Berita Terkini

6 jam yang lalu: COVID: 7,246 kes sembuh dilapor hari ini, kumulatif kes pulih kini 2,551,253 - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: COVID: 98.2 peratus atau 5,703 kes daripada 5,806 kes dilapor hari ini kategori satu dan dua - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: Singapura mengesan dua kes import COVID-19 dengan ujian awal positif bagi varian Omicron - MOH 9 jam yang lalu: 6 pelajar MRSM Sultan Azlan Shah disah positif COVID-19 9 jam yang lalu: Datuk Lee Chong Wei dianugerahkan Ijazah Kehormat Doktor Sains Sukan sempena Istiadat Konvokesyen Ke-58 USM

IKUTI KAMI


PH Beri Tumpuan Khusus Isu Pengurusan Tambakan Laut

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 14 Nov 2021 8:36PM

Adly Zahari - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

MELAKA - Pakatan Harapan (PH) akan memberi perhatian khusus kepada isu pengurusan tambakan laut di Melaka, supaya pembangunannya dilaksanakan dengan lestari dan berhemah sekiranya diberi mandat untuk membentuk kerajaan pada Pilihan Raya Negeri (PRN), 20 November ini.

Pengerusi PH Melaka Adly Zahari berkata ia termasuk mempertimbangkan semula projek reklamasi tanah dan tambakan laut di negeri itu dengan teliti, bagi memastikan pelaksanaannya sesuai dengan keperluan pembangunan semasa, selaras dengan manifesto Pelan Tindakan Maju Bersama Harapan.

“Sebagai contoh seperti pelaksanaan Projek Pembangunan Zon Ekonomi Persisiran Pantai Melaka (M-WEZ) yang merangkumi pembangunan sehingga di selatan Melaka, kerana kita melihat ia tidak wajar disebabkan ia merupakan kawasan aktiviti perikanan dan penternakan yang penting untuk sumber makanan rakyat di negeri ini.

“Ketika PH mentadbir negeri ini selama 22 bulan, kita telah menghentikan apa sahaja mengenai projek tambakan laut di negeri ini, dan tambakan laut ini harus dijalankan dengan teratur mengikut perancangan bagi mengelakkan berlakunya susut nilai serta lebihan terhadap tanah tebus guna,” katanya pada sidang media di Graha Amanah Bukit Katil di sini hari ini.

Mengulas lanjut Adli yang juga bekas ketua menteri Melaka itu berkata menerusi pelan itu juga, PH memberi tumpuan kepada usaha mempertingkatkan aspek kesejahteraan rakyat, pemerkasaan ekonomi dan pelaksanaan reformasi pentadbiran di negeri itu, termasuk menangani masalah banjir.

“Kami komited untuk mengatasi masalah ini dan berikrar untuk menyelesaikannya dalam tempoh lima tahun akan datang, dengan memastikan semua sumber digembleng sewajarnya dalam masa yang dijanjikan, ini termasuk mewujudkan kawasan tanah lembap dan menyelenggara serta membina kolam tangkungan bagi membolehkan penyaluran air yang sempurna.

“Itu antara aspek-aspek yang kita ketengahkan hari ini dan saya pikir Melaka harus memacu ke hadapan dengan merancang masa depan kita, untuk memberi kesejahteraan dan kestabilan kepada negeri dan negara kita,” katanya.

Pada 10 November lepas PH membentangkan manisfeso PRN Melaka yang mengandungi tiga teras utama iaitu Melaka Sejahtera, Melaka Makmur dan Melaka Stabil, dengan enam strategi dan 32 inisiatif sebagai pelan bertindak pentadbiran negeri Melaka.

SPR menetapkan tarikh mengundi bagi PRN Melaka pada 20 Nov dan undi awal pada 16 November, berikutan pembubaran DUN pada 4 Oktober lepas selepas empat Ahli Dewan Undangan Negeri menarik sokongan terhadap Ketua Menteri. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Politik 6 hari yang lalu

PRN Sarawak, PH Bertanding Semua DUN

2

Politik 1 minggu yang lalu

Gesaan DAP Supaya Anwar Berundur Hanya ‘Melepaskan Kekecewaan’

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Penyelenggaraan Sistem Perparitan, Longkang Monsun Kurangkan Kesan Banjir

4

Politik 1 minggu yang lalu

DAP Sepatutnya Pentingkan Semangat Setia Kawan - AMK

Sorotan

1

Rosmah Masih Di Singapura, Tidak Hadir Perbicaraan

2

Avaa Vanja Tuntut Cerai Daripada Suami

3

Auntie Anne’s Di Singapura Kini Berstatus Halal

Disyorkan untuk anda

Semasa 6 jam yang lalu

Siti Bainun Gagal Dapat Hak Jagaan 5 Anak Angkat

Politik 1 hari yang lalu

Jangan Jadikan Sarawak Tempat Berebut Kuasa Politik - Fadillah

oleh Aiman Sadiq

Pendidikan 1 hari yang lalu

Tuding Jari Tidak Selesaikan Isu Beg Sekolah Berat

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

COVID-19: Lebih 9,000 Kematian Direkodkan Di Selangor, Tahun Ini