Berita Terkini

6 jam yang lalu: Beberapa stesen LRT, MRT yang terpilih dan semua stesen Monorel ditutup esok, mulai 7 pagi hingga 3 petang 6 jam yang lalu: Dos penggalak perlu untuk pastikan imuniti kekal pada tahap optimum - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: Piala Dunia FIFA 2022 Qatar: 1.2 juta tiket ditempah dalam tempoh 24 jam 6 jam yang lalu: MITRA: SPRM tahan 22 individu termasuk pengarah syarikat, presiden persatuan 11 jam yang lalu: 4 ahli politik antara 16 individu beri keterangan berhubung penganjuran perhimpunan #TangkapAzamBaki - Polis

IKUTI KAMI


Rina Dikecam Bermain 'Wayang', Cuci PPS Bukan Rumah Mangsa

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 26 Dec 2021 5:31PM

Video Rina membersihkan longkang menggunakan 'water jet' di sebuah PPS tular di media sosial. - Gambar dari media sosial

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Belum habis dikritik netizen kerana tindakannya yang melawat kawasan banjir memakai kasut tinggi, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rina Harun sekali lagi menjadi topik hangat di media sosial, hari ini.

Ini dibuktikan apabila ketika orang ramai bertungkus lumus membantu membersihkan rumah mangsa banjir, kelibat Rina dilihat pergi mencuci kawasan persekitaran sebuah PPS yang kini menjadi bahan jenaka warga maya. 

Apa yang memalukan, menerusi video yang tular di Twitter, Ketua Srikandi BERSATU itu seolah-olah memperbodohkan diri kerana mencuci menggunakan 'water jet' di kawasan PPS yang langsung tidak terjejas dengan banjir.

Rata-rata netizen menyatakan tindakan Ahli Parlimen Titiwangsa itu hanya sekadar wayang yang mencari publisiti di hadapan media, kononnya beliau turut sama membersihkan kawasan banjir. 

"Rina, Kau cuci apa tu h***t, di situ lumpur semua orang dah bersihkan apa lagi yang kau buat? Elok ambil water jet tu sembur otak kau," soal dylawok. 

"Rina ini kalau dibandingkan dengan banjir lumpur, kebodohan dia lagi pekat," kata pula Rahmah Ghazali. 

"Tak malu ke buat begini, terang lagi bersuluh tempat itu dah bersih. Kau sembur apa? Kuman yang tak nampak? Terpaling show off dia yang membantu," ujar pula nanims di Twitter. 

Dalam pada itu, terdapat juga warga maya memaklumkan bahawa tindakan Rina membuktikan ketidakmatangan Jemaah Menteri dalam bertindak membantu mereka yang terkesan disebabkan bencana.

" Lepas tengok aksi ini, dah boleh bayang macamana mereka bincang dalam mesyuarat kabinet atau mesyuarat kementerian," soal Amir Khusyairi. 

"Kalau beginilah sikap Rina, patutlah bantuan selamatkan mangsa lambat, bantuan segera pun tak sampai sehingga kini. Memang habis jahanam hidup rakyat kalau ada menteri bodoh begini," tegas Rahim Shah. 

Malah, ada di kalangan netizen berterima kasih kepada perakam video kerana berjaya membuktikan kebodohan ditunjukkan oleh menteri yang bersikap hanya mahukan populariti.

"Siapa yang rekod video ni aku harap dimurahkan rezeki dan dipanjangkan umur. Sebab kalau dia tak rekod ni, kita tak tahu yang Rina ni hari tu bukan pembedahan buang perut tapi buang otak sebenarnya," kata macaister dengan sinis. 

"Terbaik siapa yang rekod video ini. Kita sebagai netizen perlu sebarkan kerana tak patut pun ada menteri yang bersikap wayang sebegini," luah Hanim Ahmad di Twitter. 

Sebelum ini, Rina juga dikecam kerana ‘sempat’ mengadakan upacara perasmian Majlis Bantuan Banjir Keluarga Malaysia di sebuah hotel, baru-baru ini dan bukannya mengagihkan bantuan dengan kadar segera. 

Rata-rata netizen kecewa dengan tindakan beliau yang seolah-olah tidak mempunyai perasaan empati dan sensitif terhadap semua mangsa. - Getaran, 26 Disember 2021.

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Bimbang Rumah Dimasuki Pencuri, COVID-19, Antara Punca Usaha Menyelamat Mangsa Banjir Sukar - PM

2

Selebriti 1 minggu yang lalu

Selebriti Terkesan Banjir Dapat Bantuan

3

Semasa 1 minggu yang lalu

KDN Teliti Tambah Aset Hadapi Banjir Masa Depan - Hamzah

4

Kolum 1 minggu yang lalu

Jangan Dibuang Lebihan Sumbangan Banjir, Wujudkan Pusat Bekalan

Sorotan

1

RMT RM2.50 Tidak Relevan, KPM Perlu Naikkan Peruntukan

2

Netizen Kecam Jawapan Radzi ‘Nasi Putih, Kuah’ Bukan Makanan RMT

3

Naim Daniel Lapor Polis, Minta Penyebar Fitnah Belajar Jadi Manusia!

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Laksana ‘PKP’ Terhadap Babi Kawal Wabak ASF

Sukan 1 hari yang lalu

Zii Jia Tinggalkan BAM Untuk Kontrak Lumayan Bersama KLRC?

oleh Saktesh Subramaniam

Semasa 1 hari yang lalu

Bimbang Rumah Dimasuki Pencuri, COVID-19, Antara Punca Usaha Menyelamat Mangsa Banjir Sukar - PM

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Adam Adli Beri Keterangan Berhubung Perhimpunan #TangkapAzamBaki

oleh Fitri Nizam