzaini

Disyorkan untuk anda

Semasa 18 jam yang lalu

8,234 Kes Jenayah Babitkan Rampasan Bernilai RM610.1 Juta Direkod Tahun Lalu

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 1 hari yang lalu

SOP Umrah Baharu Akan Dimuktamadkan Setelah Diperhalusi, Dipersetujui - Nancy

Semasa 17 jam yang lalu

4WD Langgar Lampu Merah, 4 Beranak Nyawa Melayang

oleh Nik Khaleef Fitri

Politik 1 hari yang lalu

Letak Calon Muda Bukan Jaminan Tambat Hati Pengundi Johor

oleh Mastura Malak