Berita Terkini

2 jam yang lalu: Lelaki maut, dua lagi cedera parah dalam letupan bom di Narathiwat 2 jam yang lalu: Dhabitah, Ker Ying mara ke final 3m papan anjal 3 jam yang lalu: Polis nafi berlaku pergaduhan kaum di Sungai Petani 3 jam yang lalu: JBPM, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional tubuh Pasukan Bomba Uniti di KRT 3 jam yang lalu: KPN, MAFI meterai nota kerjasama bagi Projek Kebuniti Keluarga Malaysia

IKUTI KAMI


Skim Harga Maksimum Dapat Sambutan Baik, Wajar Dilanjutkan

Semasa Dikemaskini 7 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 15 Dec 2021 5:48PM

Orang ramai menyambut baik SHMKM yang dilaksanakan namun mahu ia dilanjutkan, bukan sehingga 31 Disember ini sahaja. - Gambar Sairien Nafis

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Orang ramai menyambut baik program Skim Harga Maksimum Keluarga Malaysia (SHMKM) yang dilancarkan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) sebagai alternatif bagi menangani isu kenaikan harga barangan harian.

Skim yang dilancarkan pada 7 Disember lalu akan berkuatkuasa hingga 31 Disember ini.

Menurut seorang pemandu, Faizal Hamdi Baharudin, 55, harga berdasarkan skim ini patut ditawarkan oleh semua kedai-kedai runcit serta pasar raya besar.

"Saya rasa skim ini satu usaha yang baik oleh kerajaan bagi menangani isu kenaikan harga barangan keperluan harian dan ianya harus dilanjutkan sehingga harga pasaran stabil.

"Namun, walaupun kerajaan telah melancarkan skim ini secara rasmi, kebanyakan pasar raya besar mahupun kedai runcit masih tidak menawarkan harga yang telah ditetapkan," kata beliau kepada Getaran, ketika ditemui di Lulu Hypermarket di sini.

Skim Harga Maksimum Keluarga Malaysia dilaksanakan berkuatkuasa mulai 7 hingga 31 Disember ini.
Skim Harga Maksimum Keluarga Malaysia dilaksanakan berkuatkuasa mulai 7 hingga 31 Disember ini.
Rata-rata pengguna yang ditemui Getaran menggesa supaya SHMKM dilanjutkan.
Rata-rata pengguna yang ditemui Getaran menggesa supaya SHMKM dilanjutkan.
SHMKM disifatkan sebagai usaha yang baik oleh kerajaan bagi menangani isu kenaikan harga barangan keperluan namun ia harus dilanjutkan sehingga harga pasaran stabil.
SHMKM disifatkan sebagai usaha yang baik oleh kerajaan bagi menangani isu kenaikan harga barangan keperluan namun ia harus dilanjutkan sehingga harga pasaran stabil.

Sementara itu, seorang pekerja swasta Ellya Azliana Eshkak, 38, berkata selain daripada 12 barangan dalam senarai SHMKM, harga barang lain turut boleh dipantau oleh pihak KPDNHEP.

"Contoh seperti sayur kangkung, taugeh dan lain-lain mungkin boleh disenaraikan sebagai barang kawalan skim tersebut.

"Ini kerana, disebabkan hanya 12 barang dikawal harga oleh pihak KPDNHEP, maka harga sayur-sayur yang sebelum ini boleh dibeli dengan harga RM2 kini menjadi lebih mahal," katanya kepada Getaran.

Ellya Azliana Eshkak
Ellya Azliana Eshkak

Ellya turut berkata skim ini harus dilanjutkan sehingga Februari 2022, bagi mengelak kenaikan harga barangan basah semasa musim perayaan.

"Saya rasa skim ini harus ditawarkan sehingga tahun hadapan kerana menjelang Januari depan akan ada perayaan Tahun Baru, serta perayaan Tahun Baru Cina, maka harga barangan sekarang akan naik ikut harga barangan semasa perayaan.

"Jadi, isu itu akan menjadi lagi satu beban kepada kita, lagi-lagi macam saya yang kena tanggung lapan ahli keluarga saya," jelas Ellya.

Kavita
Kavita

Selain itu, seorang suri rumah Kavita, 42 berkata, cara kerajaan mengawal harga barangan keperluan melalui skim seperti ini harus digalakkan.

"Bagi saya program skim ini amat bagus, dan saya sanggup datang ke Lulu Hypermarket ini hanya untuk membeli telur, ayam serta sayur-sayuran yang disenaraikan dalam harga kawalan tersebut.

"Walaupun saya menetap di sekitar kawasan Sungai Besi, saya datang ke sini kerana kebanyakan pasar raya besar lain tidak menawarkan skim harga maksimum ini," katanya.

Tinjauan Getaran mendapati walaupun terdapat pemeriksaan daripada pihak berkuasa, hanya satu per tiga pasar raya besar menawarkan harga barangan keperluan harian berdasarkan SHMKM ini. - Getaran, 15 Disember 2021.

Sorotan

1

Elak Sorok, Catut Minyak Masak - Annuar Musa

2

Saya Akan Dedah LCS Tak Ubah Seperti 1MDB, ‘Masaklah Najib’… - Rafizi

3

Mengaku Potong Usus Untuk Kurus, Aishah Sudah Boleh Pakai Baju Lama Zaman The Fan Club

Disyorkan untuk anda

Semasa 17 jam yang lalu

Waris Fajim Juffa Layak Terima Bantuan Faedah PERKESO

Semasa 14 jam yang lalu

MIC Gantung Ahli Parti Tular Kelar Tangan Individu

oleh Wartawan The Vibes

Semasa 17 jam yang lalu

Pemasangan Pagar Di Padang Merbok Diragui, ‘Harapkan Pagar, Pagar Halang Ragbi’

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Intervensi Kerajaan Berjaya Stabilkan Bekalan Dan Harga Ayam