Berita Terkini

1 jam yang lalu: Najib gagal kemuka bukti baharu, keputusan rayuan kes SRC esok 4 jam yang lalu: 4,817 kes sembuh COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: Rizab antarabangsa BNM meningkat kepada US$116.7 bilion pada 30 November 2021 6 jam yang lalu: 41,490 orang miskin tegar di Sabah sehingga 1 Disember 6 jam yang lalu: PRN Sarawak: DAP gesa SPR perjelas perubahan tempat mengundi

IKUTI KAMI


Azis Jamman Dipanggil Polis, Ahli Parlimen Bangkit Isu Hak Keistimewaan

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 24 Nov 2021 3:00PM

Azis Jamman - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Ahli-ahli Parlimen pembangkang hari ini membangkitkan Peraturan Mesyuarat dan meminta Yang Dipertua Dewan Rakyat campur tangan mengenai isu Ahli Parlimen Sepanggar, Datuk Mohd Azis Jamman dipanggil memberi keterangan di Bukit Aman semalam berhubung ucapannya pada persidangan Parlimen.

Perkara itu dibangkitkan Lim Guan Eng (PH-Bagan) sejurus selepas sesi soal jawab persidangan Dewan Rakyat hari ini dengan merujuk Peraturan Mesyuarat 36.10 mengenai isi-isi ucapan Ahli Parlimen di dalam Dewan Rakyat. 

Beliau berkata Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Azhar Azizan Harun boleh membuat satu ketetapan mengenai perkara itu dan polis perlu merujuk kepada Yang Dipertua Dewan Rakyat terlebih dahulu sebelum mengambil sebarang tindakan.  

“Kami tidak faham kenapa hak dan keistimewaan Ahli Parlimen semasa berucap di Parlimen sekarang telah diremehkan malah boleh dianggap dihina oleh siasatan oleh polis yang boleh dianggap sebagai mengertak atau intimidasi (terhadap) Ahli Parlimen lebih-lebih lagi pembangkang.

“… ini pula Ahli Parlimen ucap dalam Dewan yang mulia ini tak dihalang oleh Speaker dan tak dihalang oleh mana-mana Ahli Parlimen… kami daripada pihak pembangkang ingin membantah tindakan polis kerana ini bererti polis alat untuk menggertak dan mengancam kebebasan dan peranan Ahli Parlimen pembangkang,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Peraturan 36.10 menyatakan: Adalah salah pada peraturan menggunakan - (a) perkataan-perkataan derhaka kepada negeri; (b) perkataan-perkataan membangkitkan perasaan melawan kuasa Kerajaan; (c) perkataan-perkataan yang harus menaikkan perasaan bersakit-sakit hati atau bermusuh-musuhan di antara satu kaum dengan satu kaum dalam Malaysia atau melanggar mana-mana syarat dalam Perlembagaan atau Akta Hasutan 1948.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pula berkata sekiranya terdapat sebarang masalah mengenai pernyataan yang dibuat Ahli Parlimen Sepanggar, perkara itu perlu dibangkitkan pihak kerajaan dan dirujuk kepada jawatankuasa Parlimen untuk tindakan lanjut. 

“Tetapi untuk menghalang dan memberi ugutan kepada Ahli Parlimen untuk mengemukakan pandangan yang seperti yang berlaku pada Ahli Parlimen Sepanggar, saya rasa sekali lagi mewujudkan duluan yang sangat bahaya di dewan ini

“… kalau Tan Sri Speaker ambil tafsiran yang keterlaluan mengikut kehendak atau tafsiran polis atau Kementerian Dalam Negeri, ia akan menghalang kebebasan kita (Ahli Parlimen) lagi pun Parlimen ada cara dan kaedahnya untuk mengambil mana-mana tindakan kepada Ahli Parlimen yang melanggar (peraturan,” katanya. 

Azhar ketika menjawab perkara yang dibangkitkan itu berkata perkara itu berlaku di luar pengetahuannya dan meminta penjelasan Mohd Azis.

“Saya tak tahu sebenarnya, pagi tadi baru saya terbaca sedikit dalam online tapi kurang terang apa yang terjadi itu,” katanya.

Azhar berkata beliau akan memperhalusi hansard ucapan Ahli Parlimen Sepanggar dan akan berhubung dengan pihak-pihak berkenaan agar hak berucap Ahli Parlimen dapat dipertahankan. 

Sementara itu Mohd Azis ketika menjelaskan perkara itu, berkata beliau terkejut apabila dipanggil oleh polis bagi memberi keterangan mengenai perkara yang diketengahkan di Dewan Rakyat. 

Beliau berkata dalam teks ucapannya, beliau merujuk kepada rungutan rakyat Sabah dan Sarawak.

“Jika kita ingin menyelamatkan Malaysia, laksanakan Perjanjian Malaysia 1963, sebab tanpa Sabah dan Sarawak, tiada Malaysia. Apa yang saya sebutkan dalam ucapan saya itu, adalah zahiran daripada apa yang disuarakan rakyat Sabah di negeri Sabah,” katanya.

Semalam, Mohd Azis pada sidang media di bangunan Parlimen berkata beliau diminta memberikan keterangan kira-kira sejam selepas membangkitkan mengenai isu Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan pengagihan peruntukan kerajaan terhadap Sabah pada perbahasan Bajet 2022 dua minggu lepas.

“Saya dimaklumkan perkara ini telah disiasat dan saya tidak tahu sama ada saya akan didakwa ataupun tidak tetapi saya tetap dengan apa yang saya sebutkan di dalam Parlimen,” katanya. - Bernama

Sorotan

1

Najib Gagal Kemuka Bukti Baharu, Keputusan Rayuan Kes SRC, Esok

2

'Red Notice' Filem Paling Banyak Ditonton Di Netflix

3

Singapura Sahkan 2 Kes Import Positif Varian Omicron

Disyorkan untuk anda

Pendidikan 1 hari yang lalu

Keciciran Pelajar Sekolah Semakin Menurun Berbanding 2018 - KPM

oleh Farhana Farush

Sukan 14 jam yang lalu

Kejohanan Muay Thai Dunia, Malaysia Tak Letak Sasaran Pingat

Sukan 12 jam yang lalu

Berakhirnya Era Pasangan Peng Soon-Liu Ying Dalam Badminton

Sukan 1 hari yang lalu

Rangnick Bermula Dengan Langkah Kanan Bersama United