Berita Terkini

7 jam yang lalu: Pejabat Kesihatan Songkhla lapor kematian pertama di Thailand disebabkan varian Omicron 8 jam yang lalu: Tiada istilah Hari Agama Sedunia, hanya Islam satu-satunya agama yang jelas dan terbukti benar - Idris Ahmad 8 jam yang lalu: Tang jie-Yen Wei terlepas gelaran juara Terbuka India 8 jam yang lalu: 36,000 ketua isi rumah (KIR) di Selangor telah menerima bantuan RM1,000 - MB 8 jam yang lalu: COVID: 99.1 peratus daripada 3,010 kes dilapor hari ini kategori satu dan dua - KP Kesihatan

IKUTI KAMI


Gagal Fasih Bahasa Kebangsaan, Pelan Perpaduan Negara 'Bungkus' Tengah Jalan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 02 Dec 2021 8:56AM

Generasi muda seawal tadika, sekolah rendah dan menengah perlu dipasak dengan unsur perpaduan sejati jika kerajaan mahukan ‘Keluarga Malaysia’ yang bersatu padu. - Gambar Sairien Nafis

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Matlamat Pelan Perpaduan Negara tidak akan tercapai sekiranya kerajaan hanya sekadar melaksanakan program semata-mata dan tidak menyelesaikan perkara asas yang menjadi tunjang utama permasalahan penggunaan bahasa Malaysia.

Presiden Pertubuhan Gerakan Qiam (QIAM), Datuk Sirajuddin Salleh berkata, pemimpin pelbagai kaum di negara ini perlu ‘ikhlas’ dan bersungguh ke arah usaha berkenaan, selari dengan aspirasi yang dibawa oleh pimpinan terdahulu ketika Malaysia mencapai kemerdekaan.

Sirajuddin Salleh
Sirajuddin Salleh

Menurut beliau, menjadi keutamaan kepada semua ahli politik untuk memahami perpaduan negara yang perlu berteraskan kepada bangsa Melayu, termasuk beberapa peruntukan dalam Perlembagaan Persekutuan. 

Tegasnya, bahasa dan kebudayaan bangsa Melayu itu hendaklah diterima dan turut disambut oleh semua kaum di negara ini. 

“Hari ini tanyalah pemimpin pelbagai kaum, apakah mereka benar-benar mahukan perpaduan negara? Mahukah utamakan teras perpaduan kepada bangsa Melayu? Ataupun mereka lebih bersungguh-sungguh memajukan bahasa dan budaya kaum sendiri.

“Kerajaan harus lihat masih ramai lagi rakyat kelahiran selepas merdeka yang tidak tahu bahasa Melayu. Selagi tidak ada jawapan yang tulus ikhlas dari ketua-ketua kaum ini, QIAM khuatir perpaduan negara tidak akan tercapai,” katanya kepada Getaran, ketika dihubungi.

Beliau berkata demikian bagi mengulas Pelan Tindakan Perpaduan Negara 2021-2030 yang dilancarkan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, baru-baru ini.

Perdana Menteri berkata, inisiatif itu adalah usaha untuk mengembalikan semula impian asal mengenai perpaduan yang tersurat dalam lima prinsip Rukun Negara.

Rukun negara
Rukun negara

Menurut beliau, Rukun Negara merupakan dokumen asas tatacara kehidupan bermasyarakat warga Malaysia yang telah diisytiharkan pada 31 Ogos 1970, bertujuan membina perpaduan kukuh dalam kalangan masyarakat berbilang kaum, berlandaskan kesepaduan dan keharmonian antara kaum menerusi prinsip-prinsip terkandung di dalamnya.

Dalam pada itu, walaupun menghargai usaha dilakukan kerajaan, Sirajuddin menyifatkan semua dasar dan program perpaduan sejak pentabdiran kerajaan selepas merdeka ibarat usaha merawat dan menjernihkan air di kuala sungai.

“Selagi air yang mengalir dari hulu itu keruh dan kotor, selagi itulah air di kuala sungai tidak dapat dijernihkan.

“Ini bermakna, selagi generasi baru yang masuk ke dalam masyarakat pada setiap tahun itu tidak disemaikan dengan jiwa perpaduan, selagi itulah perpaduan negara sebenar gagal wujud dalam ertikata sebenarnya,” katanya.

Beliau menarik perhatian, generasi muda seawal tadika, sekolah rendah dan menengah perlu dipasak dengan unsur perpaduan sejati jika kerajaan mahukan ‘Keluarga Malaysia’ yang bersatu padu.

Sirajuddin mencadangkan, semua pelajar tanpa mengira kaum dan agama perlu disatukan serta diserap ke dalam sekolah kebangsaan.

“Di bawah sistem satu aliran kebangsaan ini, semua kanak-kanak Cina, India, Kadazan, Dusun, Iban dan lain-lain bergaul dan belajar bersama, sekurang-kurangnya selama 12 tahun dengan kurikulum sama.

“Dengan cara ini sahajalah, pada setiap tahun kita akan mendapat golongan generasi baru yang bersatu bak air dari hulu sungai yang jernih dan bersih,” katanya. - Getaran, 2 Disember 2021.

Sorotan

1

Di Sebalik Kontroversi, Pementasan 'Putri Santubong' Sukses, Dikenali Dunia!

2

Banjir Melanda, Awasi Bahaya Penyakit Bawaan Air - Pakar

3

Letusan Gunung Berapi Tonga Cetus Amaran Tsunami di Jepun, Kepulauan Pasifik

4

Pencuri Dimandikan Seperti Jenazah, Jangan Buat 'Undang-Undang Rimba'

Disyorkan untuk anda

Pendidikan 1 hari yang lalu

Tidak Timbul Isu Akreditasi Program Pengajian UPM - MQA

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Kubur Kanak-Kanak Dipercayai Mangsa Letupan Bot Digali Semula

oleh Ardyhansah Amat

Semasa 8 jam yang lalu

Siasatan Terperinci Sebelum Buat Keputusan Kes Rohana - Hamzah

oleh Mastura Malak

Semasa 7 jam yang lalu

Pelajar Asrama Sekolah Menengah Cetus Kluster Baharu Di Tambunan

oleh Ardyhansah Amat