Berita Terkini

6 jam yang lalu: Pejabat Kesihatan Songkhla lapor kematian pertama di Thailand disebabkan varian Omicron 7 jam yang lalu: Tiada istilah Hari Agama Sedunia, hanya Islam satu-satunya agama yang jelas dan terbukti benar - Idris Ahmad 7 jam yang lalu: Tang jie-Yen Wei terlepas gelaran juara Terbuka India 7 jam yang lalu: 36,000 ketua isi rumah (KIR) di Selangor telah menerima bantuan RM1,000 - MB 7 jam yang lalu: COVID: 99.1 peratus daripada 3,010 kes dilapor hari ini kategori satu dan dua - KP Kesihatan

IKUTI KAMI


JAS Lulus 46 Laporan EIA Pahang pada 2021, Termasuk Pembalakan, Perladangan

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 31 Dec 2021 2:39PM

Gambar yang tular di media sosial yang menunjukkan kayu-kayu balak yang dihanyutkan banjir, sekali gus mencetuskan kebimbangan ramai. - Gambar dari twitter @myjoe_

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Jabatan Alam Sekitar (JAS) telah meluluskan 46 laporan Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA) untuk projek tanah di Pahang, termasuk bagi pembalakan dan pembangunan pertanian.

Meskipun Jabatan Perhutanan Pahang menafikan kejadian banjir besar baru-baru ini berpunca daripada aktiviti pembalakan dan pembersihan tanah yang berlebihan, rekod JAS sendiri menunjukkan bahawa bukan sahaja aktiviti pembalakan dan pembersihan tanah berlaku, malah sebahagian daripadanya telah diluluskan oleh JAS.

Gambar-gambar kayu balak yang dihanyutkan banjir tular di media sosial dan menimbulkan kebimbangan mengenai kemusnahan alam sekitar di Pahang, dengan netizen membuat spekulasi bahawa kayu balak dan serpihan kayu dihanyutkan air banjir adalah akibat pembalakan haram yang berleluasa.

Bagaimanapun dokumen yang diperoleh oleh The Vibes menunjukkan bahawa beberapa aktiviti ini mungkin mendapat kebenaran.

Jabatan Perhutanan Pahang menafikan dakwaan itu, menyalahkan tanah runtuh sebagai punca serpihan banjir di Bentong, dan seterusnya menegaskan tiada aktiviti pembalakan haram berlaku di Hutan Simpan Lentang.

Namun, baru setahun yang lalu jabatan yang sama mengeluarkan perintah berhenti kerja terhadap syarikat pembalakan yang ditugaskan untuk membersihkan hutan di rizab yang sama.

Keadaan selepas banjir yang melanda Bentong. - Gambar Azim Abd Rahman
Keadaan selepas banjir yang melanda Bentong. - Gambar Azim Abd Rahman

Selain itu, pada  2015, Persatuan Bagi Perlindungan Warisan Semula Jadi Malaysia mengancam untuk memberikan bukti bahawa aktiviti pembalakan memang berlaku di Hutan Simpan Lentang. Aktiviti sebegini tidak diasingkan di Lentang, kerana kerajaan Pahang sedar akan berleluasanya aktiviti yang merosakkan alam sekitar ini.

Pada 2019, Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Wan Rosdy Wan Ismail menyatakan bahawa 2,530 hektar hutan simpan di negeri itu telah diceroboh.

EIA yang diperoleh The Vibes menunjukkan dakwaan yang menakutkan terhadap tindakan pihak berkuasa dalam melindungi alam sekitar dan mungkin bersubahat dalam menyumbang kepada banjir di Pahang, baru-baru ini, yang telah meragut 20 nyawa.

Antara projek yang telah diluluskan adalah:

- Pembersihan tanah dan pembalakan di cerun seluas 96.16 hektar di Cameron Highlands untuk kemudahan pelupusan sisa sedimen sisa oleh Tenaga Nasional Bhd

- Konsesi pembalakan kepada Seruan Gemilang Sdn Bhd untuk membalak 3,844 hektar Hutan Simpan Bukit Ibam di Rompin

- Konsesi pembalakan kepada Persatuan Peniaga Melayu Bersatu Pahang (PPMB) atas 217.70 hektar tanah negeri di Hulu Tembeling

- Konsesi pembalakan kepada Golden Prosperous Resources Sdn Bhd melibatkan 124.38 hektar Hutan Simpan Bukit Ibam

Walaupun hanya tiga EIA konsesi pembalakan telah mendapat kelulusan daripada JAS, 14 persetujuan telah diberikan kepada aktiviti pembangunan ladang hutan di hutan simpan.

Projek pertanian ini termasuk:

-  396.85 hektar Hutan Simpan Krau di Temerloh kepada Gemilang Krai Sdn Bhd

-  117.17 hektar Hutan Simpan Lakum di Temerloh kepada Kemudi Pertama Sdn Bhd

- 483 hektar Hutan Simpan Tekai Tembeling di Jerantut ke Kerjaya Jutamas Sdn Bhd

- 435.8 hektar Hutan Simpan Tekam di Jerantut kepada Akokaya Sdn Bhd

- 400.51 hektar Hutan Simpan Tenggalan di Lipis kepada Casa Tropical Enterprise

- 486.45 hektar Hutan Simpan Lepar di Pekan kepada Liew Trading

Secara keseluruhan, difahamkan bahawa JAS menerima 74 laporan EIA tahun ini, meluluskan 46. – The Vibes, 31 Disember 2021

Sorotan

1

Di Sebalik Kontroversi, Pementasan 'Putri Santubong' Sukses, Dikenali Dunia!

2

Banjir Melanda, Awasi Bahaya Penyakit Bawaan Air - Pakar

3

Letusan Gunung Berapi Tonga Cetus Amaran Tsunami di Jepun, Kepulauan Pasifik

4

Pencuri Dimandikan Seperti Jenazah, Jangan Buat 'Undang-Undang Rimba'

Disyorkan untuk anda

Semasa 17 jam yang lalu

Kedai Kacang Putih Musnah Terbakar

Semasa 18 jam yang lalu

Pencuri Dimandikan Seperti Jenazah, Jangan Buat 'Undang-Undang Rimba'

oleh Aiman Sadiq

Semasa 6 jam yang lalu

Pelajar Asrama Sekolah Menengah Cetus Kluster Baharu Di Tambunan

oleh Ardyhansah Amat

Sukan 1 hari yang lalu

Sukma 2020 Kuala Lumpur: 240 Atlet Johor Tarik Diri