Berita Terkini

5 jam yang lalu: Agong berkenan solat Jumaat di Masjid Hagia Sophia 5 jam yang lalu: Australia umum bantuan tambahan US$25 juta kepada Sri Lanka 5 jam yang lalu: Bomba Sarawak tingkatkan rondaan sempadan kekang pembakaran terbuka 5 jam yang lalu: Kerajaan lulus peruntukan RM6.3 bilion untuk Selangor - PM 5 jam yang lalu: Dua peniaga didakwa tipu urusan sewa rumah dan bilik

IKUTI KAMI


Banjir Besar, 4 Loji Rawatan Air Ditutup di Selangor

Semasa Dikemaskini 7 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 20 Dec 2021 1:12PM

LRA Semenyih 2 - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Empat loji rawatan air (LRA) terpaksa dihenti tugas berikutan peningkatan paras sungai yang mengakibatkan banjir.

Jurucakap Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) memaklumkan, penutupan di LRA Semenyih 2, LRA Sg Langat, LRA Langat 2 dan LRA Cheras Batu 11 itu juga ditutup selepas bekalan elektrik kecemasan dihentikan, semalam.

Bagi LRA Semenyih 2, Air Selangor memaklumkan, operasi telah dimulakan manakala bekalan air bersih akan disalurkan semula kepada pengguna di kawasan yang terjejas secara berperingkat, dan dijangka pulih sepenuhnya menjelang jam 10 malam, hari ini.

“Bagi LRA Sg Langat, operasi telah dimulakan sepenuhnya. Proses pemulihan bekalan akan diumumkan kelak. Bagi LRA Langat 2, proses pengepaman air mentah telah dimulakan.

“Bagi LRA Cheras Batu 11, proses pembersihan loji rawatan air berikutan insiden banjir sedang dilaksanakan. Jangkaan untuk LRA Cheras Batu 11 beroperasi sepenuhnya masih belum dapat dipastikan buat masa ini,” katanya, hari ini

Sehubungan itu, menerusi kenyataan tersebut, Air Selangor akan memastikan semua peralatan di loji rawatan air berada dalam keadaan baik dan boleh beroperasi tanpa membahayakan keselamatan kakitangan, khususnya melibatkan arus elektrik.

“Bantuan alternatif melalui lori tangki air masih lagi digerakkan secara berperingkat ke semua kawasan terjejas, dengan keutamaan diberikan kepada premis kritikal sepanjang tempoh gangguan bekalan air tidak berjadual ini.

“Air Selangor juga ingin memohon kerjasama orang ramai untuk mematuhi penjarakan fizikal dan memakai pelitup muka semasa mendapatkan bekalan air daripad lori tangki,” katanya. - Getaran, 20 Disember 2021.

Sorotan

1

Mahkamah Tolak Permohonan 2 Individu Batal Saman Siti Nordiana

2

Waktu Kerja 45 Jam: Pengumuman Khas Minggu Depan

3

‘Afidavit Buktikan Najib Tahu RM42 Juta Masuk Ke Akaunnya Daripada SRC’

Disyorkan untuk anda

Semasa 11 jam yang lalu

Tun Dr Mahathir Saman Ahmad Zahid Berhubung Isu ‘Kutty’

Semasa 1 hari yang lalu

Tarik Diri Tak Dibenarkan, Hisyam Perlu Kendalikan Rayuan Akhir Najib

oleh Danial Dzulkifly

Semasa 1 hari yang lalu

Tak Mahu Teman Ibu Pinjam Duit, Anak Cedera Dibelasah Ayah

oleh Aiman Sadiq

Semasa 4 jam yang lalu

Nelayan Jatuh Laut di Perairan Kuala Endau Ditemui Lemas 

oleh Aiman Sadiq